Un studiu al Institutului pentru Politici Publice arata ca politicienii cei mai mediatizati au o eficienta scazuta in Parlament. Astfel, Adrian Nastase, Mircea Geoana, Corneliu Vadim Tudor, Crin Antonescu, Vasile Blaga, Viorel Hrebenciuc, Lavinia Sandru, Cristian Diaconescu si Ion Iliescu se regasesc in clasamentele cu cele mai multe absente de la vot, in timp ce nume precum Marko Bela, Vasile Puscas, Corneliu Vadim Tudor si Anca Constantinescu nu se regasesc, in perioada 2006-2008, pe nicio initiativa legislativa. Studiul IPP este facut public la cateva zile dupa ce o statistica asemanatoare, privindu-i pe deputati, pe intregul mandat 2004-2008, a fost publicat de Vivi. Acesta a revenit luni cu situatia corespunzatoare Senatului.

Raportul IPP inventariaza prezenta la vot a deputatilor si senatorilor, dar si numarul de initiative legislative depuse in perioada monitorizata. Astfel, exista 40 de deputati si 14 senatori care nu si-au pus numele pe nicio initiativa legislativa.

Concluzia reprezentantilor IPP este ca "vedetele noastre politice, parlamentarii pe care ii vedem mai mult la televizor decat la serviciu (la Parlament) nu sunt un bun exemplu pentru constiinciozitatea cu care alesul trebuie să actioneze pentru indeplinirea atribuţiilor. Vedetismul in politica cauzeaza disfunctii majore in opinia noastra si de aceea vom fi foarte atenti la urmatorul parlament".

Si Vivi a continuat sa monitorizeze prezenta parlamentarilor. Dupa ce, saptamana trecuta, a stabilit rata de prezenta la vot a deputatilor, el a revenit luni cu topul senatorilor si cu o centralizare pe partide. Astfel, cele mai mici prezente la vot, in Senat, in cei 4 ani de mandat, le au Cristian David, care a participat la doar 3,02% din votari, Mircea Geoana - 3,15%, Vasiel Blaga - 3,57%, Corneliu Vadim Tudor - 3,84% si Marko Bela - 4,8%.

Citeste documentul atasat pentru clasamentele complete realizate de IPP.