Romania trebuie sa aiba "rapid" un guvern dupa alegerile din 30 noiembrie, care sa se bucure de o majoritate "solida" in Parlament, pentru a administra efectele crizei economice, a declarat miercuri presedintele Traian Basescu intr-o discutie cu mai multi jurnalisti francezi, relateaza AFP.

"Dorinta mea este de a avea rapid un guvern care sa se bucure de o majoritate solida in Parlament", a declarat presedintele, citat de NewsIn. "Criza economica internationala va actiona ca un catalizator pentru adoptarea unei solutii rapide si benefice pentru tara", a adaugat Basescu, exprimandu-si speranta ca partidele politice "nu vor vrea sa repete experienta ultimilor doi ani", cand Romania a avut un guvern minoritar.

Potrivit sefului statului, guvernul care va rezulta dupa alegeri va fi chemat sa "administreze in mod eficient fondurile europene", din care Romaniei ii revin aproape 32 de miliarde de dolari pana in 2013.

"Din pacate, exista sectoare, intre care infrastructurile rutiere si feroviare, unde pana acum nu a fost folosit nici macar un euro din fondurile comunitare, din cauza absentei unor proiecte viabile", a spus cu regret presedintele, criticand implicit guvernul lui Calin Popescu Tariceanu, cel mai mare adversar al sau, noteaza AFP.

Fondurile Uniunii Europene si ale Bancii Europene de Investitii (BEI), precum si "resursele proprii" reprezinta mijloacele de care dispune Romania pentru a "limita efectele crizei economice", care pana acum s-au manifestat prin concedieri si reduceri ale productiei in mai multe uzine, considera presedintele.

"Romania numara nu mai putin de cinci producatori de piese de schimb pentru industria auto, care au fost nevoiti sa-si limiteze productia din cauza scaderii comenzilor", le-a explicat Traian Basescu jurnalistilor francezi.

Siderurgia va fi de asemenea afectata de criza, in conditiile in care cele trei uzine ale grupului Arcelor Mittal in Romania au anuntat in ultimele zile opriri ale productiei sau concedieri colective.

Pe de alta parte, Basescu este de parere ca viitoarele alegeri, care combina pentru prima data scrutinul uninominal cu cel pe liste, reprezinta pentru romani un test al vointei de a elimina coruptia din randul clasei politice. "Imi pastrez speranta ca electoratul va da un vot-sanctiune" candidatilor banuiti de coruptie, intre care se numara mai multi ministri, a spus Basescu.

Potrivit sondajelor, explica AFP, Partidul Democrat Liberal (PD-L, de opozitie), apropiat lui Basescu, si Partidul Social-Democrat (PSD, de opozitie) sunt aproape la egalitate, fiind cotate fiecare cu 30% pana la 35% din intentiile de vot, ceea ce risca sa faca dificila formarea unei majoritati clare. Partidul National Liberal (PNL, la putere) al premierului Calin Popescu-Tariceanu este, la randul lui, creditat cu 20% din voturi, clasandu-se pe pozitia a treia.