Focsani si toate satele din jurul lui sunt pictate in rosu. Din stalp in stalp, din casa in casa sunt afise cu candidatii PSD. Miron Mitrea si-a ales Vrancea, fieful lui Marian Oprisan, pentru a candida la Senat si nu l-a ales rau deloc. Reprezentantii celorlate partide nici nu exista in Vrancea. Chiar si absent din satele ce-i compun colegiul, Miron Mitrea va fi votat de taranii vranceni.

Orasul rosu

La ora 10 dimineata, pe strazile din Focsani este pustiu. Ploua cu galeata si cativa oameni zgribuliti se indreapta grabiti spre casa cu sacosele in maini. Focsaniul respira PSD. Ai putea chiar sa-i spui orasul rosu. Pe fiecare stalp sunt prinse afise rosii cu PSD, iar imaginea candidatului pentru Senat, Miron Mitrea, te urmareste oriune. Nu ai cum sa scapi de bombardamentul publicitar.

"Voteaza pentru pensia ta". "Voteaza pentru pamantul tau". Si aici, celebrul slogan "Noi cu voi" al PD-L a fost adaptat de catre PSD: in partea de sus a unui panou urias scrie mare "Noi cu voi - PSD", iar in partea inferioara - "Ei cu ei - PNL si PD-L".

Nu-l cunoastem, da'-l votam

In jurul Focsaniului, satele sunt si ele colorate in rosu: bannerele si afise PSD, pana si pe casele taranilor si la ferestre. Drumul judetean este proaspat asfaltat, baronul Marian Oprisan inaugurindu-l chiar cu o zi inaintea inceperii campaniei electorale.

La inaugurarea lucrarilor a fost prezent si Miron Mitrea. Potrivit ziarelor locale, Mitrea a pus mana pe lopata si a aruncat primele gramajoare de smoala. Intr-o verva fara precedent, muncitorii de pe santier au lucrat la foc rapid si in numai trei saptamani, pe o portiune de 20 de kilometri din drumul judetean a fost "reabilitata".

Lapovita de simbata s-a transformat intr-o ninsoare abundenta, iar ulitele satelor s-au pustiit. Din comuna Vidra se face dreapta spre Vizantea Livezi, asfaltul se termina, iar drumul se infunda. Pana la Vizantea sunt 14 kilometri pe care ii parcurgi chinuit intr-o ora. In comuna - spectacol la caminul cultural organizat de candidatul la Senat, Miron Mitrea.

Satul pare uitat de lume, bagat intre dealuri cu ulitele pline de noroi si apa pana la glezne. Insa nici aici afisele cu PSD nu lipsesc. Casa de cultura este de fapt un vechi grajd, transformat apoi in carciuma. Spectacolul s-a terminat demult, iar la usa sunt doar cativa copii imbracati in rosu.

"A fost un spectacol de papusi cu Basescu, Tariceanu si Boc. A venit domnul Dumitrescu si nu mai stiu cum, de la Senat, si ne-a vorbit ca ne asfalteaza si ne baga apa. Domnul Mitrea nu a venit, nu l-am vazut niciodata", spune un copil al echipei de campanie din sat.

Imediat apare din "caminul cultural" un domn imbracat la costum cu fular rosu. "Da, cine sunteti si ce vreti? Aaa, de la presa! S-a terminat spectacolul, domnul Mitrea nu a putut veni, a fost retinut la partid", se rasteste domnul cu fular rosu. Se intoarce pe calcaie si se urca in microbuzul de campanie.

O batranica trece pe ulita cu doua vaci. Doi dracusori de copii incearca sa lipeasca un calendar electoral pe una din vaci si rad in hohote. Suparata mamaie ii ia la boscorodit, apoi vorbeste despre campania electorala.

"A fost aici la camin, au venit de la PSD. Nu m-am dus, maica, pe frigul asta toata lumea sta in casa. Au fost copiii. De mers la vot, mergem. Aici la noi se voteaza cu PSD. Acuma tot amarati suntem, fie ca ei fac, fie ca nu; noi ne vedem de ale noastre, ce sa facem?"

- Pe domnul Mitrea l-ati vazut? A venit pe aici?

- Nu l-am vazut, nu stiu, cine e?

- Pai candideaza aici la dvs in sat...

- Nu stiu cine e.... toti vin si dupa aia uita de tine. Da' au dat, s-a dat la primarie ulei, zahar si malai...

In curtea batranei, zeci de baloane cu PSD.

- De unde le ai, mamaie?

- Pai, mi le-au adus copii astia de la PSD... Se joaca nepotii cu ele.

Tanti Marioara a bagat vacile in grajd si intra in casa. La cateva case mai incolo, pe ulita, un satean face sant in fata gardului sa se scurga apa.

- Mergeti la vot?

- Ma duc. Din '90, de la prima votare m-am dus. Asa e corect, oricum nu se intampla nimic. Ei isi vad de treburile lor. Isi baga banii in buzunare si isi vad de treaba. Da' aici la noi nu a ajuns nici unul. Am auzit ca au facut soseaua de la Focsani - Valea Sarii - Nereju. Acum poate or sa ajunga si la noi, ca suntem uitati de lume.

In satele (Vizantea-Livezi, Racoasa,Campuri, Barsesti, Tulnici, Vrancioaia) aflate in colegiul lui Miron Mitrea a venit doar echipa de campanie. Drumurile sunt greu accesibile, iar pe Mitrea localnicii sustin ca nu l-au vazut in carne si oase. Panourile si afisele PSD lipite din poarta in poarta sau pe case nu lipsesc insa.

PNL si PD-L parca nici nu exista. Pana si microbuzele care transporta oamenii de la sta la oras sunt rosii, inscriptionate cu numele candidatilor PSD, recomandat de Marian Oprisan: "Vrancenii voteaza PSD".

Soferul unui microbuz explica: "Microbuzele sunt particulare. Apartin de transportul in comun, dar sunt ale unei firme. Le-a dat autorizatie de la primarie. Toate sunt asa afisate cu PSD, nu stiu eu de ce, or fi patronii prieteni cu Oprisan".

"Aici toti voteaza cu pesedeul, PNL si PD sunt la pamant. Nu au nici un afis, nici macar nu au venit, ca stiu ca vin degeaba. Se mai plimba o masina cu un televizor la care vorbeste Stolojan si se canta, doar atat. Sa nu ma dati la televizor, ca-mi pierd painea", ne roaga soferul.

Back to Focsani

Miron Mitrea are in colegiu si cateva strazi din oras. In programul de campanie, Miron Mitrea s-a concentrat mai mult pe oras, satele ramanand in seama echipei de teren. Asa se face ca sambata Mitrea are in program inaugurarea "Clubului seniorilor" si un mare concert in centrul orasului.

La inaugurarea "Clubului seniorilor", agitatie mare. Marian Oprisan, insotit de Miron Mitrea, intra in aplauzele pensionarilor, da mana cu toti si face glume. Urmeaza discursul lui Oprisan, care le spune ca a facut eforturi mari sa le atribuie acestora un sediu unde sa se intalneasca si sa se relaxeze. Oprisan spune ca deschiderea acestui sediu nu are nici o legatura cu campania electorala si cu alegerile de pe 30 noiembrie :)

Intr-un colt al salii, Miron Mitrea ii sopteste unui coleg de partid: "Sunt foarte suparat. Vremea asta urata ne-a dat planurile peste cap si am fost nevoiti sa amanam concertul".

Discutia este oprita de anuntul facut de Oprisan: "Un om ca bradul voinic, care a facut multe pentru Vrancea si pentru Focsani: il invit pe domnul Miron Mitrea".

Recalcularea si marirea pensiilor, criza care afecteaza Romania, autostrazi si infrastructura sunt doar cateva din promisiunile lui Miron Mitrea pentru electoratul pensionar. Pentru ca batranii dadeau deja semne de neliniste la vederea aperitivelor, Mitrea si-a incheiat mai repede discursul pentru a-i lasa "sa se bucure si sa impartaseasca amintiri".

Liderii PSD au intrat printre pensionari sa asculte povesti si amintiri. In schimb, atentia batranilor s-a canalizat spre mesele unde-i astepta bufetul suedez si prajiturele, fursecurile.

"Vezi ca fac rau la colesterol fursecurile aistea", ii atrage atentia un batran colegului de scaun. Dupa un sfert de ora de ascultat amintiri, liderii PSD au parasit clubul pensionarilor.