Presedintele Traian Basescu a participat, joi, la Muzeul National de Istorie, la vernisajul expozitiei "90 de ani de la Marea Unire". "Ne apropiem cu pasi repezi de ziua de 1 Decembrie, nu de alegeri, dar daca intr-adevar Ziua Nationala are o semnificatie profunda in sufletele noastre, cred ca n-ar fi cel mai rau lucru daca, incepand de azi, de maine, de poimaine si pana pe 1 decembrie, la balcoanele noastre, la geamurile caselor noastre ar aparea drapelul national, tricolorul de care ne simtim toti legati", a afirmat cu aceasta ocazie seful statului, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

  • "Sunt onorat si bucuros sa deschid astazi, alaturi de dumneavoastra, expozitia dedicata, de Muzeul National de Istorie a Romaniei, zilei celei mai importante a tuturor romanilor: 1 decembrie 1918. Cred ca putem considera ca aniversarea celor 90 de ani de la Marea Unire incepe aici, la Muzeul National de Istorie, loc privilegiat al memoriei noastre nationale. 1 Decembrie este « ziua de nastere » a Romaniei, a unei Romanii moderne, constienta de dreptul sau de a se afirma ca stat national, unitar si suveran", a afirmat Traian Basescu.
  • "Inscriindu-se intr-un proces european, bazat pe dreptul popoarelor la autodeterminare, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 reprezinta implinirea celui mai inalt ideal national al poporului roman. Pentru a infaptui Marea Unire, romanii au parcurs, in istoria lor moderna, etapele reprezentate de Unirea Principatelor de la 1859, apoi unirea Basarabiei si cea a Bucovinei cu Romania din 1918, prin care s-au exprimat constiinta si vointa nationala. Artizanii momentului de la 1 decembrie 1918 au inteles ca, si citez, «adevarul este acela ca singura noastra forta care ne poate tine in viitor e aceea provenita prin unirea tuturor romanilor», dupa cum spunea Iuliu Maniu", a adaugat seful statului.
  • "La 90 de ani de la Marea Unire, sarbatoarea nationala a romanilor este un prilej pentru noi toti de a cinsti memoria si mostenirea celor care au construit Romania moderna „pe principii de drept si umanitate" si de a ne reaminti valorile care au stat la baza unitatii noastre nationale: libertate, democratie, principiul reprezentativitatii, egalitate in drepturi, respectarea proprietatii si a persoanei, autonomie confesionala. Daca intr-adevar Ziua Nationala are o semnificatie profunda in sufletele noastre, cred ca n-ar fi cel mai rau lucru daca, incepand de azi, de maine, de poimaine si pana pe 1 decembrie, la balcoanele noastre, la geamurile caselor noastre ar aparea drapelul national, tricolorul de care ne simtim toti legati", a incheiat Traian Basescu.