Cifrele ministrului de finante Varujan Vosganian (PNL) arata ca economia merge bine si ca productia industriala a crescut in ultimele luni. Cifrele lui Theodor Stolojan (PD-L), dimpotriva, anunta vremuri grele si spun ca productia industriala a scazut in ultimele luni. Marti seara, la sediul Grupului de Dialog Social, dupa peste doua ore de discursuri electorale perfect paralele, Stolojan si-a pierdut rabdarea, s-a ridicat in picioare si i-a reprosat lui Vosganian ca prezinta cifre false. Intre cei doi a avut loc un mic razboi verbal soldat cu plecarea liderului PD-L de la dezbatere. Stolojan a explicat ca se grabeste la o dezbatere televizata.

Ping-pong-ul cu cifrele contradictorii pe tema cresterii industriale a inceput dupa circa doua ore de discutii pe tema crizei financiare internationale si majorarea salariilor pentru profesori. Catre finalul dezbaterii, Theodor Stolojan a profetit sumbru, invocand analize realizate la partid in contextul crizei financiare: “Petrecerea s-a incheiat in Romania. Inflatia scade si dobanzile cresc. Oare de ce? Pentru ca petrecerea s-a incheiat si in Romania”.

In acest moment al discutiei Stolojan a spus ca productia industriala a scazut in ultimele lui. Varujan Vosganian l-a contrazis si i-a intins un set de hartii cu cifre de la Institutul National de Statistica. Din cifre, care pot fi consultate in documentul atasat, rezulta ca productia industriala a crescut fata de anul 2007 iar in ultimele luni evolutia este oscilanta. Stolojan le-a rasfoit o vreme, s-a ridicat nervos in picioare si a inceput disputa. Cearta celor doi a inceput de la cresterea industriala dar s-a extins la cresterea Produsului Intern Brut. Nici aici cei doi nu s-au inteles.

“La 1 ianuarie vom avea cu totul alta situatie in Romania. Are prea putina legatura cu cresterea salariilor. Este vorba de contractia economiilor occidentale, contractie a carei dimensiune nu o cunoastem. Daca asta se accentueaza, programul anticriza pe care il va prezenta PD-L este o copilarie. Dar si asa, o tara nu piere!”, a prezis Stolojan inainte de disputa cu ministrul Vosganian.

Liberalul ii reprosase anterior ca, pe de-o parte, PD-L mareste salariile profesorilor cu 50%, dar ca, pe de alta parte, anunta un program anticriza. Ministrul de finante mai declarase, in timpul dezbaterii, ca daca ar fi acceptat cresterea salariilor pentru profesori urmau si alte cresteri in lant care ar fi costat in total peste 1 miliard de euro. Pe de alta parte, Stolojan a sustinut ca salariile profesorilor pot fi majorate, ca exista resurse dar ca ele sunt prost cheltuite evocand, intre altele, achizitiile de Logan-uri la 70.000 de euro bucata.