Intrebare de la anca b: "Sunt la cursuri in franta, si as vrea sa stiu dc pot vota la consulat sau nu, ar fi pacat sa nu se poata. (marseille)"

Raspuns: Da, poti vota in Marseille cu pasaportul si cu un act care sa demonstreze ca ai resedinta in Franta: carte de rezident, titlu de sedere, atestatie temporara de sedere. Adresa sectiei de votare din Franta este No.157, Bd. Michelet 13009, Marsilia. Pentru alte informatii poti accesa: http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=37079

Intrebare de la Adrian: "Sunt cetatean roman rezident in Suedia. Locuiesc in Malmo, foarte aproape de Copenhaga , unde am votat la alegerile de pana acum si la referendum (1 ora cu trenul, ~ 15 euro dus-intors). Cea mai apropiata sectie de votare din Suedia este la Goteborg (4 ore cu trenul dus-intors: 8 ore, ~ 60 euro) . Atat Suedia cat si Danemarca apartin de acelasi colegiu uninominal, deci candidatii sunt aceiasi. Pot vota in Copenhaga si anul acesta? Daca nu, vi se pare logic? Daca nu, vi se pare ireversibil? (Sugestie: rezidentii in strainatate sa poata vota la orice sectie de votare din colegiul uninominal corespunzator, fara sa fie obligati sa voteze in tara de rezidenta).

Raspuns: Nu poti vota in Copenhaga, desi atat Danemarca cat si Suedia fac parte din acelasi colegiu uninominal. Poti vota doar in tara in care ai resedinta sau domiciliul, in acest caz Suedia. (Legea 35/2008 – Cap. I, art.8, al.2) Din pacate, aceasta decizie nu poate fi schimbata in timp util, cel putin nu pentru aceste alegeri.

Intrebare de la Crin: "Pot sa fiu observator la alegeri, din partea unui ONG? Daca da, ce trebuie sa fac, pe cine trebuie sa contactez? Daca sunt platit, cu cat sunt platit?"

Raspuns: Da, poti fi observator la alegeri din partea unei organizatii neguvernamentale, daca aceasta este constituita cu cel putin sase luni inainte de data alegerilor, activeaza in domeniul apararii democratiei si al drepturilor omului si nu are in consiliul de conducere membri ai partidelor politice. Mai mult, pentru a fi acreditat ca observator din partea unei organizatii neguvernamentale trebuie sa ai peste 18 ani (drept de vot) si sa nu fii membru al unui partid politic.

Sunt cateva organizatii care recruteaza, in aceasta perioada, observatori printre care si Asociatia Pro Democratia. Daca indeplinesti cele doua conditii eliminatorii prezentate mai sus, te asteptam la sediul nostru din Bd. Maresal Alexandru Averescu, nr.17, pavilion F, etaj 3 (in incinta Complexului de Servicii Sociale Sf. Ecaterina), intre orele 9:00 si 17:00 sa-ti dam mai multe detalii si sa complezi formularele de inscriere. Data limita pentru inscriere este 26 noiembrie.

Fiecare observator al APD va beneficia de instruire inaintea alegerilor si de asistenta permanenta in ziua alegerilor. APD nu remunereaza activitatea observatorilor sai.

Intrebare de la pelerin: "saptamana asta am primit noul buletin, care are o alta adresa decat cea de pana acum. eu unde va trebui sa ma duc sa votez si ce candidati trebuie sa iau in considerare - de la adresa veche sau de la adresa noua? adica pe ce adresa sunt "centralizat"? sau nu conteaza, conteaza doar ce am pe buletin?"

Raspuns: Poti vota doar conform domiciliului inscris in buletinul/cartea de identitate valabila, indiferent de cat de noua este. Pe 30 noiembrie trebuie sa te prezinti la sectia de votare la care esti arondat conform noii adrese si vei alege candidatii prezenti pe lista din respectivul colegiu.

Ai vreo nelamurire in privinta votului din 30 noiembrie? Intreaba aici, iar Asociatia Pro Democratia iti va raspunde.