Asociatia Pro Democratia sustine ca riscurile de fraudare a alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2008 ar fi crescut semnificativ. "Consecinta directa a modului arbitrar si lipsit de transparenta de organizare si reglementare a alegerilor, a multiplicarii deciziilor de ordin normativ cel putin stranii, a lipsei de interes pentru rezolvarea problemelor relevate de precedentele scrutine, deriva procesului electoral de la bunele practici pune sub semnul intrebarii corectitudinea alegerilor si afecteaza grav libertatea observarii alegerilor si a informarii cetatenilor", se arata intr-un comunicat al Pro Democratia, remis HotNews.ro.

"In conditiile sociale si economice dificile pe care Romania le va traversa in anii viitori din cauza impactului brutal al crizei economice mondiale asupra vietii romanilor, asigurarea unei guvernari stabile si eficiente va fi imposibil de realizat fara legitimitatea guvernarii. Iar tehnica "balonului electoral", umflat prin practici inspirate din tehnicile financiare si economice speculative neortodoxe, risca sa se sparga si sa provoace o criza cel putin la fel de grava precum criza economica", se mai arata in comunicatul Pro Democratia.

Printre cele mai serioase probleme care pot afecta corectitudinea alegerilor din 30 noiembrie, Asociatia Pro Democratia aminteste:

  • Limitarea accesului la urne pentru o categorie importanta de alegatori ca urmare a eliminarii posibilitatii cetatenilor de a vota in localitatile de resedinta.
  • Decizia 47 a BEC de ingradire a activitatii observatorilor interni si internationali, precum si a reprezentantilor mass-media din tara si strainatate.
  • Refuzul BEC de a transparentiza deciziile acestui organism atat prin desfasurarea publica a sedintelor sale - asa cum este cazul sedintelor completelor de judecata, cat si prin respingerea solicitarii APD de inregistrare nominala a voturilor membrilor sai - cum s-a intamplat in cazul unor scrutine precedente.
  • Continuarea si amplificarea vechii practici de desemnare pe criterii politice si clientelare a presedintilor si loctiitorilor sectiilor de votare.
  • Zvonurile tot mai insistente privind cumpararea voturilor, practicile de intimidare electorala si rolul tot mai important al grupurilor infractionale in echipele de campanie sau in finantarea ilegala a campaniilor.
  • Abuzul de resurse publice si alocarea discretionara - prin interventia alesilor locali, mai ales a primarilor - a spatiilor pentru campaniile stradale ale candidatilor care afecteaza egalitatea competitorilor si dreptul la libera informare al alegatorilor. 

Pro Democratia insista asupra faptului ca institutiile si autoritatile publice sunt obligate sa asigure cea mai mare transparenta si conditiile libertatii de exprimare in privinta desfasurarii alegerilor parlamentare. Avand in vedere aceasta stare de fapt, Asociatia Pro Democratia analizeaza cu seriozitate si responsabilitate posibilitatea suspendarii procesului de observare a alegerilor.