Ministrul Borbely Laszlo, candidat in Colegiul 1 Targu Mures pentru Camera Deputatilor, s-a declarat ingrijorat de starea castelelor medievale si a afirmat ca bani pentru introducerea lor in circuitul turistic ar fi, astfel incat Valea Muresului ar putea fi transformata intr-o adevarata Valea Loarei.

Borbely a spus ca judetul Mures are cele mai multe castele din tara, 26. "Daca ai 26 de castele in judet, am putea face Valea Muresului cum este Valea Loarei in Franta si nu glumesc, cu dimensiunile de rigoare. Noi am atrage inzecit, inmiit mai multi turisti”, a declarat Borbely, citat de NewsIn.

El considera ca autoritatile locale ar trebui sa se asocieze pentru a accesa bani, dar si legislatia ar trebui modificata. "Daca fac o asociere trebuie sa plateasca doar 2% cofinantare, in unele cazuri, in altele pana la 30%. Pentru a putea sa acceada la aceste proiecte trebuie o modificare de legislatie si bani mai multi din bugetele anilor 2009-2012”, a spus ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor.

Potrivit acestuia suma alocata acestui domeniu de interventie este de 235 de milioane de euro, din care 200 de milioane sunt de la Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, la care se adauga 35 de milioane de euro contributia nationala.

Borbely a mai spus ca numai castelul Karoly din judetul Satu Mare a depus un proiect pe aceasta subaxa, cu o valoare de 6 milioane de euro. „O sa propun si, sa vedem dupa alegeri, sa fie o modificare a legislatiei, sa fie o informare mai pragmatica a acestor posibilitati de finantare si evident sa facem mai mult pentru aceste castele”, a promis candidatul UDMR.

Si senatorul Gyorgy Frunda, candidatul UDMR pentru Senat in Targu Mures, considera ca legea ar trebui modificata. „Aceasta lege trebuie modificata in sensul ca pentru acele cladiri, castele, palate, cladiri de valoare care sunt in proprietatea privata sa construim un parteneriat public-privat in care statul sa-si asume obligatia materiala pentru co-finantarea repararii acestor castele. Are obligatia si are temei legal pentru ca acestea au fost folosite zeci de ani ca si CAP-uri, Sfaturi populare, ca si scoli. Sa le puna in situatia in care au fost si, dupa ce revin la situatia la care au fost, la o situatie uzuala zilnica, ciclic sa plateasca statul cheltuielile de intretinere si administrare a acestora”, a spus Frunda.

Acesta a dat exemplu legislatia franceza. "Ambasada romana de la Paris este proprietatea statului roman, dar din cinci in cinci ani sau din opt in opt ani statul francez plateste o serie de cheltuieli de intretinere a cladirii. In schimb, Ambasada este obligata ca lunar sa existe o zi a usilor deschise cand vizitatorii pot vizita cladirea”, a aratat Frunda.

Si senatorul crede ca foarte multe castele din Romania pot intra in patrimoniul european si mondial si s-a oferit sa lucreze pe partea juridica a modificarii legii, iar in Legea Monumentelor Istorice sa existe un capitol separat pentru castele.