Alegeri 2008: Cititorii HotNews.ro intreaba, APD raspunde (IV)

de APD     APD - Votul uninominal
Vineri, 21 noiembrie 2008, 14:26 Actualitate | Politic


Intrebare de la anca b: "Sunt la cursuri in franta, si as vrea sa stiu dc pot vota la consulat sau nu, ar fi pacat sa nu se poata. (marseille)"

Raspuns: Da, poti vota in Marseille cu pasaportul si cu un act care sa demonstreze ca ai resedinta in Franta: carte de rezident, titlu de sedere, atestatie temporara de sedere. Adresa sectiei de votare din Franta este No.157, Bd. Michelet 13009, Marsilia. Pentru alte informatii poti accesa: http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=37079


Intrebare de la Adrian: "Sunt cetatean roman rezident in Suedia. Locuiesc in Malmo, foarte aproape de Copenhaga , unde am votat la alegerile de pana acum si la referendum (1 ora cu trenul, ~ 15 euro dus-intors). Cea mai apropiata sectie de votare din Suedia este la Goteborg (4 ore cu trenul dus-intors: 8 ore, ~ 60 euro) . Atat Suedia cat si Danemarca apartin de acelasi colegiu uninominal, deci candidatii sunt aceiasi. Pot vota in Copenhaga si anul acesta? Daca nu, vi se pare logic? Daca nu, vi se pare ireversibil? (Sugestie: rezidentii in strainatate sa poata vota la orice sectie de votare din colegiul uninominal corespunzator, fara sa fie obligati sa voteze in tara de rezidenta).

Raspuns: Nu poti vota in Copenhaga, desi atat Danemarca cat si Suedia fac parte din acelasi colegiu uninominal. Poti vota doar in tara in care ai resedinta sau domiciliul, in acest caz Suedia. (Legea 35/2008 – Cap. I, art.8, al.2) Din pacate, aceasta decizie nu poate fi schimbata in timp util, cel putin nu pentru aceste alegeri.

Intrebare de la Crin: "Pot sa fiu observator la alegeri, din partea unui ONG? Daca da, ce trebuie sa fac, pe cine trebuie sa contactez? Daca sunt platit, cu cat sunt platit?"

Raspuns: Da, poti fi observator la alegeri din partea unei organizatii neguvernamentale, daca aceasta este constituita cu cel putin sase luni inainte de data alegerilor, activeaza in domeniul apararii democratiei si al drepturilor omului si nu are in consiliul de conducere membri ai partidelor politice. Mai mult, pentru a fi acreditat ca observator din partea unei organizatii neguvernamentale trebuie sa ai peste 18 ani (drept de vot) si sa nu fii membru al unui partid politic.

Sunt cateva organizatii care recruteaza, in aceasta perioada, observatori printre care si Asociatia Pro Democratia. Daca indeplinesti cele doua conditii eliminatorii prezentate mai sus, te asteptam la sediul nostru din Bd. Maresal Alexandru Averescu, nr.17, pavilion F, etaj 3 (in incinta Complexului de Servicii Sociale Sf. Ecaterina), intre orele 9:00 si 17:00 sa-ti dam mai multe detalii si sa complezi formularele de inscriere. Data limita pentru inscriere este 26 noiembrie.

Fiecare observator al APD va beneficia de instruire inaintea alegerilor si de asistenta permanenta in ziua alegerilor. APD nu remunereaza activitatea observatorilor sai.

Intrebare de la pelerin: "saptamana asta am primit noul buletin, care are o alta adresa decat cea de pana acum. eu unde va trebui sa ma duc sa votez si ce candidati trebuie sa iau in considerare - de la adresa veche sau de la adresa noua? adica pe ce adresa sunt "centralizat"? sau nu conteaza, conteaza doar ce am pe buletin?"

Raspuns: Poti vota doar conform domiciliului inscris in buletinul/cartea de identitate valabila, indiferent de cat de noua este. Pe 30 noiembrie trebuie sa te prezinti la sectia de votare la care esti arondat conform noii adrese si vei alege candidatii prezenti pe lista din respectivul colegiu.

Ai vreo nelamurire in privinta votului din 30 noiembrie? Intreaba aici, iar Asociatia Pro Democratia iti va raspunde.

896 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  apropo de sondaj (Vineri, 21 noiembrie 2008, 14:58)

  c [anonim]

  Nehotaratilor,
  cu cei 25% ati putea schimba soarta unei tari daca v-ati hotari pe ultima suta de metri. E de ajuns ca ne incalca parlamentul drepturile in picioare obligandu-ne pe unii dintre noi sa ne deplasam sute de km pentru a vota. Macar cei care aveti de facut doar o plimbare pana la sectia de votare hotarati-va sa faceti ceva ca n-o sa vi se imbunatateasca viata uitandu-va la televizor.
 • 0 (0 voturi)    
  carte alegator (Vineri, 21 noiembrie 2008, 20:05)

  Aurel [anonim]

  Este sau nu obligatorie folosirea cartii de alegator? Conform legii este, conform comentariilor de pe internet nu ! Care este adevarul?
 • 0 (0 voturi)    
  Vot in Franta (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 9:00)

  calin [anonim]

  L-as fi trimis mai devreme, dar abia acum l-am primit si eu.
  @hotnews: va pot trimite originalul in pdf
  Textul de mai jos e extras dintr-un comunicat la Ambasadei Romaniei la Paris:

  Cetatenii romani cu resedinta in Franta pot vota cu pasaportul simplu valabil sau cartea de identitate valabila insoltide de oricare dintre urmatoarele documente emise de autoritatile franceze care dovedesc resedinta in Franta dupa cum urmeaza:

  1. Atestatia care contine numarul national de asigurare medicala care atribuie un numar unic de inregistrare pentru fiecare asigurat.

  2. Permis de conducere francez in care e mentionat numele si prenumele posesorului si adresa din Franta.

  3. Atestatii de inregistrare eliberate de PRIMARII pentru cetatenii Unuinii Europene (certificat de domiciliu sau resedinta).

  4. Atestatie nominala eliberata de Prefectura care sa justifice eliminarea obligatiei de a avea autorizatie de munca si/sau titlu de sejur.

  5. Atestatie temporara de sedere (récipissé de demande de carte de séjour) eliberata de Prefectura.

  6. Titlu de sedere temporar.

  7. Carte de rezident.

  8. Carte nationala de identitate sau pasaport francez in curs de valabilitate.
 • 0 (0 voturi)    
  Întrebări (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 12:27)

  Paganel [anonim]

  1. Dacă un cetăţean merge la vot şi doar împătureşte buletinul de vot, fără nici o ştampilă (aşa numitul "vot alb") nu credeţi că sunt şanse să pună cineva ştampila "unde trebuie", dintre cei care rămân după alegeri să numere voturile? Credeţi că ei nu se pot înţelege, ca fiecare să ştampileze, "democratic", o parte din aceste "voturi albe", pe care să le adauge, la numărătoare, unui partid sau altuia? O fi acest vot utilizat, de ani buni, în democraţiiile occidentale, dar acolo corectitidinea este (aproape) "la ea acasă"; în România, însă, eu mă îndoiesc serios că aceste voturi albe nu vor fi ştampilate de alţii, după...
  2. S-ar putea ca prima întrebare să fie pur teoretică, din punctul meu de vedere. Asta, fiindcă, pe lângă faptul că, încă, nu ştiu cu cine voi vota, s-ar putea nici să nu am voie să votez. Din septembrie sunt în Belgia, cu o bursă post-doctorală pe 6 luni. Am fost la autorităţi, am făcut cerere pentru viza de reşedinţă, cererea este aprobată, dar viza va veni după Anul Nou. Din legislaţie şi din câte am întrebat deja la Ambasada Română de aici, din Bruxelles, se pare că dreptul meu la vot, garantat de Constituţie, este frumos, sublim, dar este încălcat de autorităţile române cu desăvârşire. Ce se poate face, în timp util, pentru ca asemenea cetăţeni (ştiu că mai sunt mulţi în aceeaşi situaţie) să aibă, totuşi, drept de vot?
  Oricum, dacă Ambasada îmi va confirma faptul că nu pot vota, deşi mă aflu perfect legal în Belgia, am de gând să las o petiţie la Human Right Watch, care are sediu şi la Bruxelles!
 • 0 (0 voturi)    
  Afise electorale (Duminică, 23 noiembrie 2008, 12:49)

  geta [anonim]

  In Vrancea, afisele electorale ale PSD si PC sunt insotite de un alt afis scris cu alb pe fond negru "Ei cu ei. PDl PNL". Este legal ca partidele sus amintite (PSD si PC) sa faca observatii cu privire la celelalte partide? Pe langa mesajul funebru, se induce ideea ca PNL si PDL ar fi impreuna, intr-un soi de alianta...
 • 0 (0 voturi)    
  C I temporar (Vineri, 28 noiembrie 2008, 1:06)

  Anghelescu Octavian [anonim]

  Buna ziua, am o carte de identitate temporara pe motiv ca nu imi pot face dovada domiciliului, am parintii plecat in america si ei sunt inca propietarii casei de aici si problema din moment ce ei nu pot semna pentru mine . Pot vota ?


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version