Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat joi ca Uniunea isi doreste continuitate la guvernare si a precizat ca modelul colaborarii dintre partidele romanesti si UDMR trebuie dus mai departe, pentru "binele societatii", potrivit NewsIn.

„Coalitiile post-electorale se fac dupa alegeri, UDMR nu a dorit si nu va dori sa negocieze vreo coalitie sau alianta inainte de alegeri”, si-a inceput Marko Bela discursul despre variantele de guvernare dupa 30 noiembrie, exprimandu-si opinia ca noul Executiv va trebui sa fie unul majoritar.

  • Marko Bela: Modelul creat prin colaborarea UDMR cu partidele romanesti trebuie dus mai departe

Intrebat daca o formula majoritara include obligatoriu si prezenta UDMR, Marko a raspuns ca Uniunea doreste sa isi continue activitatea in Guvern. „Avem foarte multe de spus in legatura cu activitatea Guvernului viitor. Pe de alta parte, ar fi si spre binele intregii societati. Modelul pe care l-am creat prin colaborarea UDMR cu partidele romanesti si printr-un dialog intre romani si maghiari si la nivelul politic in Romania, acest model trebuie dus mai departe”, a afirmat presedintele Uniunii.

„Orice formatiune, daca nu spera sa fie formatiunea castigatoare, atunci totusi ar vrea sa devina balanta si e o situatie preferabila si pentru noi. Dar daca nu, totusi UDMR poate sa ofere credibilitate, stabilitate, dialog interetnic permanent, valori care nu sunt deloc neglijabile pentru situatia actuala si pentru anii urmatori”, si-a expus Marko atuurile Uniunii pentru a-si negocia ramanerea la guvernare, adaugand pe lista avantajelor si "spiritul de initiativa", precum si "capacitatea de a oferi o alta viziune si o alta mentalitate".

Marko Bela a precizat ca participarea UDMR intr-o coalitie depinde de punctele incluse intr-un program de guvernare, in acest sens referindu-se la necesitatea accelerarii procesului de descentralizare, care sa duca la apropierea de unele forme de autonomie, la dezvoltarea infrastructurii si a agriculturii. Printre prioritati, presedintele Uniunii a inclus si problemele identitare, cu referire la legea invatamantului, la rediscutarea Statutului minoritatilor.

„Ar fi prematur ca eu sa inaintez cuiva un inventar de probleme pe care vrem sa le negociem (...) Sunt convins ca o serie de masuri necesare in urmatorii patru ani ne vor duce mult mai aproape si de formele de autonomie speciala – o descentralizare generala, o decentralizare a deciziilor (...) Dorim sa reluam discutiile si negocierile privind Statutul minoritatilor. Mai e o problema, prioritara pentru noi, ar trebui sa fie si pentru altii, – regiunile de dezvoltare economica si reorganizarea lor”, a declarat Marko cu privire la punctele care vor constitui cheia negocierilor UDMR cu partidele parlamentare.

Cat priveste organizarea de alegeri anticipate, Marko Bela a negat ca ar fi posibila o astfel de varianta. Totusi, el s-a ferit sa estimeze care dintre cele trei mari partide sunt mai compatibile pentru formarea unei coalitii.