Liderul PSD Mircea Geoana a declarat joi ca cel mai mare risc pentru Romania este suprapunerea unei crize constitutionale peste cea economica, sugerand ca presedintele nu poate alege dupa "pofta sa" un premier care nu ar reprezenta vointa poporului exprimata in alegeri, informeaza NewsIn.

"Poporul decide cine are majoritatea si aceia vor conduce, chiar daca se baga cineva in seama. Cel mai mare risc din punctul de vedere al accentuarii unei crize deja existente e sa avem o criza institutionala sau constitutionala. (...) Nu suntem intr-o tara bananiera in care pofta cuiva e mai importanta decat votul cetatenilor", a declarat liderul PSD, la o dezbatere organizata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, ca o reactie la declaratia presedintelui Basescu de saptamana trecuta potrivit careia, constitutional, nicio persoana nu-i poate fi impusa de catre unul sau mai multe partide pentru a fi desemnata premier.

Geoana a mai spus ca politicienii trebuie sa-si asume angajamentul ca sunt responsabili si sa aplice regula ca majoritatea decide. "Orice zi pierduta in scandal si instabilitate vulnerabilizeaza Romania. Aviz celor care se gandesc la un astfel de scenariu", a adaugat el. In acelasi context el a mai spus ca Romania are nevoie de un guvern care sa se formeze rapid dupa alegeri si ca de la Sfantul Ion, adica inceputul noului an, noul Executiv trebuie "sa intre serios in paine", cu un buget aproximativ si cu un plan de masuri imediate.

Presedintele Traian Basescu a declarat, saptamana trecuta ca, in cazul in care o formatiune politica obtine 51% la parlamentare, are dreptul constitutional de a impune sefului statului alegerea unui premier din partid, dar nu de a impune si persoana care sa detina aceasta functie. "Problema este legata de autodesemnarile ca prim-ministru.

Chiar vad cate unii candidati vorbind cu aroganta despre aceasta calitate si eu vreau sa-i informez pe romani, preventiv, ca nici cand un partid obtine 51% persoana nu poate fi impusa presedintelui, ci doar partidul. Daca un partid obtine 51% are dreptul garantat de Constitutie sa dea primul-ministru, dar cand vine vorba de persona este o discutie care trebuie facuta cu presedintele si acceptul presedintelui. Asa e cladita Constitutia, asa e scrisa", a sustinut seful statului, vineri, in cadrul emisiunii "Sfertul academic" de la postul national de radio.