Romanii nu se dezmint: scrutinul de duminica a fost presarat cu incidente inca de la deschiderea urnelor. In Tecuci, un membru al unei sectii de votare a murit la zece minute dupa inceperea votului; intr-o sectie de votare din Targu Mures a fost deja semnat procesul-verbal final; o sectie de votare din Dambovita a functionat patru ore cu urnele nesigilate; un vrancean este cercetat de politisti pentru ca a votat si pentru sotia sa, iar cativa ploiesteni au fost informati telefonic ca s-au furat stampilele sau ca au luat foc sectiile de vot.

Incidente la sectiile de votare

  • O adolescenta care avea intr-o sacosa mai multe carti de identitate a fost dusa la Politia Navodari

O fata in varsta de 17 ani a fost dusa la sediul Politiei orasului Navodari, duminica, dupa ce asupra ei au fost descoperite mai multe carti de identitate, transmite NewsIn. Primarul orasului Navodari, Nicolae Matei (PSD), a declarat ca ar fi vorba de 46 de carti de identitate gasite asupra tinerei. Aceasta ar fi urmat sa dea alegatorilor bani, cate 100 de lei, in baza unui tabel, din partea unui alt partid.

  • O batrana din judetul Buzau a plecat acasa, din greseala, cu stampila de vot

Membrii sectiei de votare numarul 261 din localitatea buzoiana Luciu au constatat lipsa unei stampile de vot in jurul orei 9:45 si au descoperit mai tarziu ca o batrana care votase plecase, din greseala, cu ea, relateaza NewsIn. Stampila a fost recuperata doua ore mai tarziu, cand batrana a adus-o inapoi la sectia de votare. Femeia de 75 de ani a votat de dimineata si, din greseala, a bagat stampila in buzunar, in loc sa o predea comisiei, apoi a plecat la slujba de la biserica.

  • Un vrancean este cercetat de politisti pentru ca a votat si pentru sotia sa

Politistii vranceni fac cercetari in legatura cu o plangere formulata impotriva unui vrancean care a primit doua seturi de buletine de vot in momentul in care a intrat in cabina, transmite NewsIn. Potrivit informatiilor furnizate de Prefectura Vrancea, barbatul ar fi primit doua seturi de buletine de vot la Sectia 138 Corbita, pentru a vota si in numele sotiei sale, care ramasese acasa.

  • O sectie de votare din Dambovita a functionat patru ore cu urnele nesigilate

O sectie de votare din municipiul Targoviste a functionat, duminica, timp de aproape patru ore, cu urnele nesigilate, presedintele sectiei motivand ca a fost o scapare organizatorica, transmite NewsIn. Purtatorul de cuvant al Prefecturii Judetului Dambovita, Andreea Ionescu, a declarat ca este vorba despre sectia numarul 49 din Targoviste, care functioneaza la Scoala Normala din municipiu, unde pana in jurul orei 11.00 urnele nu au fost sigilate. Andreea Ionescu a mentionat ca motivatia presedintelui sectiei de votare a fost ca foarte multe persoane s-au inghesuit sa voteze la ora 7.00, la deschiderea urnelor, fiind o scapare organizatorica.

  • Procesul electoral la o sectie din Oltina-Constanta, intrerupt dupa disparitia unei stampile

Procesul electoral la o sectie de votare din comuna constanteana Oltina a fost intrerupt, duminica, la dispozitia BEJ, dupa ce s-a semnalat disparitia stampilei de control, iar Prefectura Constanta a dispus confectionarea unei noi stampile, transmite NewsIn. O alta neregula a fost semnalata de presedintele Centrului pentru Resurse Civice, Cosmin Barzan, care, in calitate de observator la alegerile parlamentare de duminica, a declarat ca la o sectie de votare din orasul Navodari ar fi existat o tentativa de vot cu o carte de identitate falsificata.

  • Intr-o sectie de votare din Targu Mures a fost deja semnat procesul-verbal final

Presedintele Sectiei de votare nr. 51 din Targu Mures, Teodora Boros, i-a pus pe membrii comisiei sa semneze procesul-verbal final duminica dimineata, inca de la inceputul procesului de vot, transmite NewsIn. "Asa procedez de cand sunt presedinte de sectie, sa nu mai pierdem timpul diseara. Nu stiu de ce se face atat de multa valva, nu este nimic ilegal. Le-au semnat, cu exceptia reprezentantului unui partid, dar nu am pus stampila. Stampila este in buzunar la mine si o pun diseara”, a declarat Teodora Boros. O organizatie nonguvernamentala din Targu Mures a cerut anularea procesului verbal semnat si luarea de masuri pentru sanctionarea presedintelui.

  • Tecuci: Un membru al unei sectii de votare a murit la zece minute dupa inceperea votului

Reprezentantul PRM in sectia de votare nr.201 din Tecuci a murit, duminica, la zece minute dupa deschiderea procesului electoral, transmite Rompres. Imediat, dupa deschiderea sectiei de votare, barbatului i s-a facut rau, iar echipajul ambulantei venite la fata locului nu a putut decat sa consatate decesul. Din primele informatii ale autoritatilor reiese ca victima ar fi suferit un stop cardio-respirator.

Incidente semnalate de partide

  • Cativa ploiesteni, informati telefonic ca s-au furat stampilele sau ca au luat foc sectiile de vot

Mai multi ploiesteni au fost informati, duminica, prin telefon, ca s-au furat stampilele sau au luat foc sectiile de votare unde erau arondati, acestia fiind indrumati spre sectii din alte colegii sau sectii suplimentare din centrul Ploiestiului. "O campanie de dezinformare menita sa indeparteze oamenii de a se prezenta la vot se desfasoara prin telefon. Mai multi alegatori au primit astazi apeluri telefonice prin care erau informati ca, la sectiile unde trebuie sa voteze, s-au furat stampilele sau au luat foc sectiile de votare", se arata intr-un comunicat al PSD Prahova. "De asemenea, la iesirea de la urne, se desfasoara exit-poll-uri pe copii xeroxate ale listelor electorale permanente", conform aceluiasi comunicatul PSD. Mai mult, Politia Prahova a anuntat duminica faptul ca mai multi prahoveni au primit apeluri telefonice de la persoane care sustineau ca sunt politisti si le spuneau ca este posibil ca, in perioada urmatoare, locuinta sa le fie sparta, sfatuindu-i sa nu plece de acasa in ziua de 30 noiembrie.

  • PD-L sesizeaza BEM ca PSD+PC imparte pungi cu produse in sectorul 1

Organizatia PD-L din sectorul 1 a sesizat Biroul Electoral Municipal ca, pe raza sectorului 1, se distribuie pungi cu produse pentru a convinge alegatorii sa voteze cu PSD+PC. "Acest fapt este considerat ca mita electorala si este ilegal", se arata in sesizarea depusa de PD-L la Biroul Electoral Municipal, potrivit NewsIn. O alta sesizare facuta de PD-L aduce la cunostinta BEM ca in unele sectii de votare, precum sectiile numarul 772, 775 si 778 aflate pe raza Colegiului 20 Camera Deputatilor Bucuresti si Colegiul 9 Senat, reprezentantii PSD ar solicita inscrierea pe listele electorale suplimentare ale sectiilor de votare a unor persoane care nu au domiciliul pe raza acestor sectii. In acest moment, BEM face verificari asupra celor doua situatii.

  • Candidatul PD-L in Colegiul Mizil spune ca social-democratii i-au taiat rotile masinilor de campanie

Mircea Staicu, candidatul PD-L in Colegiul 8 pentru Camera Deputatilor Mizil, unde candideaza si Adrian Nastase, acuza ca social-democratii i-ar fi taiat, sambata noapte, cauciucurile rotilor de la masinile de campanie, la iesirea de la urne cei doi candidati avand un schimb dur de replici. "Nu se poate ca masinile pe care le-am folosit in campanie sa aiba toate rotile taiate. Acesta nu este un mod de a face politica", i-a spus lui Nastase contracandidatul sau de la PD-L, Mircea Staicu, citat de NewsIn. Acesta i-a reprosat fostului premier comportamentul huliganic al staff-ului de campanie al PSD. In replica, Nastase a spus ca va face un apel la calm, dar ca si Staicu trebuie sa faca acest lucru. "Sunt de acord sa indemn oamenii mei sa se comporte civilizat, daca faceti si dumneavoastra acelasi lucru", a spus Adrian Nastase, care a reclamat ca la Mizil, in aceasta campanie electorala, au fost imprastiati fluturasi "otraviti", care purtau semnatura falsa a primarului orasului, prin care oamenii erau indemnati sa nu voteze cu Nastase. Primarul Mizilului, Emil Proscan (PNDC), a depus, vineri, o plangere la Politie pentru identificarea celor care i-au falsificat semnatura.

  • Candidatul PD-L A.Ciocalteu il acuza pe candidatul PNL Stelian Fedorca ca ofera bani alegatorilor

Candidatul PD-L in Colegiul 17 pentru Camera Deputatilor, Alexandru Ciocalteu, va depune plangere la Biroul Electoral impotriva candidatului PNL, Victor Stelian Fedorca, acuzandu-l ca imparte bani oamenilor pentru a vota, conform unui comunicat de presa remis NewsIn. "Candidatul PNL in Colegiul 17 Deputati Bucuresti, Victor Stelian Fedorca, transporta oameni la sectiile de votare cu autocarul. Mai mult decat atat, potrivit mai multor martori, Victor Stelian Fedorca ofera tuturor cetatenilor pe care ii transporta si o suma de bani in schimbul fiecarui vot. In acest mod, zeci de persoane au fost aduse la Sectiile de Votare 620 si 621 din cadrul Colegiului Tehnic <>", se arata in comunicat semnat de Alexandru Ciocalteu.

  • PSD Bistrita-Nasaud reclama PD-L la BEJ ca da de baut unor alegatori care si-au fotografiat votul

Filiala Bistrita-Nasaud a PSD a depus o sesizare scrisa la Biroul Electoral Judetean, in care reclama ca in cartierul Viisoara alegatorii care voteaza candidatii PD-L si isi fotografiaza votul ar primi bautura gratis la un bar din zona, transmite NewsIn. Judecatoarea Reghina Berari, membru in cadrul BEJ Bistrita-Nasaud, a declarat ca a luat legatura cu Elisabeta Marton, presedintele Sectiei de votare nr. 56 Viisoara, si a sfatuit-o sa retina, in timpul in care cetatenii voteaza, telefoanele mobile ale acestora, pe care sa le restituie apoi la iesirea din cabinele de vot. "Alta modalitate de a controla situatia nu exista. Mai putem fi atenti doar ca sa nu se stea foarte mult cu stampila in cabina", a declarat Berari.

  • PD-L Teleorman a cerut anularea procesului de vot din judet, acuzand fraude electorale

Partidul Democrat Liberal - Organizatia Teleorman sustine in plangerea depusa la Biroul Electoral Judetean ca primarii PSD din judetul Teleorman ii forteaza prin amenintari, pe alegatori, sa voteze cu Partidul Social Democrat, potrivit unui comunicat remis NewsIn. PD-L Teleorman sustine ca in mai multe comune din Teleorman "observatorii independenti si alegatorii sunt batuti si amenintati de primarii PSD". Astfel, in comuna Olteni, intre orele 7:00 – 11:00, primarul PSD Emil Marcutan "a fortat prezenta sa in sectiile de vot din comuna, ocazie cu care i-a amenintat pe alegatori sa voteze cu partidul sau", se precizeaza in comunicatul PD-L.

  • Procesul de vot a fost oprit intr-o sectie din Teleorman, anunta PSD+PC

Procesul de vot a fost temporar oprit in Sectia 223 din satul Perii Brosteni din comuna Olteni, Judetul Teleorman, dupa ce un candidat PD-L a desigilat o urna de vot, se arata intr-un comunicat al PC, potrivit NewsIn. "Adrian Florescu, candidat al PD-L in colegiul D4 Videle a intrat in sectia de vot si a rupt sigiliul urnei de votare ce continea buletinele pentru Camera Deputatilor pretinzand ca membrii PSD ar fi introdus ilegal circa 300 de buletine de vot", se arata in comunicatul PC.

  • PSD Cluj-Napoca a reclamat PD-L pentru panouri electorale aflate in apropierea unor sectii de votare

PSD Cluj-Napoca a reclamat, duminica, faptul ca in apropierea unor sectii de votare se afla, la o distanta mai mica de 500 de metri, panouri electorale ale PD-L. Presedintele PD-L, Daniel Buda, a declarat pentru NewsIn ca Legea 35/2008 nu mai prevede faptul ca nu pot exista afise electorale la mai putin de 500 de metri de o sectie de votare. "Le recomand celor de la PSD sa citeasa legea", a spus Daniel Buda.

  • BEJ Alba sesizat ca mai multi alegatori din Zlatna au fost pusi sa jure pe Biblie ca voteaza PNL

Biroul Electoral Judetean (BEJ) Alba a primit o sesizare astazi ca mai multi alegatori din orasul Zlatna au fost transportati la vot cu un microbuz si pusi sa jure cu mana pe Biblie ca vor vota cu candidatii PNL. De asemenea, BEJ a mai primit o sesizare ca in comuna Ohaba a fost solicitata o urna mobila la spital pentru 35 de persoane. Insa la verificarea adeverintelor medicale ale pacientilor a reiesit ca niciunul dintre ei nu era netransportabil, asa cum prevede legea in cazul folosirii unei urne mobile. Astfel, urna nu a fost trimisa.

  • PNL Timis a depus o sesizare la BEJ, acuzand PD-L de frauda electorala

PNL Timis acuza PD-L de frauda electorala si a depus o sesizare la BEJ Timis in care sustine ca primarii democrat-liberali au aranjat cu medicii din unele localitati sa elibereze mai multe certificate medicale prin care sa solicite urna mobila, transmite corespondentul NewsIn. Potrivit PNL Timis, in Periam, Cenei si in Secas, medicii ar fi colaborat cu primarii PD-L pentru eliberarea unor certificate medicale prin care sa poata solicita urna mobila. In plus, liberalii sustin ca, in localitatea Secas, “femeia de serviciu joaca rolul de agent electoral”, racoland de pe strada oameni pe care ii duce in cabina de vot si le indica pe cine sa voteze.

  • BEJ Constanta sesizat dupa ce alegatorii din comuna Valu lui Traian au primit ajutoare de caldura

Biroul Electoral Judetean de Circumscriptie nr. 14 Constanta a sesizat, duminica, Parchetul de pe langa Curtea de Apel dupa ce alianta PSD+PC a semnalat ca la o sectie de votare din comuna Valu lui Traian s-ar fi impartit ajutoarele de caldura pentru alegatori, . Reprezentantul BEJ Constanta a precizat ca, in baza sesizarii, ajutoarele de caldura, pentru lemne constand in sume de bani ar fi fost impartite, duminica, intre orele 7:00-9:15, in baza unui tabel nominal, iar la solicitarea reprezentantilor aliantei PSD+PC a fost incetata activitatea de acordare a banilor.