Intrebare de la oprea:

"daca eu ma duc la vot si votez in alb, nu ma apuc sa mazgalesc buletinul de vot si sa-mi exprim parerea despre "alesii" nostri, ce sanse sunt ca acel buletin sa nu fie "mazgalit" cu o stampila de "votat" pe candidatul care trebuie sa iasa? Merita sa faci efortul de a deplasa pana la sectia de vot pentru a vota in "alb"?"

Raspuns: Nu va putem raspunde la aceasta intrebare, calculul cu privire la oportunitatea exercitarii votului alb si la riscurile fraudarii lui fiind facut de fiecare dintre voi. Va putem insa comunica prevederile legislative, pentru a va ajuta sa cantariti mai bine optiunile.

Astfel, pentru a preintampina eventuale “accidente” de genul celui la care va referiti, BEC a informat (la solicitarea APD) toti presedintii sectiilor de votare ca imediat dupa incheierea votarii si inainte de numararea voturilor acestia trebuie sa sigileze toate stampilele folosite in timpul votarii. Exista, insa, riscul de sustragere sau chiar de falsificare a stampilelor pentru a fi folosite in timpul numararii voturilor de catre cei care participa la aceasta operatiune.

Intrebari de la Paganel:

1. Daca un cetatean merge la vot si doar impatureste buletinul de vot, fara nici o stampila (asa numitul "vot alb") nu credeti ca sunt sanse sa puna cineva stampila "unde trebuie", dintre cei care raman dupa alegeri sa numere voturile? Credeti ca ei nu se pot intelege, ca fiecare sa stampileze, "democratic", o parte din aceste "voturi albe", pe care sa le adauge, la numaratoare, unui partid sau altuia? O fi acest vot utilizat, de ani buni, in democratiiile occidentale, dar acolo corectitidinea este (aproape) "la ea acasa"; in Romania, insa, eu ma indoiesc serios ca aceste voturi albe nu vor fi stampilate de altii, dupa...

2. S-ar putea ca prima intrebare sa fie pur teoretica, din punctul meu de vedere. Asta, fiindca, pe langa faptul ca, inca, nu stiu cu cine voi vota, s-ar putea nici sa nu am voie sa votez. Din septembrie sunt in Belgia, cu o bursa post-doctorala pe 6 luni. Am fost la autoritati, am facut cerere pentru viza de resedinta, cererea este aprobata, dar viza va veni dupa Anul Nou. Din legislatie si din cate am intrebat deja la Ambasada Romana de aici, din Bruxelles, se pare ca dreptul meu la vot, garantat de Constitutie, este frumos, sublim, dar este incalcat de autoritatile romane cu desavarsire. Ce se poate face, in timp util, pentru ca asemenea cetateni (stiu ca mai sunt multi in aceeasi situatie) sa aiba, totusi, drept de vot? Oricum, daca Ambasada imi va confirma faptul ca nu pot vota, desi ma aflu perfect legal in Belgia, am de gand sa las o petitie la Human Right Watch, care are sediu si la Bruxelles!

Raspuns: 1.Orice inceput este dificil si chiar si in democratiile occidentale acest vot alb a fost privit initial cu scepticism. Intr-adevar, nereguli exista la fiecare scrutin electoral romanesc. APD stie acest lucru foarte bine. Absenteismul si dezinformarea faciliteaza de cele mai multe ori tentativele de fraudare. Tocmai din aceasta cauza incurajam fiecare cetatean sa-si exercite dreptul la vot. Poti citi si raspunsul pentru Oprea pentru mai multe clarificari.

2. Cetatenii romani cu resedinta in strainatate pot vota pe baza pasaportului simplu si a unui act care sa dovedeasca resedinta. In Belgia ai nevoie de urmatoarele documente: carte de identitate electronica pentru straini - titre de sejour (document pe suport de plastic), carte de identitate pentru straini – carte d’identite d’etranger (document pe suport de hartie) sau certificat de inscriere la registrul strainilor – certificat d’inscription au registre des etrangers. Cei de la Ambsada ar trebui sa te ajute sa-ti procure unul din aceste acte in cel mai scurt timp.

Din cele prezentate de tine reiese ca nu vei putea vota, din pacate, la alegerile de duminica. Situatia ta nu este singulara si Asociatia Pro Democratia va insista, odata cu raportul sau legat de monitorizarea alegerilor, asupra eliminarii prevederilor care limiteaza dreptul de vot al cetatenilor romani care traiesc in strainatate sau care nu pot vota in localitatea de resedinta.

Intrebare de la geta:

"In Vrancea, afisele electorale ale PSD si PC sunt insotite de un alt afis scris cu alb pe fond negru "Ei cu ei. PDl PNL". Este legal ca partidele sus amintite (PSD si PC) sa faca observatii cu privire la celelalte partide? Pe langa mesajul funebru, se induce ideea ca PNL si PDL ar fi impreuna, intr-un soi de alianta... "

Raspuns: Biroul Electoral Municipal din Bucuresti s-a confruntat cu o astfel de situatie si a admis plangerea facuta de PD-L, prin care partidul acuza "comportamentul abuziv al Aliantei PSD+PC", care si-a insusit sloganul de campanie al PD-L, "Ei cu ei, noi cu voi".

In acest caz, Legea nr. 35/2008 prevede ca semnul electoral folosit de un competitor electoral nu poate fi utilizat de alt patid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatie a cetatenilor apartinând unei monoritati nationale inregistrata ulterior, decât cu consimtamântul celui carora le apartine.

Situatia prezentata de tine este similara celei de la Bucuresti si partidele care au de suferit de pe urma preluarii fara acordul lor a semnului electoral pot sesiza Biroul Electoral Judetean al Municipiului Vrancea.

Intrebare de la Gimmy:

"Ce inseamna roman cu domiciliul in strainatate? Eu sunt de doi ani afara pe un contract de cercetare, am inchiriat legal un apartament dar nu am trecut in pasaport ca as avea domiciliul in strainatate! Deci... unde votez? trebuie sa ma intorc cumva in tara sau merg la sectia de votare cea mai apropiata? Cu multumiri..."

Raspuns: Pentru a dovedi domiciliul in strainatate ai nevoie de un pasaport CRED (cetatean roman cu domiciliul in strainatate). In cazul tau, in care ai resedinta in strainatate votezi cu pasaportul simplu si cu un act care dovedeste resedinta. Aceste acte variaza in functie de tara. Aici gasesti informatii referitoare la actele de care ai nevoie in fiecare tara: http://www.apd.ro/votuluninominal/votul_in_strainatate.php

Ai vreo nelamurire in privinta votului din 30 noiembrie? Intreaba aici, iar Asociatia Pro Democratia iti va raspunde.