Exclusiv HotNews.ro (arhiva - 21.11.2008, inainte de alegeri)

VIDEO Stolojan: PD-L va mentine cota de 16%. Banuiesc ca majorarea cotei unice de la 16% la 19% este dorinta FMI, nu a Bancii Nationale

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Vineri, 21 noiembrie 2008, 17:47 Actualitate | Politic


Theodor Stolojan
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
Theodor Stolojan a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca PD-L, daca va ajunge la guvernare, va pastra cota unica de 16% si ca informatiile referitoare la faptul ca BNR pledeaza, in contextul crizei financiare, pentru o cota de 19% ar fi dorinta Fondului Monetar International. Agentia Newsin a difuzat o stire pe 13 noiembrie potrivit careia, surse din Banca Nationala a Romaniei ar fi declarat ca, dupa alegerile din 30 noiembrie, noul executiv va trebui sa creasca in 2009 toate taxtele, inclusiv cota unica, la nivelul de 19 %, pentru a face fata crizei care va afecta economia romaneasca.


Eu n-am vazut un raport scris, semnat de guvernatorul Bancii Nationale in acest sens. Pentru mine, acest gen de surse imi spun in singur lucru. Dupa cum stiti, in Romania a fost o misiune a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale care au examinat situatia financiara in care se afla Romania. Ei n-au dorit sa faca un comunicat public la plecare. Banuiesc ca aceste zvonuri cam coincid cu ce stim noi ca doreste FMI-ul. FMI-ul, cand ajunge intr-o tara care se afla in necazuri, are doua retete simple. Una, cum a aplicat-o in Ungaria, cresterea dobanzilor cu cel putin 3 puncte procentuale, si a doua, majorarea impozitelor pentru a reduce consumul. Asta este reteta FMI-ului pe care o cunoastem, si banuiesc ca aceste informatii pe surse nu reflecta decat discutii pe care specialisti le-au avut cu aceste delegatii”, a declarat Theodor Stolojan intr-un interviu realizat de Dan Tapalaga in studioul HotNews.roStolojan a mai spus ca PD-L va mentine cota unica, pe care a caraterizat-o drept una dintre “masurile exelente ale Aliantei Dreptate si Adevar".

Potrivit reprezentantilor BNR citati de agentia Newsin, deficitul bugetar se va apropia de sau chiar va depasi 3% din PIB in 2008. "Vom solicita o crestere a nivelului taxelor in 2009, cel mai probabil la 19%, pentru ca va fi aproape imposibil sa mai mentinem deficitul bugetar sub 3% din produsul intern brut, din cauza crizei economice care va afecta Romania si a cresterii cheltuielilor bugetare", au precizat, pentru NewsIn, surse din banca centrala.

In prezent, cota unica din Romania este de 16%, iar o eventuala majorare la 19% ar duce-o la nivelul celei din Slovacia, tara care va intra in zona euro de la 1 ianuarie 2009.

2629 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Cota unica (Vineri, 21 noiembrie 2008, 18:56)

  www.khris.ro [utilizator]

  Este adevarat ca aceasta cota unica este o masura excelenta, insa, cred ca viitorul guvern va trebui sa mareasca ori cota unica, ori TVA pentru a aduce bani la buget si a mentine deficitul bugetar sub 3%. Desigur, ar mai fi varianta cu restrangerea cheltuielilor si eliminarea risipei banilor publici, dar asta este mai greu de facut avand in vedere faptul ca unii au sponzorizat din greu partidele in campania electorala, iar acum isi vor banii inapoi. Sub o forma sau alta...
  • 0 (6 voturi)    
   TVA-ul se duce la Bugetul UE (Vineri, 21 noiembrie 2008, 21:26)

   Mario [anonim] i-a raspuns lui www.khris.ro

   După aderarea la UE, cota TVA se virează la bugetul UE; creşterea cotei TVA nu ar aduce niciun ban la bugetul de stat. Altfel, când vrei să creşti cota unică, trebuie să ţii cont şi de faptul că Bulgaria şi Macedonia, au implementat recent o cotă unică de 10%. A creşte cota unică înseamnă a bate un cui in roata economiei: se învârte, dar se desumflă.

   După părerea mea, singura opţiune reală în contextul actual este eficientizarea cheltuielilor. Dacă există voinţă la nivelul Guvernului, atunci se poate face uşor şi rapid. Când a preluat conducerea HP, Mark Hurd (Mr. Cut-Cost) le-a impus vicepreşedinţilor ca în termen de 2 săptămâni să reducă costurile organizaţiilor pe care le conduceau aceştia, cu 25%. Şi atunci au început vicepreşedinţii să se uite prin cărţile de teorie de business, şi au început să optimizeze cheltuielile.

   Din 2007, HP a adoptat la nivel global o filosofie de business care se numeşte Lean 6Sigma. Pareto, unul din principiile Lean 6Sigma, spune că 80% din probleme sunt cauzate de 20% dintre surse. Ideal ar fi ca, odată instalat, viitorul premier să dispună realizarea rapidă a unui audit asupra cheltuielilor bugetare la nivelul gestionarilor (ministere, agenţii, autorităţi, etc). Odată ce avem datele, analizăm şi vedem pe ce se aruncă bani, după care începem să tăiem unde se aruncă cel mai mult. Rezolvând 20% din cauze, vom reţine la buget 80% din pierderi. E o metodă de prioritizare şi eficientizare.

   România are bani, şi poate să treacă peste criză cu un efort sustenabil, dacă eficientizează şi optimizează cheltuielile. Sursa crizei nu e la noi! Ne trebuie un guvern profesionist. Nu liberal, nu socialist, ci un guvern ale cărui priorităţi să coincidă în mod real cu cele ale ţării.

   Şi nu, nu m-a plătit nimeni să scriu. Nici Băsescu, nici Stolo, nici PD-L, nici vreun mogul de media. Am scris că-mi pasă. Şi pentru că România merită mai mult :-)
   • -3 (7 voturi)    
    Interesanta (Vineri, 21 noiembrie 2008, 21:57)

    Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui Mario

    Ceea ce spui tu este un neadevar, cum adica cota unica se duce la UE? Cum sa mai credem restul de informatii din postare?
    • +3 (3 voturi)    
     mai multa atentie la ce am scris! (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 12:57)

     Mario [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu

     Ovidiu, mă tem că m-ai înţeles greşit. Am spus că TVA-ul merge la bugetul UE, nu veniturile obţinute din cota unică. Până la aderarea la UE, TVA-ul intra în bugetul de stat. Acum totate sumele care se colectează cu titlu de TVA (fiecare factură sau bon fiscal au o cotă TVA) se virează la bugetul Uniunii.

     Asta am spus. Citeşte din nou comentariul. Mulţumesc
     • 0 (2 voturi)    
      TVA (Miercuri, 10 decembrie 2008, 13:52)

      raspuns [anonim] i-a raspuns lui Mario

      TVA este un impozit pe consum care "face parte " din politica comerciala comuna a UE si se vireaza la Brussel .
      Romania contribuie la bugetul consolidat unional cu sume importante .
     • +1 (1 vot)    
      bugetul UE (Miercuri, 10 decembrie 2008, 17:43)

      max [anonim] i-a raspuns lui Mario

      TVA-ul nu merge la bugetul uniunii.

      bugetul UE e compus din contributiile statelor membre - Romania trebuie sa dea 1% din PIB.
    • +4 (4 voturi)    
     puţină atenţie (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 14:05)

     briank [utilizator] i-a raspuns lui Ovidiu

     Mai citeşte odată comentariul. Este vorba de sumele care se colectează cu titlu de TVA, nu de toate impozitele.

     Până la aderarea la UE, sumele colectate cu titlu de TVA se adunau la bugetul de stat. Începând cu 1 ianuarie 2007, taxa pe valoare adăugată se virează la bugetul UE.

     Iar restul informaţiilor sunt corecte. Mi se pare neprofesional să conteşti toate informaţiile pe baza faptului că nu ai fost suficient de atent la postare.

     N-am ce altceva să-ţi urez, decât să mai citeşti odată postarea, cu mai multă atenţie, si să fii mai atent pe viitor! Succes!
  • +4 (4 voturi)    
   cresterea taxelor este cea mai buna solutie... (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 0:02)

   mim [anonim] i-a raspuns lui www.khris.ro

   ...daca vrem sa murim repede si sa nu ne chinuim.
   ce tare esti in gandire! se tinteste deficitul bugetar si se calculeaza taxele. nea nicu vacaroiu ar fi mandru de tine, cred ca si idiotul ala de a fost ministru finantelor in perioada taranista. nu iti pui problema ca firmele au inceput sa migreze spre zone mai favorabile afacerilor (care sunt foarte aproape de noi), nu te gandesti ca fraierii s-ar putea sa se supere si sa isi ascunda/innegreasca veniturile/salariile.
   hai sa iti dau o veste proasta. nu esti la scoala si nu scri referate. oamenii din tara asta nu sunt ca hartia care poate suporta multe idiotenii. daca nivelul impozitarii va creste se va produce o oarecare revolta fiscala. veniturile vor reveni in subteran si o noua epoca de aur se va instaura peste bugetul romaniei.
   in acest context economic, daca nu se vor face economii bugetare, romania o sa intre in incapacitate de plata.
 • -3 (3 voturi)    
  cota unica (Vineri, 21 noiembrie 2008, 20:06)

  D.Lavrancea [anonim]

  Si "bogatu" si "saracu" pentru galbeni si portocalii (cred ca in perioada urmatoare , romanii vor cere un referendum ca aceste culori sa fie scoase in afara legii) , tot platitor de taxe e . E "platitori de taxe" dar nu e corect . Asa ca ia sa-i dam la o parte un mandat si sa vedem daca PSD are si vine cu alte solutii . Numai asa se va alege pricea . Acum ni se ofera posibilitatea sa reparam gresala de acum patru ani . Si la anul in toamna vom mai avea o sansa . Stiti care . Sa traiti bine - daca puteti !
 • -3 (3 voturi)    
  Dece selectati... (Vineri, 21 noiembrie 2008, 20:34)

  D.Lavrancea [anonim]

  ...comentariile , mai ales ca sunt civilizate . Nu va convine continutul , deci sunteti partizani . Nui nimic , am rabdare pana dupa alegeri . Sunt sigur ca le veti publica . Cer scuze , nu gasesc salutul potrivit .
 • +1 (1 vot)    
  Romania originala (Vineri, 21 noiembrie 2008, 20:47)

  alex [anonim]

  Mie unul o masura de crestere a cotei unice mi se pare o mare tampenie. Aceasta criza este, in principal, una de consum. Din cauza lipsei banilor, indatorarii excesive, oamenii nu mai sunt dispusi sa consume la fel ca si pana acum. In aceste conditii de scadere drastica a cererii, oferta trebuie sa se ajusteze ceea ce inseamna: mai putine automobile, mai putine biciclete, mai putine televizoare, in general mai putine bunuri. In conditiile in care productia de anumite bunuri scade muncitorii (in sens larg) din intreprinderile respective sunt disponibilizati pentru ca nu mai e nevoie de ei. In toata lumea aceasta criza se combate cu scaderi de dobanzi, scaderi de impozite, injectii de lichiditate si, in general, prin eforturi cat mai mari de a pompa bani in economie. Bun, sigur ca Romania este un caz atipic, in special din cauza ca, practic, nu are economie dar eu cred ca ne ajunge dobanda ridicata pentru corectarea dezechilibrelor, daca ar mai creste si taxele consumul consumul s-ar prabusi complet. Plus ca, acum, multe companii au decis sa inghete salariile. O masura de crestere a cotei unice ar insemna, de fapt, o reducere a salariilor (!) (le crestem pentru profesori dar dam cat putem in sistemul privat) si ar aduce multi oameni in situatia de a nu mai putea consuma decat strictul necesar sau chiar in situatia de a nu-si ma plati ratele din ce in ce mai mari la banci.
 • +3 (3 voturi)    
  Cand o economie (Vineri, 21 noiembrie 2008, 20:49)

  ploiesteanu [anonim]

  este in criza , tu FMI ce faci, scoti perfuziile sa nu mai sufere pacientul. Adica ii mai dai una in cap sa-l omori de tot. Asta-i metoda FNI cu care a "terminat" multe economii !
 • -3 (3 voturi)    
  cota unica aberanta (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 8:15)

  ioan timisoara [anonim]

  1. vorbeste de la sine ca Stolojan lanseaza zvonuri pe care nu le poate proba

  2. Cota unica e o aberatie imensa. Nu deageaba nu a existat si nu va fi introdusa niciodat nici macar in SUA sau marea Britanie. Daca trebuiesc crescute taxele de ce si cel cu venituri mici si cel cu venituri mari sa-i fie crescuta taxele cu aceasi cota? nu exista nici un motiv rezonabil. Pe buna dreptate in toate tarile capitaliste cei cu venituri mici, care abia isi pot plati cheltuielile curente din salat au un impozit zero sau chiar negativ. Iar cei care castiga mai bine pot plati co cota de 16, 17 sau 19 la suta.

  Pe buna dreptate nu exista nici TVA unic.Cota unica este un faliment intelectual.
  • +2 (2 voturi)    
   RE: cota unica aberanta (Miercuri, 10 decembrie 2008, 13:54)

   soferul [utilizator] i-a raspuns lui ioan timisoara

   Cel care castiga mai mult, plateste oricum mai mult ca taxe decat cel ce castiga mai putin chiar si cu cota unica.
   Ultima oara cand am calculat 16% din 4000 de Lei inseamna mai mult decat 16% din 800 Lei.
 • -1 (3 voturi)    
  Despre echitate sociala (Duminică, 23 noiembrie 2008, 7:14)

  hotnewsfil [utilizator]

  Daca se va introduce si cota de 19%, aceasta trebue sa se aplice numai celor cu venituri de peste 30.000 de euro anual. Cei cu venituri sub acest nivel, sa fie impozitati tot cu 16%. Sa nu fie impozitati egal cei cu venituri de milioane, cu cei cu venituri de cateva mii de euro/an.
  • +3 (3 voturi)    
   RE: Despre echitate sociala (Miercuri, 10 decembrie 2008, 13:56)

   soferul [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Si asa, cei ce castiga peste 30.000 de euro anual vor avea un motiv in plus sa mearga in Bulgaria.

   Ce a castigat Romania? In loc de 16% din 30.000 de euro, va avea 19% din zero euro. BRAVO!
 • +1 (3 voturi)    
  "Viitorul suna bine!" (Miercuri, 10 decembrie 2008, 13:54)

  judex1 [anonim]

  1. Papionarii, finkelsteinii si andronicii frustati continua sa isi latre disperarea si neputinta pe forum-uri; foarte curand vor obosi si vor disparea in neant;
  2. Stolojan, om serios si profesionist se va pune pe treaba si va forma un guvern serios, cu oameni capabili;
  3. PNL, va trece in opozitie. Fara bani si putere, va avea soarta PNTCD/Milut + Pavelescu la urmatiarele alegeri;
  4. Daca va mai vrea sa candideze, Basescu va recastifa functia de presedinte in 2009.
  5. Batalia anticoruptie si cu marii hoti ai tarii se va atenua un timp, dar va reveni in actualitate de indata ce va sosi timpul...si aceltimp nu este foarte departe;
  6. PDL se va intari si va puea sa devina singurul partid puternic de dreapta;
  7. PSD/aripa Geoana, Diaconescu, Ilie sarbu, Ponta, Corlatean, grupul de la Cluj vor avea acum posibilitatea sa treaca la atacul decisiv de reformanre a PSD si...vom avea, curand, si un partid mare si puternic la stanga.
  8. Iliescu, Nastase si alti kgb-isti vor fuziona cu PNL/Tariceanu+Patriciu, in incercarea de a pstra controlul Moskovei in Romania;
  9. NATO si UE au obtinut acum o mare victorie si isi vor consolida influenta in Romania.
  10.Exista mari sanse pentru romani sa traisca intr-o societate mai buna, mai echitabila si mai democratica. Oricum, mai buna dacat daca am fi avut un guvern PSD/PNL (conform dorintelor lui Iliescu si Patriciu, ale lacheilor lor si tradatorilor de tara)
  • 0 (0 voturi)    
   De acord cu faza cu andronicii (Miercuri, 10 decembrie 2008, 17:35)

   georgio [anonim] i-a raspuns lui judex1

   Am remarcat si eu azi o abundenta de mesaje cvasi-identice pe forumurile majoritatii ziarelor si televiziunilor de stiri scrise de acesti andronici. Se pare ca frustrarea pierderii guvernarii a provocat la unii PNL-isti accese de criza forumista. Ba mai mult cea mai distractiv era un imbecil care se semna "fost votant PD-L" si facea el osanale ce bine a fost cu "cel mai responsabil si profesionist premier Tariceanu" :).
   Bai deci "ma lesi" :)

   PS: nu e bai tovarasu andronic si din reclame la bonux si ajax se face un banut, o intoarcere la prima iubire in profesie nu e asa de nasoala.
  • +1 (1 vot)    
   Postezi mesajul asta si la stirile mondene? (Miercuri, 10 decembrie 2008, 17:41)

   Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui judex1

   Incepe sa aduca a spam...
  • +1 (1 vot)    
   Basmul portocaliu (Miercuri, 10 decembrie 2008, 18:42)

   hash [anonim] i-a raspuns lui judex1

   11. Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți

   Așa se termină în general basmele.

   Fapte, nu vorbe - asta vreau să vad acum. O să ne convingem în scurt timp și ce va fi de capul viitorului guvern - nu pot să se sucească prea mult pe tema "moștenirii" primite de la PNL.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version