Ioan Talpes, mutat de curand la PD-L si candidat in colegiul 7 din Berceni pentru un nou mandat de senator, a iesit pe strazi sa stea de vorba cu electoratul. Pe teren, Talpes s-a confruntat cu multe intrebari legate de relatia sa cu PSD si cu Ion Iliescu, al carui consilier a fost. Fostul sef al Serviciului de Infomatii Externe a dat explicatii si a povestit cum l-a cunoscut pe Iliescu, cat de mult il admira si il respecta pentru actiunile de la Revolutia din 89.

La Big Berceni, la cortul de campanie, garzile de corp imbracate in negru impart fluturasi, pliante si calendare cu senatorul si fostul sef SIE, Ioan Talpes. Inghesuiti de garzile de corp, cetatenii primesc materialele promotionale si pleaca grabiti.

Senatorul Ioan Talpes se plimba de la cort la floraria de peste drum si asteapta sa fie abordat de oamenii din cartier ca sa ii comunice problemele. Multi il recunosc de la televizor dar nu-l intreba nimeni nimic. Baietii din staff-ul de campanie observa care este situatia si trec la treaba. Abordeaza oamenii, le dau pliante si ii conduc la "domnu' general".

Un cetatean care sta in blocul de vis-a-vis il intreaba de relatia sa cu PSD, de ce il sustine si il admira pe Ion Iliescu. De altfel, potrivit staff-ului de campanie, cetatenii se arata foarte interesati de trecutul domnului Talpes.

"Ce relatie ati avut dumneavoastra cu Ion Iliescu si cu PSD?" il intreaba cetateanul curios.

"Cand l-am cunoscut pe Iliescu eram redactor sef la editura militara. Chiar in 89 l-am vazut prima data cand a avut o atitudine foarte dura la adresa celor care voiau sa impuna ceva in materialele de publicare.

Eram 27 de edituri la Consiliul Judetean, toti ceilalti au disparut. Eu am ramas si l-am condus. Omul era uimit ca toti ceilalti plecasera. I-am spus atunci ca oamenilor le este frica. Asta a fost cunoasterea mea cu el, dupa aceea mi-am dat seama, in ianuarie 90, ca era singura persoana cu anumita logica si cu capabilitate de reactie cum nu le au toti. Asta este realitatea", povesteste Talpes.

Fostul sef al SIE explica electoratului ca Ion Iliescu a facut un mare bine tarii la revolutie si sustine ca mineriadele nu au fost opera fosului sef de stat. Iliescu, sustine Talpes, este doar o victima.

"Atat la revolutie, cat si la 15 iunie, Iliescu nu a orchestrat nimic, altii au fost in spate. Eu il admir si l-am respectat intotdeauna pe Ion Iliescu, insa referitor la faptul ca a devenit prieten cu Patriciu si cu Voiculescu, nu l-am aprobat niciodata si nu sunt de acord cu asta. Si pentru asta il condamn," explica Talpes cetateanului curios.

Cum ati ajuns domnu' Talpes tocmai la Basescu? Sau nu e asa mare diferenta

Cetateanul face in continuare pe reporterul: "Si cum ati ajuns, domnu' general, tocmai la PD-L? La Basescu? Sau nu e asa mare diferenta, ca si dansu o fi avut pe vremuri legaturi cu Securitatea!?!"

"Eu am infiintat in 2006, UPSC cand PD-ul pe atunci nu intrase in Partidul Popular Crestin European si l-am sustinut pe domnul Traian Basescu si cand l-au suspendat astia in Parlament. Doctrina m-a apropiat de PD-L si de asta si candidez sub sigla lor. Din informatiile mele, aici nu sunt oamenii corupti , cu afaceri multe, ca la PSD" ii raspunde Talpes cetatenului curios.

Discutia este brusc intrerupta de un alt cetatean suparat foc ca are reteta gratuita si ca la farmacie i-a spus ca trebuie sa platesca "o diferenta"

"Am nepotu de 10 ani bolnav si mi-au dat reteta gratuita iar la farmacie imi spune ca trebuie sa platesc o diferenta. Va bateti joc de noi? Cum e posibil? Am 34 de ani de munca de grupa I si 5 milioane pensie. De ce sa mai dau diferenta? Ai 50 de milioane salariu....cine face burta mare? Voi, nu eu..Nu mai pot. Pe mine ma doare burta, nu pe voi", striga omul foarte revoltat.

Baietii in geci negre incerca sa-l calmeze pe omul suparat si sa-l indeparteze de cortul PD-L. Talpes ignora incidentul si isi continua mai departe povestirile dupa anii 90.

Am un frate disparut in Marea Rosie acum 34 de ani. Poate ma ajutati

"Nu merg va vot, pentru ca nu a reusit nimeni sa ma convinga" spune o domna care trece grabita printre baietii care continuau sa imparta pliante. "Vin eu acasa la dumneavoastra si poate va conving" face o gluma de prost gust unul din baietii cu geaca neagra.

Baietii din staff rad in hohote si isi continua treaba. Doamnele sunt abordate si directionate catre domnu' general.

Un alegator are o problema mai speciala, pe care i-o comunica fostului sef SIE: "Domnu' Talpes, poate ma ajutati. Am un frate care a fost pilot de avion si a disparut in Marea Rosie acum 34 de ani. Transporta egipetni spre Mecca. Nici pana acum, dupa 34 de ani autoritatile nu ne-au dat nici un raspuns. Va rog din suflet poate ma ajutati".

"Domnu general" ii promite femeii ca in maxim 10 zile ii va da un raspun in aceasta situatie, pentru ca "are cunostinte acolo unde trebuie" si in mod sigur poate afla.

Dupa aproximativ doua ore de stat in fata cortului, Talpes anunta ca activitatea pe ziua de marti s-a incheiat. Maine se intalnesc din nou cu electoratul din sectorul 4.