Promotia politicienilor tineri... Ii tot asteptam de cativa ani pentru a le lua locul batranilor dinozauri care se trezesc din letargia parlamentara doar pentru a mai vota vreo lege cu dedicatie. Au inflorit pe rand Victor Ponta, Lavinia Sandru sau Bogdan Olteanu. Si tot pe rand s-au ofilit, integrandu-se prea bine in vechiul decor. Pentru Theodor Paleologu politica este o vocatie... o vocatie educata la scolile de elita ale Frantei. A copilarit alaturi de Steinhardt si de Noica. Este un intelectual rafinat si un diplomat exceptional. Dar sunt aceste atribute suficiente pentru a-l transforma in acel tanar politician pe care multi il asteapta? HotNews.ro va ofera astazi un dialog politic cu un politician atipic.

Vlad Mixich: Sunteti suspect domnule Theodor Paleologu...

Theodor Paleologu: De ce?

V.M.: Pentru ca parasiti scaunul confortabil de ambasador la Copenhaga pentru lumea politica de pe Dambovita...

Theodor Paleologu: Dar nu vad ce ar fi suspect in asta. Intr-adevar, era un post diplomatic care imi aducea mari satisfactii profesionale si imi placea viata la Copenhaga. Am multi prieteni pe care ii las in urma si nu a fost o alegere usoara sa vin sa candidez, desi o fac in cartierul meu pe care il cunosc atat de bine. Nu mi-a fost usor sa iau aceasta decizie pentru ca imi asum in mod evident un risc major, plus ca stiu ca faceam bine ce faceam ca ambasador.

V.M.: Politicienii romani obisnuiesc sa evite riscurile...

Theodor Paleologu: Da, dar cine nu risca nu castiga.

“NU SUNT UN FAN AL LUI BASESCU, DAR EL POATE INFRANGE STANGA”

V.M.: Care sunt principalele atribute care caracterizeaza universul politic din Romania?

Theodor Paleologu: In primul rand, caracterul conflictual. Avem de-a face cu un paroxism al acuzelor personale, al scenariilor de tot felul, dezbaterea publica este cu totul acaparata de scenarii, de insulte, de lovituri pe la spate, si asta nu este deloc bine pentru starea democratiei romanesti. In Danemarca de exemplu, politica este foarte calma, foarte rationala, iar participarea la vot este de aproape 70%.

Pe cand in Romania, acest scandal permanent si aceasta permanenta suspiciune face ca electoratul sa se mobilizeze la vot foarte greu. Eu tocmai de aceea am dorit sa ma implic, pentru a schimba perspectiva asupra politicii. Vreau sa fac o altfel de politica si ma voi stradui sa nu alunec si eu pe panta aceasta a atacurilor personale. Sper din toata inima sa reusesc.

V.M.: Daca veti fi insa atacat personal, ce atitudine veti adopta? Veti intoarce si celalalt obraz?

Theodor Paleologu: Nu neaparat, insa nu as vrea sa raspund in acelasi fel. Aici am exemplul tatalui meu, care uneori a fost atacat cu multa violenta in anii ‘90 dar nu a raspuns pentru ca stia foarte bine ca acele atacuri erau nedrepte. Exemplul lui demonstreaza ca aceasta este cea mai buna strategie.

Theodor Paleologu s-a nascut la Bucuresti in 1973. Este licentiat in filozofie la Sorbona si doctor in studii politice al Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales si al Universitatii Ludwig-Maximilian din Munchen. A fost elev al uneia dintre cele mai prestigioase scoli de pe batranul continent: Ecole Normale Superieure. A obtinut burse de cercetare la Harvard University, New York University, University of Notre Dame si la Wissenschaftskolleg in Berlin. Este director al universitatii de vara si asistent profesor la European College of Liberal Arts in Berlin. A predat in S.U.A. la Boston College si la Deep Springs College. Timp de trei ani a fost ambasadorul Romaniei in Danemarca si Islanda. Theodor Paleologu este fiul scriitorului si omului politic Alexandru Paleologu si stra-nepotul lui Gheorghe Marzescu, ministru in mai multe guverne conduse de Ion I.C. Bratianu.

Carte de vizita

V.M.: In Romania se practica asa numitele campanii de “linsaj mediatic”. Ce atitudine ati adopta intr-o situatie de acest fel?

Theodor Paleologu: Evident ca trebuie sa te aperi, insa nu cred ca trebuie sa raspunzi cu aceeasi moneda pentru ca intri intr-o cursa. Sa te aperi in fata justitiei, fara indoiala. Sa te aperi aratand adevaratul tau bilant, categoric. Dar sa intri in hora insultelor si a atacurilor personale... mai bine nu. Eu nu spun ca voi reusi neaparat, pentru ca sunt si eu om si imi poate sari tandara la o adica. Dar incerc pe cat posibil sa ma tin departe de asa ceva.

V.M: Ati declarat in urma cu trei ani ca Traian Basescu trebuie sa impinga in directia fuzionarii PD-PNL daca vrea un guvern omogen si o candidatura solida in 2009. Nu mai este mult pana in 2009... Cine credeti ca a castigat lupta dintre presedinte si premier?

Theodor Paleologu: Nu a castigat nimeni, ci a pierdut Romania. Asta-i tot. Legat de ce spuneam, contextul e ceva mai larg. Vorbeam despre introducerea votului uninominal, dar acela adevarat. Eu as prefera varianta votului majoritar cu doua tururi de scrutin. Exista o logica a acestui sistem de vot care duce la o simplificare a spectrului politic. Eu nu consider ca votul uninominal este solutia la toate relele din Romania, departe de mine gandul acesta.

Este un sistem de vot care produce anumite nedreptati, va dau exemplul Frantei care are un asemenea sistem si are forte politice importante care nu sunt deloc reprezentate in Parlament. E un sistem inechitabil dintr-un anumit punct de vedere. Dar are un avantaj, si anume ca produce majoritati clare. Poti guverna in liniste cu acest sistem electoral, iar alt avantaj este legatura intre alegator si ales.

In Franta, aceasta legatura este si mai puternica prin acceptarea cumulului de functii primar-deputat, pentru ca multe dintre intrebarile pe care alegatorii mi le pun tin mai degraba de primarie decat de parlament. Cat despre acea dorinta a mea privind fuziunea, ea trebuie vazuta in ansamblul mai larg al pledoariei mele pentru votul uninominal in varianta propusa de presedinte si in varianta care exista in Franta, bunaoara. Introducerea votului uninominal pur in Romania ar fi dus la o apropiere din ce in ce mai puternica intre PNL si PD-L.

Inca odata, eu consider ca partidul democrat-liberal nu trebuie sa inghita in nici un caz partidul liberal. De aceea a existat la unii liberali o reactie de respingere pentru ca au avut sentimentul ca PD-ul vrea sa-i inghita. Or nu este vorba despre asta, eu vorbesc despre o logica a sistemului electoral care duce de la sine la o apropiere, asa cum am vazut in cazul francez intre RPR si UDF.

Eu imi doresc un mare partid al dreptei romanesti dupa modelul acestei “Union pour un Mouvement Populaire” care initial a fost o uniune pentru o majoritate prezidentiala a lui Chirac, in 2002. Nu trebuie neglijat nici factorul alegerilor prezidentiale care evident polarizeaza intre dreapta si stanga. Fara a fi un fan al lui Basescu, consider ca el este cel mai bine plasat pentru a infrange stanga si a mentine la putere un guvern de dreapta.

“NU PRETIND CA TOTI OAMENII DIN PD-L SUNT NISTE INGERI”

V.M.: Plasati PD-L la dreapta politicii romanesti?

Theodor Paleologu: Uitati-va la programul economic si fara indoiala ca da. Plus parteneriatul biserica-stat si parteneriatul privat-public propus de PD-L. Acest partid merge din punctul meu de vedere, de om de dreapta, intr-o directie buna, desi poate ca nu merge la fel de repede pe cat mi-as dori eu. Nu trebuie sa uitam doi factori care vor influenta aceasta evolutie. Unul este apartenenta la Partidul Popular European, iar celalalt este pozitionarea strategica pe esicherul romanesc.

De aceea, eu cred ca PNL-ul, chiar daca vine dinspre dreapta, va aluneca spre o pozitie centrista de partid care se aliaza cand cu dreapta cand cu stanga, ceea ce in mod fatal ii va diminua baza electorala. Si de aceea m-am indepartat si eu de PNL, pentru ca il vad evoluand in directia unui partid care oscileaza intre dreapta si stanga. Eu nu vad nimic rusinos in asta, dar imi doream altceva. Imi doresc o dreapta puternica care sa inglobeze mai multe sensibilitati de dreapta, o masinarie de castigat alegeri.

V.M.: Cine v-a propus pentru functia de ambasador? Nu cumva premierul liberal Tariceanu?

Theodor Paleologu: Nu este exact... Propunerea se face de catre ministrul de externe, ea este agreata de catre premier si apoi numirea, in ultima instanta, o face presedintele. Pe de alta parte a fost si audierea de catre comisiile parlamentare pentru afaceri externe unde eu am avut un vot unanim atat din partea PSD-ului, cat si din partea celorlalte partide din comisiile de externe.

V.M.: Relatia dintre dumneavoastra si una dintre figurile liberale marcante, Dinu Patriciu, este una agreabila si amicala, nu-i asa?

Theodor Paleologu: Din partea mea admiratie si o mare placere de a sta de vorba cu dansul. Este un om de o mare inteligenta. Nu vreau sa intru in niciun fel de discutie asupra afacerilor si politicii dansului, insa mi se pare ca uneori, in chestiunile pur politice, nu s-a oprit asupra alegerilor pe care eu mi le-as fi dorit.

V.M.: Asadar intrarea dumneavoastra in PD-L pare o alegere mai curand strategica decat afectiva...

Theodor Paleologu: Este o alegere bazata pe o analiza la rece a situatiei politicii romanesti. Dimensiunea emotionala tine mai mult de motorul personal pentru angajarea in viata politica. Constiinta ca preiau un stindard si duc mai departe o traditie familiala...asta ma misca din interior. Dar alegerea pentru PD-L tine de o analiza rationala a politicii de la noi. S-ar putea sa ma insel, dar nu cred asta...

PD-L este un partid in transformare, nu pretind ca toti oamenii care il compun sunt niste ingeri, nici nu ar fi posibil asa ceva, dar convingerea mea este ca acest partid va evolua intr-o directie buna si ca acesta este lozul castigator pentru o politica de dreapta, chiar daca in mod paradoxal originea partidului nu este de dreapta si chiar daca presedintele Basescu nu este la baza un om de dreapta.

E un paradox pe care il recunosc ca atare, dar cred ca exista aceasta logica imanenta a pozitionarii strategice si o logica imanenta a apartenentei la Partidul Popular European, care vor obliga partidul sa mearga in directia in care eu o doresc.

V.M.: Ati explicat ca simpatizati cu PD-L pentru ca satisface si reprezinta cel mai bine anumite idei in care dumneavoastra credeti, printre care se numara reinnoirea clasei politice. Insa printre candidatii democrati se numara suficiente personaje care fac parte in mod evident din vechea garda a politicienilor ...

Theodor Paleologu: Sa lasam electoratul sa-i sanctioneze.

“NICAIERI NU AM VAZUT UN ASEMENEA DEZMAT ELECTORAL”

V.M.: Cele doua conditii pe care le invocati cu ceva timp in urma pentru intrarea dumneavoastra in politica erau fuziunea dintre PNL si PD si votul uninominal...

Theodor Paleologu: Nici una dintre conditii nu este pe deplin reunita.

V.M.: Prima nu este deloc indeplinita...

Theodor Paleologu: Asa este, dar exista o componenta liberala a PD-L atat in programul de guvernare cat si in personalul politic al partidului democrat-liberal. Pe de alta parte, uninominalul a fost introdus intr-o varianta hibrida, dar este totusi un inceput. Or, cum spunea Caragiale, cand iti spune un om ca vrea sa se apuce de politica este ca si cu insuratoarea: degeaba ii spui sa n-o faca, pentru ca el tot o face. Fara indoiala acest vechi demon politic imi da tarcoale inca din copilarie.

V.M.: In politica romaneasca puterea este folosita pentru a face bani. In democratiile mai sanatoase, banii sunt folositi pentru a face politica. Dumneavoastra ati intrat in politica pentru a obtine putere sau pentru a obtine bani?

Theodor Paleologu: Pentru amorul gloriei. Vorba lui de Gaulle: “gloria se da celor care au visat mereu la ea”. Ambitia pusa in slujba binelui comun este sursa tuturor virtutilor civice.

V.M.: Dar cum va finantati campania electorala?

Theodor Paleologu: Pe principiul sa faci lucruri mari cu mijloace mici. Am organizat un dineu de colectare de fonduri care a fost un succes ce mi-a depasit asteptarile. Voi mai face inca un dineu saptamana viitoare. Am primit unele donatii. Principiul meu este sa nu fiu dependent de o singura sursa si aceste donatii sa nu-mi ingradeasca libertatea de constiinta si libertatea ca politician.

Patriarhul Iustinian a fost intrebat odata cum se finanteaza Biserica Ortodoxa Romana in regimul comunist. “Cu lumanarica” a raspuns el. Asa si eu: adun fonduri “cu lumanarica”, din putin cate putin, oameni care seamana cu mine si nu au cine stie ce resurse si imi doneaza cate un milion, doua milioane de lei vechi, unii ceva mai mult si din aproape in aproape reusesc sa adun o suma care sa acopere cheltuielile de campanie.

Pe de alta parte este un obiectiv pe care il voi avea ca parlamentar: sa reduc costurile de campanie. In Romania, costurile de campanie sunt exorbitante. Eu nu am vazut pe nicaieri pe unde am stat un asemenea dezmat de afise si un asemenea dezmat de propaganda electorala.

Cu cat partidele cheltuiesc mai mult pe campanii cu atat electoratul este mai putin dispus sa voteze. Imi doresc o reducere drastica a cheltuielilor de campanie. De exemplu, se poate trimite gratuit prin posta un singur plic cu cate o singura foaie de la fiecare partid cu principalele obiective de guvernare. Si sa fie distribuite de catre Posta Romana la fiecare alegator pentru a nu mai cheltui sume colosale pe tot felul de fluturasi...

V.M.: Si cine ar finanta acest proces?

Theodor Paleologu: Evident ca statul, fiindca este o chestiune de interes public.

V.M.: Credeti ca alegatorii ar rezona cu folosirea banului public pentru cheltuielile de campanie electorala?

Theodor Paleologu: Dar dumneavoastra credeti ca electoratul rezoneaza cu dezmatul actual si credeti ca rezoneaza la aruncarea de bani pe fereastra si la umplerea cutiilor de scrisori cu tot felul de materiale de propaganda? Sunt sigur ca ar aprecia o informare corecta si sobra.

“UNIVERSITATILE NU TREBUIE CASTRATE POLITIC”

V.M.: Meseria dumneavoastra de baza este cea de profesor. Aveti un parti-pris legat de subiectul maririi salariilor profesorilor?

Theodor Paleologu: Nu am un parti-pris, dar am o analiza proprie. Este un pas in directia cea buna, dar este doar un pas si nu unul perfect. Pentru ca profesorilor universitari li se mareste salariul cu 74%, ceea ce mi se pare exagerat in conditiile in care adevarata problema a invatamantului superior romanesc este venitul foarte mic la nivel de asistent, lector si eventual conferentiar.

Marturisesc ca pentru mine ar fi fost o mare problema sa ma intorc in Romania ca profesor pentru ca as fi castigat de aproximativ sase ori mai putin decat castigam in Germania. Salariile sunt foarte mici, in continuare, pe primele trepte ale invatamantului superior. Cat despre invatamantul pre-universitar, in momentul de fata un debutant va castiga 1000 de lei in loc de 700 de lei. Mi se pare o ameliorare care suna mai degraba a gluma proasta. Insa repet, este un pas intr-o directie buna, chiar daca este un pas oarecum stangaci.

V.M.: De cand ati revenit la Bucuresti care este intamplarea care v-a revoltat cel mai mult in lumea politica?

Theodor Paleologu: N-as vorbi de revolta. Este un cuvant mult prea puternic. Sunt mai multe teme: absenteismul, cheltuielile excesive de campanie, apoi institutionalizarea prapastiei dintre politica si societate. Nu ai voie sa organizezi dezbateri publice pe teme de interes general in universitati. Mie mi se pare ca o universitate este un loc de dezbatere, un loc de gandire independenta si critica. Universitatile nu trebuie castrate politic. Este o gandire profund viciata. Universitatile romanesti sunt politizate in privinta numirilor, in schimb dezbaterea publica nu poate avea loc in universitati, adica exact pe dos de cum ar trebui sa fie. Societatea trebuie sa-si reinsuseasca dimensiunea politica.

V.M.: Este foarte interesant ce spuneti, dar nu ati venit cu un exemplu concret...

Theodor Paleologu: Am vorbit la inceput despre metehnele vietii politice romanesti. Ele sunt motivul principal pentru care intru in politica. Tocmai pentru ca Romania merita altceva.

V.M.: Care credeti ca este principalul motiv pentru care veti fi votat?

Theodor Paleologu: Cred ca sunt mai multe elemente care intra aici in discutie. Primul este elementul de innoire pe care il aduc. Faptul ca apartin unei noi generatii de politicieni, faptul ca m-am format in strainatate si ca am o experienta internationala bogata si am cunoscut indeaproape politicieni de mare anvergura. Pe de alta parte am experienta politica in tara pentru ca am fost alaturi de tatal meu. Am facut campanie electorala alaturi de el, deci nu sunt cu totul un nou venit in lumea aceasta. Pe multi dintre politicienii de varf de astazi ii cunosc de la inceputul anilor ’90. Pe de alta parte, cred ca sunt reprezentativ pentru zona in care candidez: deopotriva traditiile si speranta de viitor. Reprezint atat trecutul acestei zone din Bucuresti, cat si viitorul si inovatia politica.

V.M.: Care va fi principala innoire pe care o va aduce prezenta lui Theodor Paleologu in viitorul legislativ?

Theodor Paleologu: Aici vorbim despre proiecte concrete. Imi propun sa colaborez si cu cei din alte formatiuni politice pentru chestiuni de interes general. V-am dat un exemplu cu reducerea costurilor de campanie si trecerea la un vot uninominal curat. Acestea doua vor merge mana in mana pentru o reinnoire a clasei politice de la noi. Imi propun sa fiu foarte activ in domeniul educatiei. Cred ca universitatea romana are vocatia sa fie mult mai atractiva decat este in prezent.

Din pacate suntem in continuare foarte birocrati in gestionarea universitatii si mi-as dori o adevarata revolutie in acest domeniu tocmai pentru a utiliza la maxim potentialul romanesc. Avem oameni de mare valoare care si-au facut cariera in afara si sunt convins ca o parte dintre ei ar fi dispusi sa se intoarca si sa contribuie la cladirea unui mediu academic si a unui mediu de cercetare care sa atraga.

V.M.: Ce termen va acordati pentru primul bilant al activitatii dumneavoastra politice?

Theodor Paleologu: In mod evident la alegerile din 2012 se va vedea ce am facut. Dar eu imi proiectez cariera cel putin pe urmatorii 30 de ani.

V.M.: Daca nu veti fi multumit? Daca veti concluziona ca nu se poate...?

Theodor Paleologu: Deocamdata sunt optimist.