Uniunea Armenilor, asociatie a carei presedinte este ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a dobandit, saptamana trecuta, statutul de asociatie de utilitate publica. Acest titlu nu mai ofera, insa, aceleasi avantaje ca in ultimii ani, fiind abrogate prevederile care le acordau prioritate la fondurile bugetare si dreptul de a li se concesiona servicii publice fara caracter comercial. Castigul obtinut de o organizatie care devine de utilitate publica este faptul ca statul recunoaste importanta activitatii sale si ca are drept de folosinta gratuita a bunurilor proprietate publica.

In speta scapa de plata chiriei pentru sediu, daca acesta este in proprietatea statului, si se poate folosi de imobilele pe care deja le-a inchiriat fara grija ca un eventual contract de inchiriere ar expira.

Guvernul a decis, in sedinta sa din 4 noiembrie, sa acorde statut de utilitate publica atat Uniunii Armenilor din Romania cat si Comunitatii Rusilor Lipoveni din Romania, dupa ce, in luna ianuarie, facuse acelasi lucru in cazul Asociatiei Italienilor din Romania. Nota de fundamentare in cazul Uniunii Armenilor, prezentata pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, a avut nevoie de semnatura a doi ministri: cel al justitiei si cel al finantelor. Acesta din urma, Varujan Vosganian, este si presedintele Uniunii Armenilor.

Potrivit acestui document, Uniunea Armenilor "contribuie la promovarea si respectarea drepturilor omului, cu particularitate a celor referitoare la minoritatile nationale" si "va contribui la cunoasterea de catre majoritate a valorilor specifice patrimoniului cultural al minoritatilor nationale, precum si la promovarea diversitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase a Romaniei, la consolidarea bunelor relatii interetnice in tara noastra". Se mai precizeaza, de asemenea, ca "declararea asociatiei „Uniunea Armenilor din Romania” ca fiind de utilitate publica, constituie un beneficiu pentru comunitatea etnicilor armeni din Romania, aceasta participand la consolidarea sistemului de protectie a minoritatilor nationale din Romania".

Dupa modificarile facute in ultimii ani la actul normativ ce reglementeaza activitatea asociatiilor si fundatiilor, o data cu dobandirea statutului de utilitate publica, o organizatie nu mai beneficiaza de avantaje cu privire la alocarile bugetare. Articolul 41 litera b din Ordonanta Guvernul 26/2000, care spunea ca "Recunoasterea utilitatii publice confera asociatiei sau fundatiei (...) dreptul preferential la resurse provenite din bugetul de stat si din bugetele locale" a fost abrogat in 2005, prin legea de aprobare a actului normativ initial. Aceeasi lege a inlocuit "dreptul de a i se concesiona servicii publice fara caracter comercial" cu "dreptul de a i se atribui in folosinta gratuita bunurile proprietate publica".

In urma cu cateva luni a fost elaborat si proiectul de hotarare privind acordarea statutului de utilitate publica pentru Asociatia Livone Tenis Club-Ilie Nastase, fostul tenismen fiind presedintele onorific al organizatiei. Reprezentantii Asociatiei declarau atunci pentru Mediafax ca noul statut le va permite sa foloseasca gratuit terenurile inchiriate de la primarie.

Nu este primul caz in care o organizatie condusa de un politician sau un apropiat al sau este declarata de utilitate publica. Doar in cursul acestui an au primit acest statut Fundatia "Institutul Social Democrat Ovidiu Sincai", infiintata de PSD si condusa de Adrian Nastase si Adrian Severin, Fundatia "Renasterea pentru Educatie, Sanatate si Cultura", condusa de Mihaela Geoana, si Fundatia „Institutul de Studii Liberale“, printre ai carei membri fondatori se numara Calin Popescu Tariceanu.

Masurile acestea vin dupa ce, in urma cu mai bine de un an, Guvernul aproba un proiect de lege prin care interzicea ONG-urilor de utilitate publica sa desfasoare activitati politice. Proiectul adoptat de Guvern nu are, insa, o valoare juridica decat dupa ce va fi dezbatut si aprobat de Parlament.