Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, a afirmat ca lipsa unui control eficient asupra agentiilor din subordinea Executivului a facut ca acestea sa creasca numarul taxelor si impozitelor pentru a-si asigura autofinantarea.

Liderul democrat-liberal a afirmat, joi, intr-o conferinta de presa, ca lipsa controlului asupra agentiilor este unul din efectele blocarii reformei in administratia publica. "Vom lua masuri drastice de restructurare a agentiilor guvernamentale care au multiplicat incredibil numarul de taxe si impozite astfel incat am ajuns pe locul intii la numarul acestora. De ce? Pentru ca si-au creat propriul sistem de venituri pentru a-si acorda acele salarii nesimtite de mii si mii de euro", a declarat Stolojan, citat de NewsIn.

El a precizat ca, in timpul guvernarii celui de-al doilea cabinet Tariceanu, Guvernul nu a controlat eficient agentiile din subordine, o situatie similara intalnindu-se si in cazul organismelor subordonate direct Parlamentului. Pedelistul a afirmat ca partidul sau va promova o descentralizare a sectoarelor bugetare. "Rezistenta deosebita la aceasta descentralizare a administratiei publice nu vine doar din partea lui Calin Popescu-Tariceanu, a baronilor bugetari si a PSD. Vine si din cadrul ministerelor unde evident ca exista o birocratie care traieste foarte profitabil din aceasta centralizare a administratiei publice", a apreciat Stolojan.

Prim-vicepresedintele PD-L a sustinut ca, odata ajuns la guvernare, partidul sau va transfera decizia la nivelul comunitatilor locale si va trece in patrimoniul acestora imobile si terenuri care stau nefolosite. El a dat exemplul cetatii de la Arad, unicat in Europa de Est, cu care Ministerul Apararii cheltuie bani pentru intretinere, dar refuza sa o transfere administratiei locale ce vrea sa transforme cetatea intr-o atractie turistica a zonei. "Vom da dreptul comunitatilor locale de a stabili impozite si taxe fara plafon, in functie de situatia economica a fiecarei zone, insa vom mentine limita pentru gradul de indatorare al administratiilor locale. Vom interzice negocierile intre institutiile centrale si sindicate facute pe seama resurselor comunitatilor locale fara acceptul clar al acestora", a mai promis Stolojan.

Prim-vicepresedintele PD-L a adaugat faptul ca procesul de descentralizare este totodata si un mijloc de combatere a efectelor crizei economice prin reducerea cheltuielilor bugetare pe care le presupune.