Alegeri 2008: Cititorii HotNews.ro intreaba, APD raspunde (II)

de APD     APD - Votul uninominal
Vineri, 14 noiembrie 2008, 15:32 Actualitate | Politic


Intrebare de la DanDaniel:
"Poate nu am inteles eu bine, dar daca e cum am inteles eu e nasol. Eu am inteles ca intr-un colegiu se alege din prima candidatul care are 51% din colegiul respectiv. Presupunand ca in toate colegiile din tara acelasi partid castiga in fiecare colegiu 51%, sa se calculeze rezultatul alegerilor si componenta parlamentului. Raspuns: Acel partid, care castiga 51% din voturi in fiecare colegiu din tara va avea 100% in parlament. Adica, in acest caz ipotetic, partidul de pe locul 2, sa zicem cu 40% la nivel national, nu va intra in parlament. Gresesc cu ceva?"

Raspuns: Intr-un colegiu se alege de la inceput, fara recalculari si redistributii candidatul care obtine 50% din voturi +1 vot. Teoretic situatia expusa de tine este posibila, practic nu, pentru ca situatia ipotetica este exagerata. Exista sisteme electorale in care se alege direct candidatul care are majoritatea relativa a voturilor intr-un colegiu, nu cea absoluta, cum este cazul in sistemul romanesc. Un sistem de acest gen este cel din Marea Britanie. Daca te uiti la rezultatele electorale britanice vei vedea ca exista intr-adevar o suprareprezentare a partidelor mari, dar absenta unor partide solide din Parlament nu este o varianta posibila decat daca exageram incredibil previziunile.

Intrebarea de la Io:
"Daca un candidat obtine 50%+1 si partidul sau trece de pragul de 5%, se mai face distributia pe circumscriptie sau i se atribuie mandatul inainte de distributie?"

Raspuns: Mandatul se atribuie direct in cazul expus de tine, candidatul respectiv devenind automat parlamentar.

Intrebare de la Lion:
"Buna ziua. Am carte de identitate cu domiciliul in Bucuresti dar si flotant in Timisoara. Unde va trebui sa votez? Bucuresti sau Timisoara? Multumesc."

Raspuns: In conformitate cu ultimele prevederi legislative va trebui sa votezi in Bucuresti, acolo unde ai domiciliul. Nu este posibil, la aceste alegeri, sa se voteze in localitatea de resedinta (acolo unde ai viza de flotant).

Intrebare de la Razvanica:
"Eu locuiesc de 4 ani in Franta. Dupa ce Romania a intrat in UE nu am mai avut nevoie de permis de sedere si prin urmare nu l-am mai innoit. Cu ce acte pot sa demonstrez ca am resedinta aici? In Franta am demonstrat tot timpul lucrul acesta cu o factura de electricitate sau de telefon fix. Sunt astfel de "acte" valabile acum?"

Raspuns: In cazul Frantei, ai nevoie de carte de rezident, titlu de sedere, atestatie temporara de sedere pentru a demonstra ca ai resedinta acolo. Cel mai indicat ar fi sa te adresezi in timp util Primariei din localitate pentru a-ti procura actele necesare.

Intrebare de la Radu:
"La noi se ia in considerare votul alb - votul de blam sau cum se poate proceda pentru ceva asemanator, in afara de neparticipare?"

Raspuns: Conform noilor prevederi electorale, voturile albe se consemneaza separat in Procesul Verbal al Sectiei de Votare. Aceste voturi nu sunt, insa, cel putin pentru aceste alegeri, valide. Un vot alb inseamna practic sa lasi buletinul de vot nestampilat. Este un mijloc de a-ti arata nemultumirea fata de candidatii din colegiul tau. Pentru mai multe detalii legate de votul alb citeste aici.

1463 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  vot (Vineri, 14 noiembrie 2008, 15:48)

  DoDo [anonim]

  ce se intapla daca un candidat primeste 51% din voturi in circumscriptia lui dar partidul din care face parte nu obtine 5% in tara?
  • +2 (2 voturi)    
   Raspuns (Vineri, 14 noiembrie 2008, 18:32)

   Doc [anonim] i-a raspuns lui DoDo

   Pierde mandatul.
 • +2 (2 voturi)    
  Legat de votul ALB (Vineri, 14 noiembrie 2008, 15:49)

  harap alb [anonim]

  Nu cred ca este explicat sufiecient ce-i cu votul alb, nici aici nici pe site la apd. nu ma intereseaza ce se intampla in Franta sau anglia, vreau sa stiu cum e la noi, in 30 noiembrie.

  intrebarea e ce se intampla cu votul alb, este el redistribuit, ajuta la alegerea celui care oricum are cele mai multe voturi? unde se calculeaza votul alb?

  care e diferenta cu votul anulat special, pe care se pun mai multe stampile? el unde conteaza?

  si in general, ar trebui sa faceti mai vizibile caile de protest prin vot, si nu prin absenteism. poate daca 50% din votanti sunt contabilizati cu voturi albe, poate asta va fi un mesaj mai puternic decat simpla neprezenta la vot.
  • +3 (3 voturi)    
   Din nou despre votul "alb" (Vineri, 14 noiembrie 2008, 18:42)

   dan [anonim] i-a raspuns lui harap alb

   APD a introdus miseleste aceasta sintagma, si chiar in acest articol spune ca "Este un mijloc de a-ti arata nemultumirea fata de candidatii din colegiul tau.". Cati dintre voi sunteti multumiti de candidatii din colegiul vostru ? Pe toti nemultumitii care si-ar calca pe inima si s-ar duce totusi la vot, APD le sugereaza ca ar putea da marele vot alb. In treacat ni se spune totusi ca acesta va fi un vot anulat. De ce ? Pentru ca au interesul probabil sa fie cat mai putine voturi valabile. In acest fel, cei 10-20 de mii de comunisti securisti care au mai ramas, vor avea si ei un cuvant de spus. Ei vor merge la vot, si nu vor vota "imaculat", in mod cert. Si iac-asa Felix si ai sai securisti ajung sa insemne ceva in tara asta. De ce nu indemnati, domnilor de la APD la VOT VALABIL ?
  • 0 (0 voturi)    
   in alb.. (Duminică, 16 noiembrie 2008, 0:46)

   Ion I [anonim] i-a raspuns lui harap alb

   eu nu vad de ce APD incurajeaza votul in alb atat timp cat au fost semnalate anumite incidente (fraude) care s-ar putea repeta si acum si dintr-un vot "alb" sa iasa un vot "valid" ...
 • +2 (2 voturi)    
  raspuns pentru DanDaniel (Vineri, 14 noiembrie 2008, 15:53)

  Bogdan [anonim]

  Situatia descrisa de tine s-a discutat acum ceva timp pe blog-ul lui Doc (http://doc.hotnews.ro/). Pe scurt, in acest caz numarul parlamentarilor practic se dubleaza (jumate sunt cei care au castigat direct colegiile, iar jumate sunt ai celorlalte partide ca sa li se respecte procentul obtinut la nivel national). Da, aceasta lege nu stabileste decat un numar minim de parlamentari (egal cu cel al colegiilor). Algoritmul de re-distribuire specifica situatii in care vor fi mai multi alesi din acelasi colegiu uninominal. Se pot construi exemple si mai halucinante (de ex. daca foarte multi romani voteaza in strainatate) in care numarul final de parlamentari este mai mare ca 2 x nr. colegiilor. Te surprinde acest lucru? E o lege facuta de parlamentul Romaniei la urma urmei :)
 • +2 (2 voturi)    
  vot alb?! (Vineri, 14 noiembrie 2008, 15:53)

  misescu [utilizator]

  cum ma asigur ca votul meu alb nu se transforma la numaratoare in vot 'pentru' cine numara?
  • +2 (2 voturi)    
   nu poti sa ai aceasta siguranta (Vineri, 14 noiembrie 2008, 16:51)

   putzi [anonim] i-a raspuns lui misescu

   dar poti sa ii pui pe membrii comisiei de vot sa promita solemn ca nu vor modifica voturile albe!
 • +2 (2 voturi)    
  lege neconstitutionala? (Vineri, 14 noiembrie 2008, 17:08)

  ioan timisoara [anonim]

  Am mai multe intrebari pt APD. Chiar daca par intrebari retorice, nu sunt, si APD ca promotor al reformei electorale si ca organizatie (pseuso?) garant al democratiei in Romania are datoria sa raspunda.
  (din motiv de spatiu voi folosi sintagma "a nu protesta si impiedica". prin ea inteleg: a aproba deschis sau tacit, a nu avertiza, a nu atentiona opinia publica si partidele in forma cea mai vehementa posibil, a nu ataca in fata Curtii Constitutionale)

  1. Cel mai de baza drept democratic garantat de Constitutie este dreptul de vot. Prin legea electorala in vigoare un numar record din populatia cu drept de vot, ca. 10 pana la 20% dintre alegatori ( cetateni romani in strainatate fara domiciliul stabil acolo, studenti, militari si flotanti) SUNT PRIVATI DE DREPTUL DE VOT!!! (prin lipsa votului prin posta). Acest lucru este un scandal constitutional de cel mai inalt rang. De ce nu a protestat APD in fata acestui scandal nonstru?

  2. Alt drept constitutional fundamental este dreptul oricarui roman de a fi ales. Cu toate acestea, legea electorala, incalcand grav Constitutia, prevede: candidatii independenti trebuie sa platesca un depozit insuman 5 salarii medii, aceasta suma nu le este retrocedata daca candidatul nu este ales. Acesta prevedere incalca grav dreptul oricarui cetatea de a fi ales. De ce nu a protestat APD fata de acesta prevedere nedemocratica si neconstitutionala?

  3.Las la o parte nimplicarea APD in a evidentia public si dezavantajele sist. uninominal. Odata ce parlamentul a votat un compromis proportional in colegii uninominale: este evident CA SIST UNINOMINAL PT A AVEA UN MINIM DE ECHITATE SI LEGITIMARE DEMOCRATICA TREBUIE SA SE DESFASOARE IN COLEGII EGALE DPDV AL NUMARULUI ALEGATORILOR. Ori, mai ales din cauza recentelor miscarilor demografice absolut significante, o asemenea delimitare democratica si echitabila a colegiilor s-ar fi putut face doar in urma unui recensamant. Status quo va produce rezultate la limita grotescului. Care e pozitia APD?
 • +2 (2 voturi)    
  Negati ca vor exista bezmetici bumaciti de UDMR? (Vineri, 14 noiembrie 2008, 17:25)

  Bascaliosul [utilizator]

  APD a raspuns, inclusiv pe site-ul propriu, la una din intrebarile considerate frecvente- „Reprezentarea maghiarilor in parlament va suferi vreo modificare?”. Ati amintit de o simulare dupa alegerile din 2000 si 2004, ati concluzionat ca la acelasi nr de voturi UDMR va obtine acelasi nr de mandate, dar NOUTATEA ar fi ca „acestea vor fi atribuite in acele zone unde populatia maghiara este mai numeroasa. Astfel, se corecteaza situatii de genul careia in care UDMR primeste mandate in judete precum Tulcea, unde populatia maghiara este foarte putin numeroasa.”
  *
  Eu mentionez ca la alegerile pt camera dep din 2004, in afara judetelor Harghita si Covasna, UDMR a obtinut procentaje de peste 20 % din voturile valabil exprimate in 4 circumscrirptii (Bihor, Mures, Satu Mare si Salaj), iar cu exceptia Clujului unde a obtinut 16,7 % , in celelalte judete procentele sunt foarte mici, doar doua s-au apropiat de 9%.

  *Intrebare : Sustineti ca UDMR nu va mai putea sa obtina alte mandate, in afara judetelor sus amintite?

  Eu sustin contrariul, va inselati, de aceea va dau posibilitatea sa va retractati punctul de vedere, pana nu vor aparea (sa va multumeasca dupa alegeri pentru aceasta inducere in eroare), candidatii plasati pe locurile 1, 2 (cel putin) si totusi perdanti in colegiile in care candidatii UDMR le-au suflat mandatul prin bumbacire (cu cateva mii de voturi ratacite) si ii vor fi lasat bezmetici (dar bine reprezentati).

  PS1. In Tulcea, UDMR nici n-a obtinut anterior vreun mandat. E un exemplu fals, de nesupus comparatiei.
  PSD. Nu spun ca nedezmeticitzii bezmetici vor fi bumbaciti numai de candidatzii UDMR, dimpotriva si nu putini, dar modelul de trosneala e acelasi.
  • -2 (2 voturi)    
   VAIDA Francisc-Atila deputat UDMR de Tulcea (Vineri, 14 noiembrie 2008, 18:03)

   alegatorare [anonim] i-a raspuns lui Bascaliosul

   Asta ca sa nu mai induceti lumea in erorare ca in Tulcea UDMR nu a obtinut niciodata niciun mandat. S-a intamplat la alegerile din 1996. Legenda spune ca semnul electrol al UDMR semana destul de bine cu cel al Uniunii Lipovenilor de unde ceva confuzie si voturi suplimentare; care votui, cu ajutorul redistriburii, s-au transformat intr-un mandat de deputat UDMR de Tulcea. E doar o legenda ...

   Pentru cei neincrezatori, linku-ul pe pagina Camerai Deputatilor cu deputatul respectiv

   http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=291&cam=2&leg=1996
   • +2 (2 voturi)    
    Putzina atentzie nu strica. (Vineri, 14 noiembrie 2008, 21:58)

    Bascaliosul [utilizator] i-a raspuns lui alegatorare

    Pai, APD a specificat expres ca e vorba de comparatzie si simulare in raport de alegerile din 2000 si 2004, ori eu tot la astea doua m-am raportat.

    In aceste conditii, APD putea sa aminteasca de exemplu circumscriptia Galati, unde Levente Csaba Szekely a obtinut mandatul in 2004 cu numai 413 voturi (patrusutetreispre zece).
    • 0 (0 voturi)    
     acum APD-ul e de vina (Vineri, 14 noiembrie 2008, 22:53)

     alegatoarea [anonim] i-a raspuns lui Bascaliosul

     Ati scris "In Tulcea, UDMR nici n-a obtinut anterior vreun mandat. E un exemplu fals, de nesupus comparatiei." Nu ati spus e un exemplu fals pentru alegerile din 2000 sau 2004.

     Am indicat ca exemplul e cum nu se poate mai adevarat. De ce va ofticati?
     • 0 (0 voturi)    
      Oftica nu-i optica, poate viceversa. (Sâmbătă, 15 noiembrie 2008, 0:17)

      Bascaliosul [utilizator] i-a raspuns lui alegatoarea

      In primul rand, aspectul legat de Tulcea a fost unul tangential, nu tzine de fondul problemei ridicate de mine. Eu sustin, contrar pozitiei APD, ca in afara celor 6-7 judete amintite (care pot fi considerate cu populatie maghiara mai numerosa), UDMR va obtine si alte mandate.

      Daca insistati, va si demonstrez sustinerea mea, dar daca va deranjeaza adevaratul sens al intrebarii mele , s-ar pute sa va alegeti si cu alte aspecte incomode.

      Deturnarea adevaratului sens al intrebarii mele initiale, m-ar putea oftica, chiar daca nici opica nu v-a lamurit ca aspectul Tulcea l-am amintit numai in raport de cele 2 alegeri avute in vedere in comparatia facuta de APD, tocmai de asta am specificat " de nesupus comparatiei ". (nu istoriei dinainte de 2000)
 • +1 (1 vot)    
  alegeri 30 noiembrie (Vineri, 14 noiembrie 2008, 21:59)

  Duiliu [anonim]

  in colegiu 25 D respectiv 11 S, eu cu cine votez ? Cu Elena Udrea ? De ce ? Pai numai ea face campanie electorala. Aleg intre Elena si Udrea ? Cine sunt ceilalti competitori si de ce nu ii vedem. Dezinteres total, dispret total ??
  • 0 (0 voturi)    
   Luminita Anghel si Smarandescu (Vineri, 14 noiembrie 2008, 23:24)

   alegatoarea [anonim] i-a raspuns lui Duiliu

   poate se bazeaza pe maretul lor renume de artisti si sportivi.... sau considera ca n-au nicio sansa in fata celor doi candidati, udrea si elena. si fac blatul .... ar fi trebuit sa introduca astia votul "anti"-nominal. sa pui stampila pe cei pe care sigur nu-i vrei in Parlament si castiga cel care a primit cel mai mic nr de voturi. cred ca ar fi fost mai aproape de starea de spirit a alegatorului roman.
  • 0 (0 voturi)    
   voteaza programul nu omul (Sâmbătă, 15 noiembrie 2008, 3:47)

   ioan timisoara [anonim] i-a raspuns lui Duiliu

   Duiliu, te poti informa, aici pe site este o lista a candidatilor, sunt si alte site-uri, ca sa afli cine sunt contracandidatii.

   Insa parerea mea ferma e ca nu conteaza cine sunt candidatii. Numai pt ca un candidat e mai cunoscut sau are mai multi bani pt campania electorala nu inseamna ca e candidatul mai bun.
   Ce conteaza e ce program are partidul candidatului.

   Intra pe site-urile partidelor, si citeste programele lor de guvernare. daca iti place cel al PDL voteaza Udrea, daca nu voteaza candidatul partidului care AL CARUI PROGRAM DE GUVERNARE ITI PLACE.

   Asta e marea inselatorie a votului uninominal. El creaza un avantaj candidatilor cu bani sau cu nume (indiferent de competenta). Ce conteaza e insa competenta si programul partidului. Pt ca pana la urma, ca parlamentar va vota legile asa cum ii cere partidul.
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare (Duminică, 16 noiembrie 2008, 10:14)

  ina_eyre [anonim]

  Din alegerile desfasurate anterior, ati luat cunostinta de situatii de fraudare a alegerilor prin introducerea in urna a unor buletine stampilate suplimentare sau de modificare a centralizatoarelor cu rezultatele din sectiile de votare, ambele cu sau fara complicitatea presedintilor de comisii si ce masuri organizatorice si de reglementare au fost luate ulterior, incat sa se previna astfel de practici frauduloase?

  Va multumesc anticipat pentru raspuns
 • 0 (0 voturi)    
  Limita (Luni, 17 noiembrie 2008, 12:24)

  Cristi [anonim]

  Exista o limita inferioara a participarii la vot? Daca mai putin de 15% din alegatori se prezinta la urne nu ar trebui anulate alegerile? Nu mi se pare normal ca "aplaudacii" din diverse partide sa se duca cu avant pionieresc la vot hotarand soarta celorlalti. Cat despre votul alb nu se rezolva nimic, e echivalent cu absenteismul la urne avand ca rezultat aceeasi "ingrijorare" a oamenilor politici: "E un semnal negativ adus politicii din Romania, dar noi am castigat alegerile cu 1% din populatia cu drept de vot si o sa va papam banii in continuare"
  As propune votarea in numar cat mai mare impotriva oricarui partid cunoscut (atentie la independentii care au plecat dintr-un partid ofticati ca altul a fost numit in locul lor)
 • 0 (0 voturi)    
  Votul alb (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 19:03)

  Andreea [anonim]

  Din cate am inteles, votul alb nu va influenta in nici un fel alegerile. Ma gandesc insa ca va trimite un mesaj clasei politice: "Vreau sa votez dar nu am cu cine". Spre deosebire de absenteism, care poate fi interpretat ca lipsa de interes fata de politica, votul alb arata totusi un interes, pentru ca omul trebuie sa se deplaseze pana la sectia sa. Parerea mea! Incep sa cred ca voi apela la aceasta forma de protest. E clar ca politicienii ne cred prosti(si probabil se si bazeaza pe un electorat mai putin informat) tinand cont ce candidati jenanti au pentru parlament. Intr-un fel sau altul trebuie sa-i informam ca e cazul sa fim luati in serios si sa ni se prezinte optiuni decente de alegere nu caricaturile de candidati din campania actuala.
 • 0 (0 voturi)    
  INTREBARE: Exista sectii pt cei in tranzit? (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:20)

  Vladoiu Marius [anonim]

  Exista sectii de votaree pt cei aflati in tranzit?
  A. In 30 Nov. o sa fim pe Valea Prahovei la zapada. Exista sectii de votare pt noi, care suntem in tranzit? Vor fi multe pers. care pe 29-30-01 (3 zile libere) nu vor fi in localitatea lor. Ei pot vota unde vor fi atunci?

  B. Pt Bucuresti exista sectii de votare pt cei ce sunt in tranzit? (Sunt multi care locuiesc in Bucuresti, dar domiciliul din acte se afla in provincie).

  Multumesc anticipat pt raspuns.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version