Pentru liderul PSD Mircea Geoana s-au mobilizat la sfarsitul saptamanii armate intregi de olteni din cateva sate doljene, inclusiv copii de clasa I adusi sambata sa aplaude si sa agite stegulete rosii. “Cu acordul parintilor”, a explicat invatatoarea din comuna doljeana Rojiste. Pe ritmuri de manele, Geoana a dat cep unui suvoi de promisiuni electorale. Unii l-au crezut, altii au cartit. Si-au amintit ca patru ani, cat a fost senator de Dolj, Geoana n-a calcat prin comunele in care vrea sa-si deschida astazi nu mai putin de opt birouri parlamentare ca sa asculte pasurile oamenilor.

Mircea Geoana, insotit de deputatul Valeriu Zgonea si presedintele Consiliul Judetean Dolj, Ion Prioteasa, are program incarcat peste week-end. Bate sase comune, inaugureaza doua cabinete parlamentare.

10:00 dimineata, targ la Bratovoiesti. Urcat intr-o remorca de tractor, candidatul PSD Valeriu Zgonea tine un discurs electoral-patriotic. Mobilizeaza oamenii inainte de aparitia lui Geoana.

Se opreste brusc si anunta ca "a venit seful mare". Muzica urla in boxe, Geoana coboara din autocar. Bratovoiestenii il inconjoara, sa-l vada in carne si oase.

O precupeata mai indrazneata de la taraba il abordeaza: "Domnu' Geoana, ce faceti? Ia uitati ce amarati suntem, cum stam in frig sa facem si noi un ban. Acolo la televizor nu se vede, nu se aude cum ne chinuim noi aici. Am si io un of. Ne-au dat biletele gratuite de la CFR, noi nu plecam niciunde. Daca nu le folosim de ce nu ne da domne banii pe ele?

Voturi cumparate cu bilete de tren

MG: - Tichetele poti sa le folosesti, se transforma in bonuri valorice. Daca nu le folosesti, nu ai mers cu trenul, se transforma in bonuri valorice si te duci sa-ti iei banul pe ele, valoarea lor poti sa o iei in bani...

- Unde? Ca ne dusaram la Casa de pensii si...

MG: - Pai sa vin eu la putere, la guvernare.

- Aaaa ...pai s-a vorbit la televizor ca se da la casa pensiilor si ne-am dus acolo si nimic

MG: - Pai asta e programul nostru de guvernare, este un proiect pe care il punem in aplicare cand venim la putere.

- Bun, va multumim, sa fie asa.

Ceausescu si Geoana

Dupa baia de multime, Geoana urca si el in remorca. Este prezentat localnicilor. "Dupa 18 ani de la caderea lui Ceausescu, sa avem din nou un oltean, olteanu' nostru de la Mischi in fruntea Guvernului. Am onoarea si respectul sa-l prezint pe presedintele partidului, domnul Mircea Geoana!!!", anunta presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Pensii dublate pentru cei care au lucrat la CAP, subventii pe agricultura de 50 de milioane vechi, refacerea sistemului de irigatii, alocatii majorate, salariu minim de 1000 de RON - sunt doar cateva din promisiunile care se revarsa din remorca de tractor.

Satenii, adunati in grupulete, o dau pe politica. "Facu dom'ne, ce sa mai... Primarul nostru e de la PSD si ne facu aci targu', ne facu biserica. Il votam ca a avut grija de noi. Au venit banii aici, nu gluma, si ne facu si noua cate ceva. Eee, or mai fi furat si ei, ca toti fura, dar ne facu si noua cate ceva aci si suntem multumiti", spune nea Costel.

Mobilizati in campanie de foarte mici

Copii exploatati electoral de PSD
Foto: Hotnews
Dupa Bratovoiesti, Geoana aterizeaza in comuna Rojiste. Primarul il primeste cu sare si paine, cu un cor de copii de clasa intai, cu stegulete rosii care scandeaza PSD si "Geoana premier".

Invatatoarea, imbracata in rosu din cap pana in picioare, dirijeaza copiii si le da tonul la scandari. Spune ca "iubeste PSD-ul si copiii au acordul parintilor sa manifeste si sa cante pentru PSD".

"Parintii copiilor sunt aici la manifestatie, am acordul lor, si nu am obligat copiii sa faca acest spectacol", sustine invatatoarea.

Urmeaza comuna Sadova, unde Mircea Geoana insotit de deputatul Valeriu Zgonea si presedintele Consiliul Judetean Dolj, Ion Prioteasa, inaugureaza un cabinet parlamentar, al patrulea din cele opt pe care vrea sa le deschida pe perioada campaniei electorale. Desi a fost senator de Dolj timp de patru ani, Geoana nu a avut nici un cabinet de audiente.

Prinsi in hora electorala
Foto: Hotnews
Deputatul PSD, Valeriu Zgonea a declarat pentru Hotnews.ro ca, pana in prezent, s-au deschis patru cabinete parlamentare in satele din Dolj si ca urmeaza sa fie inaugurate alte patru pana la finalul campaniei.

Politica, faina si ulei

Cetatenii din Sadova vin in numar mic la cabinetul de senator, dar cu multe probleme. Toti cer pensii mari, ajutor social, subventii si refacerea sistemului de irigatii.

Turul de forta continua in alte trei comune din sudul tarii. In satul Macesu, cativa zeci de oameni stransi in fata primariei discuta politica in asteptarea lui Geoana.

"Il asteptam pe Geoana sa vedem ce zice. Ce ne promite. Pana acum nu a venit nimeni nici de la PNL, nici de la PD-L. Se lauda ca este oltean de-al nostru, dar in patru ani de cand e senator nu l-am vazut la fata. Asteptam, suntem curiosi sa vedem ce spune", ne declara unul dintre localnici, asezat la taifas pe o banca cu alti trei vecini. Colegul de discutie ne abordeaza si el: "Sa va spun cinstit, si la noi lucrurile se mai schimbara. Acu patru ani, la noi in sat toata lumea vota PSD-ul. Acum, parerile sunt impartite, jumatate cu PSD, jumatate cu PD-L".

Tanti Ionica refuza sa intre in alaiul de intampinare. Sta la poarta, de vorba cu doua vecine: "Va spun io cum fac oamenii pe aici. Le dau astia cate un mic, cate o bere, omu' vine, mananca si bea si dupa aia tot cu cine stie el voteaza. Sau nu se duce la vot. Nu cum vor astia.

Da' omu' nu vorbeste, nu spune ca se teme sa vorbeasca politica cu strainii. Mi-e nu mi-e frica. Oamenii nu spun ca nu mai primesc ajutorul social de la primar. Daca te duci la primarie sa ceri hartie, nu-ti da. Si faina si uleiul care ti-l dau astia ca ajutor nu-l mai primesti daca-l superi pe primar si te aude ca-l vorbesti".