Seful statului a sesizat, vineri, Curtea Constitutionala in legatura cu legea care prevede ca nu se poate organiza referendum concomitent cu alegerile prezidentiale, parlamentare ori europarlamentare, sustinand ca prevederea ingradeste atributiile presedintelui. „Numai Presedintele Romaniei are dreptul de a decide care sunt problemele de interes national si, in cadrul acestora, de a stabili, prin decret, problema ce constituie obiectul referendumului si data desfasurarii acestuia, asa cum prevad dispozitiile art. 11 alin. (1) si (2) si ale art. 15 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului”.

Legea prevede ca "pentru a nu se influenta in niciun fel rezultatul referendumului, alegerile prezidentiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European nu pot avea loc la aceeasi data cu referendumul".

"Aceste noi dispozitii sunt contrare prevederilor constitutionale ale art. 90 deoarece conditiile stabilite de legiuitor, pentru desfasurarea alegerilor prezidentiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European, in raport cu desfasurarea referendumului, adauga la prevederile Constitutiei. Asadar, conditionarea datei desfasurarii alegerilor de data organizarii referendumului poate genera blocaje constitutionale, intrucat Constitutia stabileste expres intervalele de timp in care sunt organizate alegeri parlamentare si prezidentiale", mai scrie presedintele Basescu in sesizare.

Presedintele aminteste ca in anul 2006, patru deputati au initiat o propunere legislativa avand ca titlu ''Proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului", iar la 27 decembrie 2006, legea votata de Parlament a fost trimisa spre promulgare.

In sesizare se arata ca pe 12 ianuarie 2007, presedintele a formulat o cerere de reexaminare fata de aceasta lege, motivand excesivitatea si nejustificarea dispozitiilor legale adoptate, tinand cont de faptul ca dispozitiile legale criticate interziceau consultarea poporului prin referendum, de catre seful statului, simultan cu desfasurarea alegerilor prezidentiale, parlamentare, locale sau a alegerilor pentru Parlamentul European, ori cu mai putin sase luni inainte de data alegerilor mentionate.

Parlamentul a reexaminat legea, adoptand-o, pe 20 februarie 2007, intr-o forma aproape identica cu forma initiala, adaugand, insa, unele dispozitii noi fata de forma transmisa initial la promulgare, mentioneaza presedintele. "La data de 26 februarie 2007, un grup de 71 de parlamentari, au sesizat Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legii in cauza. Prin Decizia nr. 355 din 4 aprilie 2007, Curtea Constitutionala a declarat ca «Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este neconstitutionala»", se arata in documentul presedintelui.

In sesizare se precizeaza ca pe 19 octombrie 2007, Parlamentul a transmis spre promulgare o alta lege, avand ca titlu "Lege pentru completarea art. 5 din Legea nr.3/2000", alt initiator si urmatorul continut: "Pentru a nu se influenta in niciun fel rezultatul referendumului, alegerile prezidentiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European nu pot avea loc la aceeasi data cu referendumul".

La 6 noiembrie 2007, presedintele a transmis Parlamentului cererea de reexaminare a legii privind completarea art. 5 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, cerere care a fost respinsa de Parlament, iar legea a ajuns la promulgare in data de 24 octombrie 2008.