Theodor Stolojan a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca PD-L, daca va ajunge la guvernare, va pastra cota unica de 16% si ca informatiile referitoare la faptul ca BNR pledeaza, in contextul crizei financiare, pentru o cota de 19% ar fi dorinta Fondului Monetar International. Agentia Newsin a difuzat o stire pe 13 noiembrie potrivit careia, surse din Banca Nationala a Romaniei ar fi declarat ca, dupa alegerile din 30 noiembrie, noul executiv va trebui sa creasca in 2009 toate taxtele, inclusiv cota unica, la nivelul de 19 %, pentru a face fata crizei care va afecta economia romaneasca.

“Eu n-am vazut un raport scris, semnat de guvernatorul Bancii Nationale in acest sens. Pentru mine, acest gen de surse imi spun in singur lucru. Dupa cum stiti, in Romania a fost o misiune a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale care au examinat situatia financiara in care se afla Romania. Ei n-au dorit sa faca un comunicat public la plecare. Banuiesc ca aceste zvonuri cam coincid cu ce stim noi ca doreste FMI-ul. FMI-ul, cand ajunge intr-o tara care se afla in necazuri, are doua retete simple. Una, cum a aplicat-o in Ungaria, cresterea dobanzilor cu cel putin 3 puncte procentuale, si a doua, majorarea impozitelor pentru a reduce consumul. Asta este reteta FMI-ului pe care o cunoastem, si banuiesc ca aceste informatii pe surse nu reflecta decat discutii pe care specialisti le-au avut cu aceste delegatii”, a declarat Theodor Stolojan intr-un interviu realizat de Dan Tapalaga in studioul HotNews.ro

Stolojan a mai spus ca PD-L va mentine cota unica, pe care a caraterizat-o drept una dintre “masurile exelente ale Aliantei Dreptate si Adevar".

Potrivit reprezentantilor BNR citati de agentia Newsin, deficitul bugetar se va apropia de sau chiar va depasi 3% din PIB in 2008. "Vom solicita o crestere a nivelului taxelor in 2009, cel mai probabil la 19%, pentru ca va fi aproape imposibil sa mai mentinem deficitul bugetar sub 3% din produsul intern brut, din cauza crizei economice care va afecta Romania si a cresterii cheltuielilor bugetare", au precizat, pentru NewsIn, surse din banca centrala.

In prezent, cota unica din Romania este de 16%, iar o eventuala majorare la 19% ar duce-o la nivelul celei din Slovacia, tara care va intra in zona euro de la 1 ianuarie 2009.