Intrebare de la qwed:

Inteleg ca daca nu am pasaport canadian nu pot sa votez? Nu se poate cu pasaport romanesc si card de rezidenta canadian? Poate sa ma lamureasca cineva, va rog?

Raspuns: Da, puteti vota cu pasaport romanesc. Legea spune ca cetatenii romani cu resedinta in strainatate pot vota cu pasaportul simplu valabil sau, in cazul statelor membre UE, si cu cartea de identitate valabila, insotite de orice alt document emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate.

Pentru a vota in Canada, aveti nevoie de card de resedinta permanenta sau permis de sedere pentru a demonstra ca aveti resedinta in aceasta tara.

Intrebare de la blizz4rd:

Exista vreo reglementare a votului daca in ziua alegerilor nu te poti prezenta la urne in circumscriptia asignata? Adica pot vota de altundeva decat de 'acasa'? :)

Raspuns: Nu. Din pacate, la alegerile de duminica, 30 noiembrie, cetatenii din Romania vor putea vota doar in localitatea de domiciuliu, la sectia de votare unde sunt arondati potrivit adresei din buletin.

Intrebare de la Robi:

Mi-am refacut recent buletinul si politia mi-a facut si carte de alegator. Asta inseamna ca trebuie sa ma prezint cu cartea de alegator la vot? Sau au facut-o doar asa, sa mai faca ceva?

Raspuns: Nu. Pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie cartile de alegator nu vor fi folosite. Votul va fi exercitat doar in baza urmatoarelor documente de identitate: carte sau buletin de identitate, pasaport diplomatic sau de serviciu, carte de identitate provizorie. Conform legislatiei in vigoare in acest moment, cartea de alegator ar trebui sa fie folosita pentru alegerile din 2012.

Ai vreo nelamurire in privinta votului din 30 noiembrie? Intreaba aici, iar Asociatia Pro Democratia iti va raspunde