Studiul, realizat de INSOMAR la comanda Realitatea TV si dat publicitatii duminica, plaseaza candidatii PD-L pe primul loc in ceea ce priveste optiunile de vot cu 36,6%, urmati de cei ai PSD+PC cu 31,9% si de liberali cu 17,5%, transmite NewsIn.

La intrebarea "Daca duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, cu candidatul carui partid ati vota?", 36,6% dintre cei intervievati ar vota pentru candidatul PD-L, 31,9% ar vota cu candidatul PSD+PC, 17,5% cu cel al PNL, 5,5% cu cel al UDMR. Sub pragul de 5% se afla PRM cu 4,7% si PNG -CD cu 2,8%, in vreme ce 1% dintre cei intervievati ar opta pentru un alt candidat. Dintre persoanele chestionate, 20,8% au declarat ca nu sunt decisi cu cine sa voteze, iar 9,3% nu ar vota.

Studiul INSOMAR prezinta, spre comparatie, rezultatele unor sondaje realizate in luna iulie si septembrie. Astfel, PD-L se afla in scadere in optiunile electoratului, in iulie 38,5% dintre cei intervievati ar fi votat cu candidatul PD-L, iar in septembrie 39,4%. La fel, PNL coboara in sondaje fata de luna septembrie, cand candidatii liberali ar fi obtinut 19,9% din voturi, in vreme ce in iulie 16,1% dintre cei chestionati ar fi votat candidatul PNL. Candidatul PSD apare in sondajul din luna iulie cu 26,4%, iar in septembrie cu 24,7% din optiunile de vot.

Viitoarea guvernare ar trebui sa aiba in vedere salariile, crearea de noi locuri de munca si cresterea nivelului de trai, in general

La intrebarea deschisa "Care este cel mai important lucru de care ar trebui sa se ocupe de urgenta viitoarea guvernare?", 12% au raspuns ca ar trebui sa aiba in vedere salariile, 10,8 cresterea nivelului de trai, 10,2% crearea de noi locuri de munca. Printre asteptarile populatiei in ceea ce priveste cel mai important lucru de care sa se ocupe viitorul Guvern se mai afla: 8,2% sistemul sanitar, 7,5% pensiile, 5,3% rezolvarea coruptiei, 5,3% invatamantul, 4,8% agricultura, 4,8% economia, 3,9% de problemele tarii si de promisiunile electorale, 3,7% de drumuri si autostrazi.

3,9% dintre cei intervievati spun ca viitorul Guvern ar trebui "sa se ocupe de problemele tarii, sa isi respecte promisiunile". Pe ultimele locuri se afla, potrivit studiului INSOMAR, masurile de protectie sociala, cerute de 2,7% dintre romani, infrastructura 2,5%, locuinte pentru tineri 2,55. Nu au raspuns sau nu au stiut sa raspunda 10,3%.

Traian Basescu ocupa primul loc in topul increderii populatiei, cu 47,9%

La intrebarea "Cata incredere aveti in urmatoarele personalitati politice?", 47,9 % dintre cei chestionati au raspuns ca au incredere foarte multa si destul de multa in presedintele Traian Basescu, 30,6 % l-au indicat pe Theodor Stolojan, iar 29,4 pe presedintele PSD Mircea Geoana.

Prin comparatie, presedintele Traian Basescu se bucura in luna iulie de increderea a aproximativ 49% dintre romani, iar in luna septembrie de 47,5%. Theodor Stolojan ocupa in lunile iulie si septembrie tot locul doi, cu 32%, respectiv 33%, in vreme ce Mircea Geoana obtinea, la capitolul incredere, 24% in iulie si 25,7 in septembrie.

In sondajul dat publicitatii duminica de INSOMAR, premierul Calin Popescu Tariceanu coboara pe locul 4 in ceea ce priveste increderea pe care i-o acorda populatia, obtinand 24,4%, in vreme ce in iulie si septembrie se clasa inaintea lui Mircea Geoana, cu 25,7%, respectiv 26,5% din optiuni. Studiul a fost realizat in plin scandal inscat de decizia Guvernului de a amana aplicarea majorarilor salariale ale profesorilor.

Pe un trend ascendent se afla liderul PD-L Emil Boc, 23,1% dintre cei intervievati avand incredere foarte multa si destul de multa in el. In iulie, Emil Boc inregistra 22,8% din optiuni, iar in septembrie 20,9%. Pe urmatoarele doua locuri la capitolul incredere se afla George Becali - 18,2% si Corneliu Vadim Tudor cu 15, 1%.

Studiul INSOMAR a dorit sa afle si cat de multumiti sunt romanii de activitatea presedintelui Traian Basescu, a premierului Calin Popescu Tariceanu si a Guvernului. Astfel, 55,3% se declara destul de multumiti si foarte multumiti de activitatea presedintelui Traian Basescu, 30,6% de cea a premierului si 28% de cea a Guvernului. Toti se afla pe un trend descendent fata de luna septembrie, cand activitatea lui Traian Basescu era apreciata de 58,4%, cea a premierului de 35% dintre cei intervievati, in vreme ce de activitatea Guvenului erau destul de multumiti si foarte multumiti 32,9%.

Studiul a fost realizat de INSOMAR in perioada 30 octombrie-3 noiembrie 2008, la comanda Realitatea TV, pe un esantion de 1.201 de persoane, fiind reprezentativ pentru populatia Romaniei cu varsta de peste 18 ani. Interviurile au fost realizate in 50 localitati urbane si 49 localitati rurale din 40 de judete si in municipiul Bucuresti.

Cercetarea a fost realizata folosind tehnica sondajului de opinie, pe baza de chestionar administrat la domiciliul persoanelor intervievate.

Eroarea maxima admisa pentru rezultatele obtinute, garantata cu o probabilitate de 95%, este de +/-3%.