Televiziunea publica a respins de la difuzare doua clipuri electorale in care Theodor Stolojan vorbea despre o “guvernare PNL–PSD iresponsabila” iar Vasile Blaga spunea ca “politica de clan a dat faliment”. TVR a invocat o decizie adoptata de Consiliul National al Audiovizualului care permite radiodifuzorilor sa respinga materiale electorale daca ele contin “afirmatii care pot aduce atingere demnitatii umane, dreptului la propria imagine sau moralei publice”. In replica, Vasile Blaga a declarat pentru HotNews.ro ca PD-L va sesiza Consiliul National al Audiovizualului, si ca materialele electorale vor fi trimise din nou la TVR, nemodificate, spre difuzare.

Intr-unul din clipurile electorale, candidatul PD-L la postul de premier, Theodor Stolojan, vorbeste despre o “guvernare PNL-PSD iresponsabila”. Postul public de televiziune sustine, intr-o nota trimisa PD-L semnata de producatorul Buletinului Electoral, Grigore Varsta si Carmen Movileanu, secretar general de campanie, ca materialul electoral nu poate fi difuzat deoarece “declaratia nu este conforma cu realitatea, nu a existat si nu exista guvernare PNL-PSD”.

TVR considera ca PD-L incalca decizia Consiliului National al Audiovizualului nr. 792 din 30 septembrie 2008 in care se arata la articolul 12 ca “productiile audiovizuale realizate de candidati sau competitori electorali nu contin afirmatii care pot aduce atingere demnitatii umane, dreptului la propria imagine sau moralei publice”.

In al doilea clip electoral respins de TVR de la difuzare, Vasile Blaga spune ca “politica asta de clan a dat faliment, de exemplu clanul de la Iasi: prefectul legat, Chiuariu cercetat penal, marele ministru de la, ghilimele, invatamant Adomnitei, a stelutei afara si nici domnul David nu se simte prea bine cu 70.000 de euro”. Si in acest caz, TVR invoca decizia CNA si citeaza din DEX explicatia cuvantului clan: “grup de oameni intovarasiti in vederea unui scop reprobabil, clinca, banda, sleahta, gasca”. TVR mai face referire la un paragraf din decizia CNA, care prevede ca materialele electorale nu trebuie sa contina “acuzatii cu incidenta penala sau morala la adresa unor candidati sau competitori electorali, fara a fi insotite de dovezi”.

Blaga: Sassu trebuie sa demisioneze

Cele doua clipuri electorale au fost trimise la TVR pe 31 octombrie si urmau sa fie difuzate vineri, alaturi de materiale trimise de alte partide. Clipurile electorale trimise de PSD si PNL au fost difuzate vineri in emisiunea Buletin Electoral, dupa Jurnal.

Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a declarat pentru HotNews.ro ca va sesiza Consiliul National al Audiovizualului si acuza TVR de cenzura. El sustine ca PD-L nu va modifica cele doua clipuri electorale si ca ele vor fi trimise din nou spre difuzare postului public: “TVR nu stabileste ce exista si ce nu exista. Exista dreptul la opinie si atat. TVR e datoare sa stie ce stiu toti romanii: ca exista un guvern PNL tinut in viata de PSD, asa cum exista un TVR guvernat de Sassu, fostul secretar executiv al PSD”. Blaga a spus din nou ca n-are de ce sa modifice pasajul referitor la “politica de clan”, pe motiv ca “asta am si vrut sa spun”.

“TVR ne-a trimis la DEX. Tot DEX explica ce inseamna serviciu public. Acolo scrie asa: care apartine intregii natiuni. TVR e o institutie publica, nu e o institutie de partid. Alexandru Sassu trebuie sa demisioneze si sa faca politica de partid la PSD, nu pe bani publici si impotriva interesului public. Ce a facut TVR este garantat un act de cenzura”, a mai spus liderul PD-L.