In apararea absentilor de la vot

de Doc     HotNews.ro
Marţi, 25 noiembrie 2008, 15:28 Actualitate | Politic


Spuneam intr-un articol trecut ca exista doua categorii de pledoarii impotriva votului. Intr-una sunt cele prezentate drept rationale sau obiective, despre care am discutat acolo; celelalte, mult mai prezente in spatiul public, sunt cele emotionale si subiective. Daca pledoariile “rationale” considera ca absenteismul e un lucru pozitiv la modul obiectiv si pentru toata lumea, cele “emotionale” pornesc de la o perceptie proprie pe care isi bazeaza optiunea personala de a nu vota.

Cei care fac astfel de pledoarii pro-absenteism sunt adesea atacati in dezbaterea publica, uneori foarte brutal. In ce ma priveste, nu fac parte din cei care pledeaza pentru absenteism, din contra, consider ca votul e un lucru necesar. Cu toate astea, consider ca atacurile impotriva celor care refuza sa mearga la vot sunt nefondate si ca punctul de vedere al acestor oameni merita aparat si inteles.

In primul rand, resping vehement ideea ca absentii ar trebui sa fie obligati sa mearga la vot cu amenintarea unei sanctiuni, de exemplu a unei amenzi. Si nu ma refer aici la faptul ca oricum absenta lor de la vot se traduce adesea printr-o astfel de sanctiune, intr-un fel de recul politic. Motivul pentru care resping o astfel de masura este mult mai simplu si mult mai important: democratia liberala, careia votul popular ii e un instrument, este sistemul politic care asigura practic gradul maxim de libertate personala pentru cetatenii unui stat. Acesta ii e scopul fundamental. Ideea de a obliga pe cineva sa contribuie la un sistem menit sa maximizeze libertatea personala este un non-sens evident, la nivel de principiu. Esti fortat sa-ti exprimi liber optiunea politica. Impunerea unor obligatii poate fi justificata doar de protejarea sau asigurarea drepturilor celorlalti. Or, asa cum spuneam, refuzul de a vota are ca efect ignorarea absentilor de la deciziile politice; pot argumenta ca le provoaca lor un prejudiciu, ceea ce il face, per total, sa fie ceva rau. Dar nu am niciun argument cu care sa pretind ca refuzul cuiva de a vota imi provoaca mie un prejudiciu. Prin urmare nu am niciun argument pentru impunerea unei obligatii in acest sens.

Dincolo de asta, se poate pune intrebarea de ce consider de cuviinta sa apar in dezbatere niste oameni cu care nu sunt de acord si care consider ca nu au dreptate. Premisa intrebarii este insa falsa. Da, am spus ca nu sunt pentru absenteism, din contra, sunt pentru vot. Dar asta nu inseamna ca, in acelasi timp, nu le pot da dreptate acestor oameni. Ma contrazic? Nu. Ceea ce nu se intelege aici este ca un punct de vedere subiectiv si unul obiectiv, fie si asupra aceluiasi subiect, nu se pot “intalni” in dezbatere. Sunt in planuri fundamental diferite si paralele, deci nu se pot infirma unul pe celalalt. E un lucru pe care l-am tot vazut si l-am tot spus in dezbaterile de pe acest blog: nu pot contra-argumenta o opinie. Daca cineva spune “pamantul e patrat” ma pot gandi la un discurs si la cateva argumente cu care demonstrez ca nu are dreptate. In clipa in care enuntul devine “mie mi se pare ca pamantul e patrat” sau “ar fi bine ca pamantul sa aiba alta forma” intreg discursul si toate argumentele de mai sus au devenit perfect inutile. La fel, daca cineva spune “absenteismul are efecte pozitive”, pot demonstra ca se inseala, am si facut-o. Nu pot face nicio demonstratie, insa, impotriva unui enunt de tipul “eu consider ca votul e inutil”. Cat timp enuntul e la nivelul unei senzatii si unei opinii personale, nu se poate pune problema unei (contra)argumentari si nu se poate vorbi de a-i da sau nu dreptate, ci eventual de a impartasi sau nu aceeasi parere. Exact la fel e situatia si daca absenteismul e justificat – rational! – cu afirmatie de tipul “toti sunt la fel”. Putem purta discutia la nivel obiectiv, consideram niste criterii obiective pentru candidati, le aplicam, vedem ce iese; putem argumenta pro si contra, putem da sau nu dreptate. Dar, daca afirmatia este (eventual implicit) la modul “mie mi se par toti la fel” orice dezbatere similara si-a pierdut noima. Nu pot spune ca o opinie (nu) are dreptate, nu pot infirma o parere. Tot ce pot aprecia este daca opinia respectiva e sincera.

Or, eu cred ca o covarsitoare majoritate a celor care se exprima pentru absenteism sunt sinceri in demersul lor. Sinceritate care trebuie respectata, apreciata si protejata de atacuri, la fel cum trebuie protejata libertatea lor de a nu participa la alegeri.

Acestea fiind spuse, mai trebuie sa spun ca exact motivele pentru care consider ca absenteismul trebuie aparat sunt si cele care justifica reprosurile pe care le am uneori, sau le pot avea la adresa lui. Am spus ca nu pot contra-argumenta o opinie, reciproca e la fel de valabila. Inteleg ca cineva crede ca nu ii serveste la nimic votul, asta e parerea lui si o respect. Eu, insa, am o parere foarte diferita si inteleg sa fie la fel de respectata. Daca are argumente obiective pentru optiunea lui, le putem dezbate. Dar opinia lui in sine nu e un argument. La fel, pot sa apreciez sinceritatea celui care argumenteaza absenta de la vot pentru ca i se pare inutil, pentru ca i se par toti la fel. Insa nu poate fi sincer cel care apoi se plange (sau, cum se intampla mai rar, apreciaza) in orice fel si pe orice motiv rezultatul alegerilor. Nu poti considera in acelasi timp si ca oricum ar fi iesit era la fel, si ca a iesit rau. Nimeni nu poate avea sincer doua opinii incompatibile.

Comenteaza pe blogul lui Doc

853 vizualizari

 • -4 (4 voturi)    
  nu ma duc la vot (Marţi, 25 noiembrie 2008, 15:45)

  ggg_ro [anonim]

  Daca votez inseamna ca-mi dau ok-ul pe un politician si/sau partid. Mie personal nu-mi place niciunul. Pe de alta parte nici logica il aleg pe cel mai putin rau nu-mi convine : Nu vreau sa fac ierarhia prostiei si a nesimtirii.
  Am votat pe timpul lui Ceausescu (eram student ). Atunci votul era obligatoriu. Acuma nu mai e. Ce bine !
  • +4 (4 voturi)    
   Se poate si altfel (Marţi, 25 noiembrie 2008, 16:25)

   alternativa [anonim] i-a raspuns lui ggg_ro

   Nu intotdeauna votarea da girul cuiva!
   Se poate vota "in alb" (NU SINT DE ACORD cu "gaselnitza" asta!).
   Se mai poate si asa: de PREA MULTA IUBIRE, pot stampila ... mai multi catindati !!!
   Eu asa voi face!
   "Impartial", ca rominu' ...
   Succesuri !
 • +4 (4 voturi)    
  decizia (Marţi, 25 noiembrie 2008, 15:46)

  Thheo [utilizator]

  Fiecare are dreptul sa decida daca vrea sau nu sa mearga la vot. Problema este ca sunt multi in media care nu sustin votarea, si poti la urma urmei sa ii intelegi, dar ori nu sunt constienti ori se fac ca nu inteleg faptul ca au un auditoriu foarte mare si influenteaza oamenii. Eu unul ii condamn pe cei care "instiga" la nevotare public...
 • -3 (3 voturi)    
  nu am inteles nimic (Marţi, 25 noiembrie 2008, 15:57)

  io [anonim]

  oricum nu am sa votez pentru ca nu sunt adeptul alegerii raului celui mai mic si pentru ca sunt profund dezamagit de clasa noastra politica!
  bafta celor ce vor da cu banu`
  • +3 (3 voturi)    
   ai si votat deja (Marţi, 25 noiembrie 2008, 16:14)

   bogdantk [anonim] i-a raspuns lui io

   Ceea ce nu inteleg cei ce spun ca nu voteaza este ce de fapt ei voteaza si anume lasa pe altii sa aleaga pentru ei. Daca nu merg la vot decizia ce politician sa ma conduca inca 4 ani va aprtine camatarului recent eliberat pentru a achita leasing-ul la 4 masini care va trimite politicianul sau sa-l apere in parlament. Asta inseamna a nu merge la vot. In rest nimeni nu va contabiliza pe cei ce nu merg la vot (din "atitudine" civica, lene, dezgust, imbecilitate, betie) in categorii separate ci la un loc: cei ce nu au votat. Nimeni nu va putea contesta legitimitatea unor politicieni ce ne vor conduce chiar daca vor avea 30% din 20% adica 6% - aproape de pragul electoral ! A merge la vot poate insa schimba lucrurile. Cu ar fi ca un candidat de la minoritati sa obtina 51 % - si ei sunt pe liste in toata tara unii chiar foarte onorabili (vezi Pambuccian). Atitudinea se afirma prin actiune nu intorcand spatele realitatii.
 • +3 (3 voturi)    
  Sau mergeti la vot (Marţi, 25 noiembrie 2008, 16:06)

  ion [anonim]

  Si dati vot nul, votand mai multi candidati. In felul asta am trimite un mesaj puternic ca nu-i mai vrem si ca e timpul sa dispara.
  • 0 (0 voturi)    
   aiurea (Marţi, 25 noiembrie 2008, 18:17)

   Lucian [anonim] i-a raspuns lui ion

   Badea Ion, ce spui nu prea are sens ...
   Daca nu-i vrei, nu-i votezi, adica lasi buletinul alb ...sau votezi in afara patratelelor ; daca ii votezi pe mai multi, inseamna ca ii preferi pe aia ...
   In alta ordine de idei, sper sa ai o recolta buna toamna viitoare.
  • 0 (0 voturi)    
   precizare (Marţi, 25 noiembrie 2008, 20:15)

   JG [utilizator] i-a raspuns lui ion

   Precizare (ne-rautacioasa):

   1. Votul nul/alb e votul FARA nicio stampilare.
   Cica de la alegerile din 30.11.2008, aceste "albituri" se vor numara ... SEPARAT!

   2. Anularea votului, in sensul lui "ion" se poate face prin mizgalire (ORICE altceva decit stampilare(!)), o stampilare IN AFARA unui dreptungi sau stampilari MULTIPLE.

   Eu optez pentru varianta a 2-a!
   SUGEREAZA O IMPOTRIVIRE activa, spre deosebire de votul "alb", care NU E ceva "CONTRA".
 • -1 (1 vot)    
  A vota sau a nu vota... (Marţi, 25 noiembrie 2008, 16:12)

  Realitatea cruda [anonim]

  La intervale regulate suntem supusi unor nevoi politice de confirmare (adica votare).
  Din punctul meu de vedere consider ca a vota la ora actuala este doar optiunea indusa a unora de a legaliza prostia, nesimtirea, mediocritatea si hotia. (Nu neaparat in ordinea scrisa).
  Nu exista la acest moment nici un partid si implicit nici un politician care sa poata fi considerat un lider ce se lupta si pentru altceva decat putere, bani si beneficii personale.
  Accesele de furie si blam public orientate pentru cei care nu voteaza sunt realizate doar pentru stimularea/manipularea maselor in vederea asigurarii unui prag minim de oficializare a circului lor.
  Ma bucur ca la acest moment, "democratia" romaneasca imi ofera un drept real: cel de a nu vota.
  • 0 (0 voturi)    
   a vota sau .. ( fara interventia activistilor ) (Marţi, 25 noiembrie 2008, 23:51)

   real [anonim] i-a raspuns lui Realitatea cruda

   Fratilor ( activistilor de partid ) nu mai inchideti parerea altora !!

   ALOOOOOO ! HOTNEWS !

   La intervale regulate suntem supusi unor nevoi politice de confirmare (adica votare).
   Din punctul meu de vedere consider ca a vota la ora actuala este doar optiunea indusa a unora de a legaliza prostia, nesimtirea, mediocritatea si hotia. (Nu neaparat in ordinea scrisa).
   Nu exista la acest moment nici un partid si implicit nici un politician care sa poata fi considerat un lider ce se lupta si pentru altceva decat putere, bani si beneficii personale.
   Accesele de furie si blam public orientate pentru cei care nu voteaza sunt realizate doar pentru stimularea/manipularea maselor in vederea asigurarii unui prag minim de oficializare a circului lor.
   Ma bucur ca la acest moment, "democratia" romaneasca imi ofera un drept real: cel de a nu vota.
 • 0 (0 voturi)    
  parere (Marţi, 25 noiembrie 2008, 16:12)

  Ovidiu [anonim]

  Nu cred ca era necesar un articol care sa apere pe cei care aleg sa absenteze de la vot. Nu e cazul, deoarece cei ce ii critica in general o fac fara argumente. Asta pentru ca nu exista argumente obiective, ci doar subiective, personale ca de exemplu : Eu voi vota partidul X, daca vecinul meu nu se prezinta la vot, imi strica mie pasenta, partidul X poate nu va cistiga..Dar problema nu este aici. Problema este ca cei ce aleg sa nu exercite acest drept sunt luati in considerare la numaratoare si procente..Solutia cea mai simpla este inregistrarea fiecaruia inaintea votului, actualizarea listelor de vot adica. Si s-ar rezolva multe cu asta. Toata lumea stie, nimeni nu vorbeste, ca listele actuale nu mai sunt valabile, in special dupa exodul din strainatate. Asta despre dreptul de a vota. In legatura cu ideea de a penaliza absenta la vot e aiurea, dar ar prinde sens daca ar fi obligatoriu si fara scuza participarea la sedintele Parlamentului a stimatilor parlamentari. Adica cum? eu sunt obligat sa merg la vot sa trimit oameni in parlament dar ei nu sunt obligati sa mearga acolo? :D
 • +3 (3 voturi)    
  Sunt pentru obligativitatea votului. (Marţi, 25 noiembrie 2008, 16:16)

  AlinN [anonim]

  1.Cred ca articolul se vrea in mod pervers un articol care sa-i determine pe cei care nu vor sa voteze sa mearga la vot vazand toate comentariile negative la adresa articolului. Probabil vrea sa-i faca sa-si puna problema, initial sa creada ca au dreptate, si in fata avalansei de opinii contra sa realizeze ca nu au dreptate.
  2.Chestia cu "am sezatia ca pamantul ar trebui sa fie patrat" m-a facut sa rad in hohote. Problema care se pune este: ce faci atunci cand o persoana se comporta ca si cand pamantul ar fi patrat? Il lasi sa caute coltul, cand stii bine ca este rotund? Nevotantii nu cred ca ar trebui sa nu se voteze si merg la vot. Ei se si comporta ca atare. De aici imposibilitatea de empatie cu acestia.
  3.Un 1000RON amenda la neprezentare la vot este o idee buna. Stiti povestea unui om lenes? Eu vad turma de nevotanti precum pe omul lenes care ar muri de foame daca n-ar manca, dar daca nu-s muieti posmagii prefera sa moara de foame. Deci vreau sa-l fortez pe lenes sa inghita, sa traiasca, sa-i fie bine.
 • -2 (2 voturi)    
  in alb (Marţi, 25 noiembrie 2008, 16:16)

  keke [anonim]

  plictisitoooooooooooooooooooooooooor !!! oricum votul in romania actuala este inutil... de ce sa merg la vot? chiar daca votez in alb, asta nu inseamna decat ca am facut un drum in plus si ca mi-am omorat timpul de pomana. putin, mult, cum o fi, timpul meu e prea pretios pentru prostiile astea. cu respect, semnez in alb, .
  • -1 (1 vot)    
   Nu votati (Marţi, 25 noiembrie 2008, 22:14)

   ciudat [anonim] i-a raspuns lui keke

   Ati observat ca toate comentarile cu parerea ca
   a nu merge la vot este o forma viabila de protest sunt inchise?! De catre activisiti de partid !!

   Nu votati ca semn de protest pentru astfel de practici !!!


   plictisitoooooooooooooooooooooooooor !!! oricum votul in romania actuala este inutil... de ce sa merg la vot? chiar daca votez in alb, asta nu inseamna decat ca am facut un drum in plus si ca mi-am omorat timpul de pomana. putin, mult, cum o fi, timpul meu e prea pretios pentru prostiile astea. cu respect, semnez in alb, .
 • +1 (3 voturi)    
  Votul prin corespondenta (Marţi, 25 noiembrie 2008, 16:35)

  Moldoveanu [anonim]

  Pana una alta, marea problema e neimplementarea votului prin corespondenta. Una e sa decid sa nu votez si alta e sa fiu impiedicat. Eu unul, desi locuiesc in partea opusa a tarii fata de locul unde lucrez, o sa iau trenul pana acasa sa dau cu stampila. Si apoi o sa cer banii de transport de la domnu Tariceanu.
 • +2 (2 voturi)    
  nu va duceti la vot ? (Marţi, 25 noiembrie 2008, 16:35)

  ion [anonim]

  Pentru toti cei care s-au hotarat sa nu mearga la vot pentru ca nu vor sa aleaga raul cel mai mic. Se pare ca nu prea inteleg cum sta treaba In primul rand nemergand la vot arati ca nu te intereseaza si lasi pe altii sa ia hotarari in numele tau. De exemplu (poate nu ii chiar cel mai potrivit dar expune destul de bine situatia). Vine cineva la tine si te intreaba pe cine sa omoare pe mama ta sau pe sotia ta, tunu alegi raul cel mai mic si ii omoara pe amandoi. Ai facut oare o alegere buna? Sau nu mergi la vot si unul dintre partide castiga fix din cauza votului tau lipsa, vine si da o lege prin care pe tine(si numai pe tine) te baga in puscarie. Nu era mai bine sa fi mers la vot poate ceilalti nu ar fi dat legea respectiva
  • 0 (0 voturi)    
   dar daca ... (Marţi, 25 noiembrie 2008, 16:57)

   vasile [anonim] i-a raspuns lui ion

   Dar daca pentru ca nu am ales pe cine sa omoare, te omoara pe tine. Nu am facut bine ca nu m-am dus la vot si am mai scapat de un prost?

   Apropo, tu pe cine alegeai, pe maicata sau pe sotia ta? poti sa le comunici si lor optiunea ?

   Sa ghicesc ? -vot negativ ?!!!
   • 0 (0 voturi)    
    desteptule (Marţi, 25 noiembrie 2008, 17:29)

    ion [anonim] i-a raspuns lui vasile

    Era un exemplu dus la extram pentru a ilustra cat mai bine situatia de la noi din punct de vedere a ce putem alege cand merge la vot
    Hop sare si vasile sa isi dea cu parerea
    • 0 (0 voturi)    
     Ioane !!! Stii vorba lui Darvin ? (Marţi, 25 noiembrie 2008, 18:48)

     vasile [anonim] i-a raspuns lui ion

     Ioane !!! Stii vorba lui Darvin ?

     " Esti prosti ! "
 • -2 (2 voturi)    
  voturi negative (Marţi, 25 noiembrie 2008, 16:37)

  votantul [anonim]

  Democratie inseamna libertatea de expresie! Refuzul de merge la vot este una dintre acestea!

  De ce permite Hotnews inchiderea comentariilor tuturor celor ce au alte pareri decat diversi activisti?

  Nici eu nu ma duc la vot, si il votez pe Iliescu ! Pentru parlamentul european!

  Hai cu votul negativ!
  • +1 (1 vot)    
   ? (Marţi, 25 noiembrie 2008, 16:53)

   margot [anonim] i-a raspuns lui votantul

   cine inchide comentariile?

   cititorii sunt cei care voteaza pentru sau contra comentariilor. daca cititorilor nu le place, e dreptul lor sa-si manifeste preferinta. exact asa cum e dreptul fiecaruia sa aleaga daca merge sau nu la vot.
   • -1 (1 vot)    
    E o prostie sa mergi la vot (Marţi, 25 noiembrie 2008, 17:12)

    votantul [anonim] i-a raspuns lui margot

    Poti sa votezi negativ. E dreptul tau. Dar de ce imi ascunde parerea mea.

    Ce rost are sa merg la vot sa fac jocul unui activist ca tine ?

    Hai sa ghicesc ? PD-L ?
    • 0 (0 voturi)    
     Hotii ne indeamna la vot ! (Marţi, 25 noiembrie 2008, 22:10)

     votantul [anonim] i-a raspuns lui votantul

     De ce sunt ascunse parerile celor ce cred ca neprezentarea la vot este cel mai bun mod de revolta ?

     Chiar suntem doar la mana activistilor de partid, al hotilor?!!

     ALLOOOO HOTNEWS !!!!
  • +1 (1 vot)    
   Chiar nu se poate (Marţi, 25 noiembrie 2008, 16:59)

   votantu [anonim] i-a raspuns lui votantul

   Alo !! Hotnews !!


   Chiar nu se poate alte pareri ???
  • -1 (1 vot)    
   De ce inchideti alte pareri ? COMUNISTILOR !! (Marţi, 25 noiembrie 2008, 22:17)

   votantul [anonim] i-a raspuns lui votantul

   Democratie inseamna libertatea de expresie! Refuzul de merge la vot este una dintre acestea!

   De ce permite Hotnews inchiderea comentariilor tuturor celor ce au alte pareri decat diversi activisti?

   Nici eu nu ma duc la vot, si il votez pe Iliescu ! Pentru parlamentul european!

   Nu mai inchideti parerile altora !! COMUNISTILOR de laPD-L !
 • +1 (1 vot)    
  Stalin (Marţi, 25 noiembrie 2008, 16:54)

  Istorie [anonim]

  Desi Stalin nu este un exemplu de urmat, acesta a emis ceva citate celebre care se regasesc si in realitatea noastra. Iata unul din ele ce se potriveste cu articolul de mai sus.
  "Nu contează cine votează. Contează cine numără voturile."
 • +1 (1 vot)    
  De ce m[ duc la vot (Marţi, 25 noiembrie 2008, 16:54)

  SAM [anonim]

  Eu n-am votat pe vremea lui Ceausescu. Dacă veneau să-mi sune la usa, ma duceam si anulam buletinul.Atunci absenta de la vot era justificata: exista un singur candidat de la un singur partid.
  Din 1990 nu am lipsit de la nici un tur electoral. Cand se votau liste de partid, puteam alege unul ai carui candidati reusisera sa ma convinga. Acum, la uninominale, lucrurile sunt si mai simple.
  Cu toate ca pana acum am votat un singur partid, de data asta, din cauza organizatiei judetene sau poate a celor de la centru, in colegiul meu candideaza un migrator intre cei doi poli ai esichierului.
  Pentru asta este insa nevoie sa te informezi, iar eu o fac cu seriozitate, deoarece nu mi-e indiferent, pentru ca nu vreau sa fiu condus de cei alesi prin votul pensionarilor, al taranilor lipsiti de informatie politica şi al tiganilor, care isi vand voturile la fiecare ciclu electoral.
  • +1 (1 vot)    
   Din ciclul Sisif (Marţi, 25 noiembrie 2008, 17:05)

   ..... [anonim] i-a raspuns lui SAM

   Daca am putea sa numaram persoanele care "o fac cu seriozitate" si numarul pensionarilor, taranilor si tiganilor (care isi vand voturile) ai vedea ca faci parte dintr-un club exclusivist. Adica mai pe scurt cu un numar foarte mic de membrii.

   Deci importanta votului tau este aproximativ nula din punct statistic.
   Iti spune ceva munca lui Sisif??
  • 0 (0 voturi)    
   pai daca suntem prosti, mai bine nu mergem la vot (Marţi, 25 noiembrie 2008, 23:28)

   taranul pensionar [anonim] i-a raspuns lui SAM

   Adica noi pensionarii, taranii si tiganii suntem prosti!

   Tu esti destept ! BRAVO !! du-te doar tu la vot ! Si totul o sa fie bine - tu esti destept si votezi, noi prosti si nu votam !

   Uni zic totusi sa votam ?! Oare ce sa facem noi ?

   Hotarati-va ?! Mergem sau nu la vot ? ( noi astia : tarani, tigani, prosti, idioti, needucati, neplecati in UK sau USA, ) sau lasam doar pe cei destepti, activisti PD-L ?

   "Esti prosti !" - Darwin !
 • +1 (1 vot)    
  Vot (Marţi, 25 noiembrie 2008, 16:59)

  Mircea Iordan [anonim]

  Singura posibilitate de a ne arata parerea cu privire la clasa politica este de a merge la vot si a nu vota pe nici unul dintre candidati daca nu intrunesc conditiile de a ne reprezenta. Imaginati-va o prezenta la vot de 70-80% si un procent de 95% voturi anulate. Acesta ar fi intr-adevar un semnal pentru clasa politica care mai bine s-ar numi "sleahta politica" actuala a Romaniei.
  Sa-i voteze numai neamurile...
  • -1 (1 vot)    
   mda (Marţi, 25 noiembrie 2008, 18:31)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Mircea Iordan

   semnalele nu doare pe astia :) efectele semnalelor ar durea, dar nimeni nu mai face inca o revolutie, mai ales ca nici prima nu stim exact cine a facut-o.
 • +1 (1 vot)    
  nu e ca in UK (Marţi, 25 noiembrie 2008, 17:20)

  nerin [anonim]

  daca nu te duci la vot intr-o tara in care atat votantii cat si cei ce urmeaza sa fie alesi sunt in general bine pregatiti, bine informati, bine intetionati nu e nici o drama.
  cand insa risti ca prin neprezentarea ta sa risti sa fii condus de alde Vanghelie sau , doamne fereste, de alde Hitler trebuie sa fii cam idiot.
  ma consolez cu gandul ca fraierii astia de la noi care nu inteleg nimic si care fac pe elistii sunt asa de friaeri incat oricum ar fi votat prost.
  ca in locul lor voteaza un taran de 75 de ani care nu are timp de ziar sau televizor e cam tot aia.
  astia sunt la fel de manipulabili.
  • +1 (1 vot)    
   In UK este numai miere si oameni destepti (Marţi, 25 noiembrie 2008, 19:16)

   idiotul [anonim] i-a raspuns lui nerin

   Toti romanii care au ajuns in UK s-au facut deodata asa de frumosi si destepti ca nu mai trebuie sa mearga la vot. Noi insa cei ramasi pe aici suntem idioti, de aceea trebuie sa mergem la vot. Altfel iese Hitler si Vanghelie !

   Auzi nerine - ne lesi ?
  • 0 (0 voturi)    
   dar daca prin prezenta iese Hitler ? (Marţi, 25 noiembrie 2008, 23:40)

   hitler [anonim] i-a raspuns lui nerin

   Dar daca prin prezentare la vot iese Hitler ?

   Hitler ca si Stalin au fost alesi prin prezentarea la vot ! Oare nu era mai bine ca cei ce i-au votat sa nu se fi prezentat la vot ?

   Cred ca cei ce l-au sustinut pe Hitler si Stalin, la fel au incitat la vot ca si activistii de acum.

   Romanii ! Daca vreti sa votati pe cineva votati, daca nu NU !

   SI DACA AR FI FOST HOTNEWS, LA FEL AR FI ASCUNS COMENTARIILE CELOR DE ALTA PARERE !! ) PRIN VOTURILE NEGATIVE !
 • +1 (1 vot)    
  hmm (Marţi, 25 noiembrie 2008, 18:25)

  Alex [anonim]

  absentaismul la vot da prost pentru clasa politica si pentru poporul in care fenomenul se intampla. Da prost fiindca existenta absenteismului ca atare se datoraza uneia din doua cauze: 1. lipsa democratiei (sistem corupt, clasa politica corupta, dictatori, etc...). sau 2. neputinta/incapacitatea societatii, a poporului respectiv de a se auto-guverna.
  Indiferent de motivele din care individul nu voteaza (obiective/subiective/juste/absurde) la scara nationala absenteismul la vot se traduce in una dintre cele doua variante de mai sus.
  Din cauza ca nimanui nu-i plac variantele acestea toti sar sa ii acuze pe cei care nu voteaza. Nu m-as mira sa critice pentru absenteismul la vot chiar indivizii care nu merg sa voteze, la fel cum functionara de la primarie are o iritatie maxima vizavi de coruptia lui Nastase, dar primeste cu zambet un plic cu bani, sau la fel cum un trecator arunca o tigara sau un pachet de tigari gol pe jos si tine prelegeri despre cat de curat e in Germania.
  Ca si concluzie, vizavi de absenteism, este un fenomen, el exista, si pare sa fie dincolo de bine sau rau cata vreme este dincolo de controlul nostru.
  In cazul ipotetic in care nivelul de civilizatie al societatii noastre o sa creasca, iar democratia se va mentine ca forma de oranduire sociala, absenteismul la vot se va diminua fara intreprinderea vreunui demers special in acest scop, fara gasirea unei solutii pentru aceasta "problema".
  Incercarea de a forta (chiar si verbal) indivizii sa mearga la vot este doar o falsificare a unui indicator social si nu cred ca slujeste interesul individului care voteaza.
  • -1 (1 vot)    
   Bravo (Marţi, 25 noiembrie 2008, 19:08)

   Ion [anonim] i-a raspuns lui Alex

   Bravo, in sfarsit un comentariu pertinent !

   Ce nu inteleg eu este aceasta inversunare de a ne convinge sa mergem la vot. Inversunare demna de o cauza mai buna.

   Eu o sa merg la vot pentru a vota un om care imi place si pentru a sprijini primarul pe care l-am votat ( desi nu sunt fan al partidului ). Dar de aici pana a acuza sau a instiga alti oameni sa mearga la vot e mult. Sunt eu mai bun sau mai destept decat ei ?
   Probabil ca nu. Atunci de ce ?
  • 0 (0 voturi)    
   Fratilor nu mergti la vot ! (Marţi, 25 noiembrie 2008, 22:05)

   Ion [anonim] i-a raspuns lui Alex

   Bravo, in sfarsit un comentariu pertinent !

   Ce nu inteleg eu este aceasta inversunare de a ne convinge sa mergem la vot. Inversunare demna de o cauza mai buna.

   Eu o sa merg la vot pentru a vota un om care imi place si pentru a sprijini primarul pe care l-am votat ( desi nu sunt fan al partidului ). Dar de aici pana a acuza sau a instiga alti oameni sa mearga la vot e mult. Sunt eu mai bun sau mai destept decat ei ?
   Probabil ca nu. Atunci de ce ?

   Hotnews de ce imi ascundeti parerea ?!

   Doar pentru ca un idiot de activist de partid voteaza minus!
 • +1 (1 vot)    
  Votul (Marţi, 25 noiembrie 2008, 19:10)

  Doculet [anonim]

  decat sa susti cu atata efort motivarea absentei de la vot , mai bine ai indemna la respectarea dreptului democratic si civic de participare la vot;
  vot ALB [ adica niciunul , fratilor .Eu asa < votez >
  • 0 (0 voturi)    
   Vot alb inseamna prostie (Marţi, 25 noiembrie 2008, 19:31)

   votalb [anonim] i-a raspuns lui Doculet

   Voturile albe si cele duble ( deci anulate ) provin de la cei ce merg la vot dar sunt asa de prosti ca nu inteleg cum se voteaza. Cei ce nu merg la vot exprima dezamagire fata de intreaga clasa politica.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version