In ultima saptamana de campanie pentru alegerea parlamentarilor intentiile de vot par sa fie tot mai asemanatoare cu cele de la alegerile locale, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie realizat de Biroul de Cercetari Sociale. Astfel, candidatii PSD+PC pentru Camera Deputatilor ar fi votati de 32% dintre alegatori, PD-L ar primi 31,1% din optiunile de vot, iar PNL ar urma sa primeasca 21,3% dintre voturi. Procente aproape identice se regasesc si in ceea ce priveste Senatul, candidatii PSD+PC fiind preferati de 32,2% dintre respondenti, urmati de cei ai PD-L (32,1%) si PNL (20,8%).

Iata care sunt principalele concluzii ale sondajului:

  • candidatii pentru Camera Deputatilor ar primi urmatoarele voturi: PSD+PC - 32%, PD-L - 31,1%, PNL - 21,3%, UDMR - 6,3%
  • candidatii pentru Senat ar prrimi urmatoarele voturi: PSD+PC - 32,2%, PD-L - 32,1%, PNL - 20,8%, UDMR - 5,9%
  • intentiile de vot par sa fie tot mai asemanatoare cu cele de la alegerile locale
  • cele 4 formatiuni care au sanse sa treaca pragul electoral au crescut fiecare cu 1-2 procente, in defavoarea celorlalte partide mici. 
  • PSD isi mentine aceleasi fief-uri traditionale (Constanta, Vrancea, Vaslui, Teleorman, Gorj, Dolj, Ialomita), recastiga teren in Braila, Dambovita, Olt, Bucuresti, dar pierde procente insemnate in Arges, Bacau, Bistrita Nasaud. 
  • PDL isi pastreaza suprematia in judetele Alba, Arad, Cluj, Neamt, Tulcea, Caras Severin, obtine procente mai multe in Vrancea, Bistrita Nasaud, Botosani, Timis, dar pierde electori in Bucuresti, Bihor, Brasov. 
  • PNL conteaza, ca si la alegerile locale, pe voturi masive in judetele Giurgiu, Calarasi, Hunedoara, Maramures, Mehedinti, Bacau, Salaj,
  • castiga procente mai mari in Ilfov, Arges, Sibiu, Neamt si Bucuresti, dar pierde in Braila, Timis, Bihor, Dambovita. 
  • Politicienii cu notorietate si cu experienta (cu vechime pe scena politica) castiga cu usurinta mandatele in colegiile lor, indiferent de controversele iscate in jurul numelor lor, pe cand candidatii recent intrati in politica au putine sanse sa ajunga in Parlament (doar cei care candideaza din partea unor partide care domina traditional judetul din care face parte colegiul lor).

Sondajul a fost realizat la cererea PNL in perioada 23-26 noiembrie, iar la el au raspuns 1375 de persoane cu drept de vot. Marja de eroare este de +/- 2.7%.