Intrebare de la DanDaniel:

"Poate nu am inteles eu bine, dar daca e cum am inteles eu e nasol. Eu am inteles ca intr-un colegiu se alege din prima candidatul care are 51% din colegiul respectiv. Presupunand ca in toate colegiile din tara acelasi partid castiga in fiecare colegiu 51%, sa se calculeze rezultatul alegerilor si componenta parlamentului. Raspuns: Acel partid, care castiga 51% din voturi in fiecare colegiu din tara va avea 100% in parlament. Adica, in acest caz ipotetic, partidul de pe locul 2, sa zicem cu 40% la nivel national, nu va intra in parlament. Gresesc cu ceva?"

Raspuns: Intr-un colegiu se alege de la inceput, fara recalculari si redistributii candidatul care obtine 50% din voturi +1 vot. Teoretic situatia expusa de tine este posibila, practic nu, pentru ca situatia ipotetica este exagerata. Exista sisteme electorale in care se alege direct candidatul care are majoritatea relativa a voturilor intr-un colegiu, nu cea absoluta, cum este cazul in sistemul romanesc. Un sistem de acest gen este cel din Marea Britanie. Daca te uiti la rezultatele electorale britanice vei vedea ca exista intr-adevar o suprareprezentare a partidelor mari, dar absenta unor partide solide din Parlament nu este o varianta posibila decat daca exageram incredibil previziunile.

Intrebarea de la Io:

"Daca un candidat obtine 50%+1 si partidul sau trece de pragul de 5%, se mai face distributia pe circumscriptie sau i se atribuie mandatul inainte de distributie?"

Raspuns: Mandatul se atribuie direct in cazul expus de tine, candidatul respectiv devenind automat parlamentar.

Intrebare de la Lion:

"Buna ziua. Am carte de identitate cu domiciliul in Bucuresti dar si flotant in Timisoara. Unde va trebui sa votez? Bucuresti sau Timisoara? Multumesc."

Raspuns: In conformitate cu ultimele prevederi legislative va trebui sa votezi in Bucuresti, acolo unde ai domiciliul. Nu este posibil, la aceste alegeri, sa se voteze in localitatea de resedinta (acolo unde ai viza de flotant).

Intrebare de la Razvanica:

"Eu locuiesc de 4 ani in Franta. Dupa ce Romania a intrat in UE nu am mai avut nevoie de permis de sedere si prin urmare nu l-am mai innoit. Cu ce acte pot sa demonstrez ca am resedinta aici? In Franta am demonstrat tot timpul lucrul acesta cu o factura de electricitate sau de telefon fix. Sunt astfel de "acte" valabile acum?"

Raspuns: In cazul Frantei, ai nevoie de carte de rezident, titlu de sedere, atestatie temporara de sedere pentru a demonstra ca ai resedinta acolo. Cel mai indicat ar fi sa te adresezi in timp util Primariei din localitate pentru a-ti procura actele necesare.

Intrebare de la Radu:

"La noi se ia in considerare votul alb - votul de blam sau cum se poate proceda pentru ceva asemanator, in afara de neparticipare?"

Raspuns: Conform noilor prevederi electorale, voturile albe se consemneaza separat in Procesul Verbal al Sectiei de Votare. Aceste voturi nu sunt, insa, cel putin pentru aceste alegeri, valide. Un vot alb inseamna practic sa lasi buletinul de vot nestampilat. Este un mijloc de a-ti arata nemultumirea fata de candidatii din colegiul tau. Pentru mai multe detalii legate de votul alb citeste aici.