Liderul PSD Mircea Geoana l-a felicitat miercuri pe Barack Obama pentru victoria "istorica" din alegeri si isi exprima disponibilitatea de a colabora cu el si cu vicepresedintele Joe Biden pentru "o schimbare benefica ambelor natiuni".

"Asistam azi cu bucurie, ca prieteni ai Americii, la un moment istoric nu doar pentru aliatii nostri, ci pentru intreaga lume, inclusiv Romania. Ma bucur ca poporul american a ales o schimbare de care Statele Unite si cu totii aveam nevoie, ca a ales echilibrul, increderea in viitor, reconcilierea si toleranta. Victoria lui Barack Obama vine intr-un moment crucial, de reasezare a ordinii politice mondiale, de decizii economice fundamentale pentru binele fiecaruia dintre cetatenii planetei", se arata intr-un comunicat al PSD, citat de agentia NewsIn.

"Sunt convins ca relatia Statelor Unite cu Romania va continua sa fie una speciala. Prietenia care ma leaga de vicepresedintele Joe Biden, un om cu experienta si intelepciune in politica externa, imi da increderea ca SUA vor fi parteneri de nadejde ai unui nou guvern de la Bucuresti care va sti sa reaseze Romania pe harta lumii. Ii felicit pe noul presedinte american Barack Obama si pe vicepresedintele Joe Biden si astept sa lucram impreuna pentru o schimbare benefica ambelor noastre natiuni", mai scrie presedintele PSD.

Geoana saluta si intentia lui Obama de a lucra la reconstruirea SUA alaturi de adversarii sai republicani si spune ca un asemenea gest de reconciliere ar putea fi un exemplu si pentru Romania. "Intentia anuntata de noul presedinte al Americii de a lucra impreuna cu competitorii sai republicani, intr-un spirit de unitate care sa puna capat luptelor intre interese meschine si imaturitatii politice in numele responsabilitatii fata de electorat, ar trebui sa fie un exemplu pentru noi toti", mai scrie liderul PSD.

Presedintele comisiei de politica externa din Senat caracterizeaza victoria lui Barack Obama si a Partidului Democrat drept "o victorie a principiilor fundamentale ale social-democratiei", care va insufla incredere intr-o politicila sociala responsabila si electoratului european, inclusiv celui roman. "Aceasta nu este insa doar o victorie a stangii, este o victorie a increderii in posibilitatea autodepasirii, a invatarii din greselile trecutului si a curajului mobilizarii pentru un viitor mai bun".