Ministrul Justitiei, liberalul Catalin Predoiu, se infrunta in alegeri cu candidatul PSD Marian Ghiveciu, cercetat de catre DNA pentru afaceri imobiliare. In colegiul 5 din Buzau, localnicii stiu despre Catalin Predoiu ca este ori deputat PNL, ori ca a fost angajat la Primaria Buzau sau ca ar avea o functie “undeva la judet”. Nici macar simpatizantii loiali partidului nu stiu cu ce se ocupa exact, dar stiu ca este “baiat bun” si ca va asfalta strazile si va aduce apa in satul lor. Adversarul sau, Marian Ghiveciu, este “baiatul satului”, omul care sare la nevoie.

Colegiul 5 Buzau este divizat intre fieful pesedistului Marian Ghiveciu - cu centrul in orasul Pogoanele - si comunele peneliste care, la prima vedere, il sustin pe ministrul Justitiei. Una din aceste comune este Mihailesti.

Simbata, ora 11, toarna cu galeata; in centrul comunei, cativa localnici contruiesc o casa. Unii au ales sa se imbrace cu sepci sau geci galbene PNL. Sunt admiratori ai ministrului Predoiu, dar nu prea stiu cu ce se ocupa acesta. “Este bun, PNL e cel mai tare. Predoiu asta e bun ca vorbeste bine. A fost deputat pana acuma, nu?”, se intreaba retoric Andrei Panaiete, unul dintre muncitori.

Discutia politica e intrerupta subit de un coleg de pe mini-santier: “Lasa, ba, politica! Baga si tu o galeata”. Un panseu despre contracandidatul lui Catalin Predoiu intrerupe iar avintul mesterilor: “Ghiveciu a promis multe, da' nu a facut nimic. A furat mult cat a fost la putere”, spune unul dintre muncitori. Culmea e ca Marian Ghiveciu nu a ocupat nici o functie locala sau parlamentara.

Acelasi sat, citiva pasi mai incolo, e circiuma. Vasile Jipa isi face veacul alaturi de amicii Gica, Radu si Gheorghe. “Sa va spun drept, nu stiu cine este Predoiu asta, da` o fi bun daca e de la PNL”, spune Vasile, un mosneag la vreo 70 de ani. Gica, un tanar de 30 de ani, mandru de haina galbena de la PNL, soarbe incet din bere. “Mai sunt cuvinte? E bun ca a facut multe pentru noi, a asfaltat, a pietruit”, spune el. Intrebat cine este Catalin Predoiu, tanarul nu are dubii: “Pai a fost la primarie la Buzau, nu?”

Cine este Catalin Predoiu?

Tot sambata, la vreo 120 km distanta de colegiul in care candideaza, ministrul Justitiei participa la emisiunea Alege Premierul de pe postul Realitatea. In debutul emisiunii, Catalin Predoiu anunta ca poarta cravata primita in dar de la Silvio Berlusconi. “In primul rand, in mandatul meu vreau sa creez legi viabile, vreau sa termin reformele in sistemul juridic ”, explica el, in timp ce in colegiul sau viitorii alegatori il confunda cu "omu' de la Primarie".

Ministrul a vorbit in emisiunea care a durat aproape doua ore exclusiv despre ceea ce face el in cadrul MJ si despre problemele sistemului judiciar. Emisiunea poate fi urmarita aici

Pe soseau care duce spre drumul national isi face loc o caravana galben-PNL compusa dintr-o caruta si doua biciclete. Carutasul si companionul sau au pelerine galbene cu sigla PNL. “Mi se pare un baiat bun. Da' sa vedem pe viitor. A promis ca ne baga piatra, asfalteaza, baga gazul, apa. In rest nu prea mai stiu altceva, decat ca e cu oamenii. Asta de la PSD, Ghiveciu, el e alt suflet, da' nu e asa bun ca domnu Predoiu”, spune carutasul. Intre timp, caruta e depasita de un microbuz de campanie al adversarului Ghiveciu.

Barbut cu fanii PNL: “Predoiu e deputat si candideaza pentru senat”

Campanie electorala Buzau
Foto: Hotnews
Glodeanu Silistea este o alta localitate colorata in galben-albastrul liberalilor. In centrul comunei exista chiar si o carciuma cunoscuta ca locul de intalnire a penelistilor. “Predoiu?!.... hmmm. Nu prea stiu. O fi asta de la PNL, nu?”, se intreaba Mircea Garnisteanu, un localnic. In birtul varuit in galben, trei barbati joaca barbut si discuta despre alegeri.

“Deci domnul Predoiu este foarte bun pentru noi. El a fost la judet. Si a ajutat primaria. El respecta comunitatile astea mai sarace si da bani la primarie ca sa le ajute. Dar in primul rand el respecta legea. El e acum deputat si acum candideaza pentru functia de senator”, spune Gicu Gabriel, unul dintre jucatorii de barbut. El si amicii sai din birt stiu ca Predoiu este cel care l-a ajutat pe primar sa asfalteze centrul comunei.

Orasul Pogoanele, fieful PSD: “Cu ce ma jeneaza pe mine ca el are dosare la DNA?”

Pogoanele este declarat fieful PSD din Colegiul 5 deputati. Localitatea declarata prematur oras a fost colorata in rosu. Sambata la amiaza, zeci de persoane se inghesuie in fata casei de cultura. “Sa multumim sponsorului nostru Marian Ghiveciu pentru aceasta sarbatoare”, se aude o voce care razbate pana in strada. In fata Casei de Cultura, cativa pesedisti imbracati in geci rosi intra in cladire cu plasele in mana. E o serbare pentru copiii din localitate si se impart flori, garoafe rosii.

Ploaia biciuieste fara incetare asfaltul orasului care are doua birturi si nici un restaurant sau motel. La magazinul de haine din centru, cativa localnici casca ochii fara sa cumpere, dar sunt dornici de o poza si o sueta electorala. “Ghiveciu e omul nostru. E baiat de sat. A zis ca o sa infrumuseteze localitatea”, explica Adrian Mirica.

Campanie electorala Buzau
Foto: Hotnews
Despre Marian Ghiveciu, presa locala a relatat pe larg faptul ca este certat cu leagea. Chiar si el recunoaste ca are un dosar la DNA, dar sustine ca a fost fabricat de adversarii sai. “Ce dosare, dom'le, deci astea-s praf in ochi. Si ce daca are? Basescu nu are dosar, asta e problema lui personala. Cu ce ma jeneaza pe mine ca el are dosare la DNA?”, mai spune barbatul.

Este completat de prietenul sau, Serban Ioan: “Toata lumea are dosare penale. Conteaza ca daca eu deschid acuma gura, el ma ajuta cu ce am nevoie. In rest cu DNA-ul aia e problema lui personala”.

Ghiveciu despre Predoiu: “E bun, da` lumea nu prea il stie ca pe mine”

Marian Ghveciu este omniprezent in localitate, fiecare cladire importanta fiind "tapetata" cu afisele sale. Candidatul PSD spune ca si-a estimat cheltuielile de campanie in jurul sumei de 100.000 de euro. Motivul pentru care candideaza acesta este evident: “Vreau sa fac ceva pentru zona asta. Sa creez locuri de munca”.

Cat despre cum ar putea sa creeze locurile de munca, reteta e simpla:“Cunosc multi investitori din strainatate si eu as deveni un fel de garant pentru investitiile lor”. Despre dosarul de la DNA acesta este extrem de relaxat, deoarece sustine ca este total nevinovat. “Penelistii scriu in ziarele lor de mine, dar nimeni nu scrie cum ei merg sa dea bani la oameni si ii santajeaza pentru voturi”, se plange Ghiveciu. Cat despre ministrul Predoiu, numai de bine: “Stiti care e problema lui? Lumea nu prea il stie ca pe mine”.