Dupa fiasco-ul din Ferentari, presedintele PD-L, Emil Boc a ales ca tinta sigura pentru turneul de sustinere a candidatilor, orasul Ploiesti, unde primarul este de-al casei. Emil Boc a mers, marti dupa amiaza, prin pietele din Ploiesti a impartit garoafe doamnelor si, dupa modelul sefului de la Cotroceni, a cumparat produse 100% romanesti. In ciuda fetelor zambitoare, membrii PD-L ascund stresul provocat de ultimele sondaje si afiseaza un optimism moderat.

Pe ultima suta de metri, primarul Clujului a pornit prin tara in turneu, sa ia pulsul electoratului si sa puna umarul. Vizita la Ploiesti a avut ca scop contactul cu producatorii agricoli.

Piata Mihai Bravu, partea de est a Ploiestiului. Cu o jumatate de ora inaintea aparitiei presedintelui Emil Boc, o dubita tapetata cu fetele candidatilor PD-L parcheaza in fata pietei. 20 de tinerii imbracati in portocaliu coboara cu multe baloane in mana. Lumea din piata se strange in fata cortului PD-L, asteptand "sa se imparta ceva". Multi dintre ploiesteni sunt informati ca urmeaza sa apara Emil Boc. Tinerii cu geci portocalii trec serios la treaba si incep sa imparta plase care contin calendare, pliante si pixuri.

"Da ceva mai serios nu aveti"

Oamenii dau buluc sa apuce o plasa sau baloane pentru nepoti. "Da' ceva asa mai serios nu aveti?", intreaba un ploiestean. Un membru de la partid isi aduce brusc aminte ca are niste fulare in masina. "Stati aici ca vin imediat, sa nu plecati", le spune oamenilor. Dupa cateva minute isi face aparitia cu un snop de fulare portocalii inscriptionate cu PD-L.

Agitatie mare, ploiestenii se imbrancesc, isi dau coate in stanga si dreapta sa apuce un fular. Cadourile electorale se epuizeaza in cateva minute. "Vreau si eu, domne de ce n-ai adus mai multe? Hai sa plecam, nici nu mai stam la manifestare, sa stiti. Asta e bataie de joc, sa aduci doar cateva si sa intarati lumea", comenteaza un cetatean nemultumit.

De la balconul unui bloc un ploiestean striga la geam: "Asa, inghesuiti-va la pomana, pomana, pomana. Doar atat vedeti in fata ochilor. Ii votati pe securistii astia. Vai de capul si mintile voastre"

Oamenii asteapta pe margine in speranta ca se mai dau mici atentii. Emil Boc intarzie ca orice politician care se respecta. Candidatul pentru un mandat de deputat, Sever Voinescu, insotit de organizatia locala asteapta nerabdator aparitia sefului de partid si evita contactul cu cetatenii stransi pe trotoar in fata pietei.

"Doua minute, in doua minute ajunge. Hai sa facem si noi putina atmosfera", anunta un pedelist. Copii imbracati in geci portocalii incerca sa mai anime atmosfera, dau drumul de la o portavoce care are inregistrat imnul Vrede-nourat si se prind intr-o hora insa, fara prea mult entuziasm.

"Nu s-a facut campanie si am pierdut din procente"

Cativa membrii PD-L stau la povesti in asteptarea liderului. "Aici in Ploiesti stam bine, castigam, dar in restul tarii o sa fie probleme. Da, sondajele ne sunt impotriva, dar sa stiti ca in sondajul comandat de noi iesim cu vreo patru procente inaintea PSD-ului. O sa fie o lupta stransa, asta e ...si daca avem un parlamentar in plus fata de PSD e ca si cum am castiga.

Trebuie sa fim realisti, ne-a crescut mult suspendarea presedintelui si tot scandalul care a urmat dupa. Atunci la europarlamentare si la locale am avut un procentaj mare tras mai mult din scandalul cu suspendarea. Nu s-a facut campanie puternic cu oamenii, in teritoriu si, am pierdut din procente. Avem electorat mai mult in orase iar la sate PSD sta foarte bine. Traian Basescu daca se implica acum era atacat din toate partile" , ne declara un pedelist sub protectia anonimatului.

Apare si Emil Boc insotit de candidatul pentru Senat, Gabriel Sandu si deputatul Roberta Anastase: "Bine v-am gasit. Castigam, nu? Doamne ajuta!". Imediat echipa de campanie ii tranteste un snop de garoafe in brate si presedintele PD-L se pune serios pe treaba si incepe sa le imparta. Ploiestencele fac rand sa primeasca flori.Alaiul electoral intra in piata printre articole de imbracaminte, lenjerie intima si plafar.

Boc cumpara legume dupa noile reguli de la Cotroceni

Apar si tarabele cu legume de import. Boc imparte in stanga si in dreapta flori, la precupetele din piata. Ca sa urmeze exemplu sefului de la Cotroceni, presedintele PD-L da sa cumpere niste legume, dar mai intai intreaba ce e romanesc: "Dati-mi niste ridichi si cepa ca sunt ardelean . Merge numa, numa. Branza, ceapa si slanina merg tare bine" se adreseaza Boc vanzatoarei de legume importate.

Tineri fara locuri de munca, pensii mici pentru persoanele cu handicap, evacuati din case sunt doar cateva din problemele cu care il abordeaza ploiestenii pe primarul Clujului. In ritm alert, Boc ii asculta pe cetateni, le expune in cateva cuvinte programul de guvernare iar pe cei care insista sa-i prezinte problemele ii paseaza la consilieri sau la candidati.

Este grabit nevoie mare , intr-un sfert de ora a terminat turul in Piata Mihai Bravu si se indreapta glont spre masina. Trebuie sa ajunga in piata nordului din Ploiesti sa-i promoveze pe ceilati candidati PD-L.

Numele candidatului

Ajungem in partea de nord a orasului. In drum spre piata, Boc continua sa imparta flori si sa ii indemne pe ceteteni la vot. Candidatii din colegiul de nord se grupeaza in jurul presedintelui de partid. Boc pare sa nu-i cunoasca pe toti: "Votati-l pe domnul Savu". Din dreapta sa, imediat candidatul il corecteaza: "Sava, domnu presedinte". Presedintele PD-L se grabeste si ii cam alearga pe candidati.

Se opreste la taximetristi le da flori "sa le duca acasa la neveste, la amante", la covrigarie, apoi la carmangerie. Ajunge si in piata. Insotit de presa locala, apar si camerele tv, Boc foloseste aceiasi tactica: se opreste la o taraba si cumpara rosii romanesti.

"Da' nu mancati una, ca da bine la filmare" ii sugereaza un cameraman local. Imediat Boc se adreseaza unui membru PD-L: "Spala si mie o rosie, sa mi-o aduci repede". In douzeci de minute, Boc face turul pietei dar inainte de a parasi locatia, mai cumpara niste morcovi de la o taranca sa dea un semnal de sustinere a agriculturii romnesti. La final presedintele partidului tine si conferinta de presa, e cat pe ce sa comita o gafa dar se corecteaza in timpul discursului: "Putem hrani 80 de milioane de romani cu ceea ce producem in aceasta tara si....putem hrani 80 de milioane de oameni si nu doar 22 de milioane de romani cat avem".

Dupa conferinta de presa, Boc nu mai sta un minut la partid. Pleaca grabit catre Bucuresti pentru ca este inivitat la B1Tv la emisiunea "Nasul".