Cat de pregatiti, de sinceri si de realisti sunt candidatii pentru Parlamentul Romaniei? Fiecare dintre ei se intilneste in colegiul lui cu batrinii, somerii sau femeile care stau sa-l asculte in scara blocului sau la caminul cultural. Dar ce promit? Bani de la Bucuresti pentru catunul din arondismentul lui, parcari subterane la fiecare bloc, insotitori pentru batrinii pe care nu are cine sa-i plimbe, concedii pentru adoptie. Mai aproape sau foarte departe de ce poate sa faca un parlamentar pentru tara, mai toti candidatii clujeni se pierd in fraze hilare, declaratii sforaitoare, afundindu-se cu fiecare noua vorba in abisul propriilor confuzii.O radiografie a promisiunilor de campanie din judetul Cluj.

  • Viorel Morar (PSD): Eu eram director de banca in Huedin, imi mergea bine, dar sa stiti ca am intrat in politica pentru ca sa impart binele si cu altii. Deviza mea este ca ramii vesnic prin ceea ce faci durabil
  • Mircea Capusan (PNL): Oamenii au nevoie de iubire, de caldura, de atentie. Sint atatia batrini in colegiul meu care sunt singuri si nu are cine sa-i ingrijeasca! Nu are cine sa-i scoata la plimbare!
  • Minodora Luca (PD-L): Eu le-am promis oamenilor ca, daca ajung la Bucuresti, ma zbat sa le aduc bani, pentru ca e bataie de joc in ce hal au ajuns comunele noastre!
  • Gheorghe Benea (PD-L): Si sa stiti, ca daca PD-L cistiga alegerile si face guvernul, pe mine ma vedeti ministru. Am experienta in situatii de criza si cred ca ma pricep la economie, eu am gestionat fabrici aflate in faliment, ma pricep la solutii. Ma vad, de exemplu, ministru la industrii in guvernul urmator.

Minodora Luca este candidat din partea PD-L, in Colegiul 9 pentru deputati, din judetul Cluj. Primarita in Baisoara, Minodora Luca s-a lansat in campania pentru parlamentare si a plecat „pe sate” sa vada cum stau lucrurile. „Am gasit dezastru! In satul Luncani am gasit o biserica la care se renoveaza de 14 ani! Nu au fost bani sa o termine, mi se pare revoltator! Eu le-am promis oamenilor ca, daca ajung la Bucuresti, ma zbat sa le aduc bani, pentru ca e bataie de joc in ce hal au ajuns comunele noastre! Daca e sa fac o clasificare a problemelor de pe sate, pot sa spun ca pe primul loc e infrastructura, apoi problemele de fond funciar, care nu s-au mai rezolvat, si apoi nevoile legate de invatamint, sanatate si cultura, adica de astea, de culte!”

Candidata PD-L explica si cum vede rezolvarea unora dintre aceste probleme: „Ar trebui ca la fiecare primarie sa fie angajata o persoana care stie sa faca proiecte ca sa aduca fonduri europene. Asa s-ar mai rezolva si infrastructura si dispensarele si caminele culturale, ca e prapad! Eu cred ca poti face lucrurile astea cind ajungi in Parlament tocmai pentru ca ai plecat de jos, de la tara si le cunosti lipsurile!”

Minodora Luca nu poate sa explice insa cum ar putea un parlamentar sa impulsioneze conceperea de proiecte europene, nici cum ar putea sa aduca bani in sat.

El va sta la ei

Liberalul Sebastian Moga candideaza pentru Camera Deputatilor in cel mai mare cartier al Clujului: Manastur. Le-a facut oamenilor o promisiune ferma: ca va fi linga ei, ca va sta cu ei: „Imi voi face cabinet parlamentar in cartier, pentru ca oamenii vor sa fie ascultati, sa simta ca au pe cineva alaturi. In rest, au nevoie de strazi asfaltate, vor parc la Colina, o piata, parcari. Eu le-am spus, daca voi ajunge parlamentar, voi da o lege care sa-i oblige pe investitori ca la fiecare bloc cu mai mult de sase apartamente sa se faca si garaje subterane. Si mai vreau sa initiez o lege privind concediile pentru adaptare, in cazul parintilor care adopta copii.”

Tinarul liberal are o vaga idee privind modalitatea prin care cetatenii ar putea sa influenteze deciziile administratiilor locale in calitatea sa de viitor parlamentar, dar vrea sa o transforme in lege: „Ar trebui redus numarul semnaturilor necesare pentru o initiativa cetateneasca in consiliile locale. Adica, in functie de problema, ca daca e o problema care are legatura cu un bloc, sa fie nevoie de mai putine semnaturi, daca e vorba de un loc de joaca sa fie nevoie de un pic mai multe, dar nu asa de multe ca in prezent cind cred ca e nevoie de 10 mii de semnaturi!” Si incheie sublim: „Stiu ca e greu, dar nu imposibil sa schimbi ceva!”

Ramai vesnic prin ceea ce faci durabil!

Viorel Morar candideaza din partea PSD in colegiul 10. S-a cam pierdut intre proiecte si teoriile despre proprietate, care au dat peste cap ruralul in Romania, dar si-a pastrat devizele hilare: “Oamenii asteapta de la noi locuri de munca stabile, salarii mai mari, taranii asteapta subventiile, iar pe pensionari ii deranjeaza in continuare inechitatile la calcularea pensiilor. Ei isi pun sperante ca putem sa-i punem la treaba pe alesii locali sa-si tina promisiunile. Alesii locali isi pun sperante ca noi ajungem sus si-i pistonam pe guvernanti sa le dea bani. Iar noi nu mai stim ce sa le promitem!

Eu sincer, va spun, le-am promis sa militez pentru simplificarea actelor normative, ca sint asa de complicate ca pe unele nici nu le intelegi! Apoi vreau sa se termine odata cu problemele legate de fondul funciar si, pentru asta, as face o lege ca statul sa suporte intabularea gratuita pentru proprietatile taranilor. Trebuie sa-i punem macar acum pe oameni in posesie cum se cuvine! Am un program, sa stiti, chiar vroiam sa-l trimit la presa, dar sa stiti ca la fata locului stai cu oamenii de vorba si iti dai seama ca ei au nevoie de o administratie locala mai buna, nu de programul tau. Eu eram director de banca in Huedin, imi mergea bine, dar sa stiti ca am intrat in politica pentru ca sa impart binele si cu altii. Deviza mea este ca ramii vesnic prin ceea ce faci durabil!”

Deputatul, legea si iubirea

Mircea Capusan este medic in Cluj. Candideaza sub sigla PNL la Deputati, in Colegiul 4. Este practicant religios, isi face campanie invocindu-l pe Hristos si crede ca una dintre marile probleme ale colegiului sau este aceea a batrinilor singuri si bolnavi. „Oamenii au nevoie de iubire, de caldura, de atentie. Sint atitia batrini in colegiul meu care sint singuri si nu are cine sa-i ingrijeasca! Nu are cine sa-i scoata la plimbare! Vreau sa fac o lege prin care sa se infiinteze mai multe camine pentru batrini pentru ca in colegiul meu este un singur camin de batrini de stat, unde taxa e de 200 de lei pe luna, ca la cele private taxa e mai mare.

Vreau sa introduc si serviciile de hostess, ca in America, pentru batrinii incurabili, de care acum nimeni nu se ocupa. Se pot face servicii pentru batrini in sistem public privat, contracte cu fundatii pentru menaj, plimbare, cumparaturi. Dar cine mai are grija azi de batrini? In fiecare primarie exista fonduri, doar ca ideile trebuie transformate in proiecte legislative!” Doctorul Capusan spune ca, in Parlament, va studia exact acest lucru: cum sa faca o lege pentru ca primariile sa se ocupe de caminele de batrini si de servicii speciale catre acestia! Ce stie insa, pina acum, este ca „oamenii nu par interesati de campania electorala, se simte un fel de dezinteres pentru politicieni!”

Benea, specialistul care se vede ministru

Gheorghe Benea candideaza din partea PD-L in colegiul 3 senatorial. Democrat-liberalul promite centuri ocolitoare si rezolvarea crizei economice care va lovi Romnania. “Eu ma voi ocupa de centuri, explica Benea pentru Hotnews, trebuie facute centuri ocolitoare la toate orasele din judet, ca sa evitam problemele de trafic. Sint proiecte incepute, ele trebuie continuate, dar am si eu planurile mele pe partea asta. Si sa stiti, ca daca PD-L cistiga alegerile si face guvernul, pe mine ma vedeti ministru. Am experienta in situatii de criza si cred ca ma pricep la economie, eu am gestionat fabrici aflate in faliment, ma pricep la solutii. Ma vad, de exemplu, ministru la industrii in guvernul urmator.”