Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la RRA, ca niciodata nu va putea spera sa devina premier cel care stie ca a participat la o discutie cu magnati, unde s-a stabilit formarea marii Companii Energetice Integrate, in ciuda avizului negativ din partea CSAT, scrie Mediafax.Mai mult, seful statului a subliniat ca persoana premierului nu poate fi impusa presedintelui, nici chiar daca un partid ar obtine 51% la alegerile pentru Parlament.

Seful statului a aratat ca reprezentantii partidelor "care se vad premieri" trebuie sa stie ca "sunt lucruri publice si nepublice".

"Niciodata nu va putea spera vreun om sa devina premier, cat eu sunt presedinte, daca stie ca a participat la o discutie cu oameni de afaceri, unde s-a stabilit formarea marii companii energetice integrate. Daca stie vreun candidat ca a participat, impreuna cu magnati, cu asa-zisii moguli, sa isi ia gandul de a deveni prim-ministru al Romaniei", a declarat Basescu.

El a mentionat ca infiintarea acestei companii a avut aviz negativ din partea CSAT si a tinut sa precizeze ca energia electrica este un subiect de siguranta nationala.

Referindu-se la nominalizarea unui premier dintre cei trei nominalizati deja de partide, Basescu a spus ca "este posibil sa nominalizeze unul dintre cei trei, asa cum este posibil sa nu nominalizeze pe niciunul dintre cei anuntati".

"Este o chestiune de responsabilitate", a mai spus Basescu, precizand ca "are analizele sale, care vor merge continuu si in campanie, si voi anunta decizia la momentul legal".

Persoana premierului nu poate fi impusa presedintelui

Presedintele Traian Basescu a subliniat ca nici in cazul in care un partid obtine 51% la alegeri, persoana premierului nu poate fi impusa presedintelui, potrivit Constitutiei, ci doar formatiunea din care acesta va fi desemnat.

El a spus ca a observat ca unul dintre candidatii deja declarati la functia de premier vorbeste "cu aroganta" de aceasta calitate.

"Vreau sa ii informez pe romani preventiv: Nici cand un partid obtine 51%, persoana nu poate fi impusa presedintelui, ci doar partidul. Daca un partid obtine 51%, acel partid este indreptatit, conform Constitutiei, are dreptul garantat sa dea prim-ministrul, dar cand vine vorba de persoana, este o discutie care trebuie facuta cu presedintele, si acceptul presedintelui, pentru ca asa-i cladita Constitutia", a spus Basescu.

El a adaugat ca, potrivit estimarilor sale, niciun partid nu va obtine 51% la aceste alegeri, caz in care "libertatea presedintelui este mult mai mare".

"(Seful statului, n.r.) se consulta cu partide si decide, in urma consultarii, decide, nominalizeaza primul ministru. Ceea ce nu inseamna ca Parlamentul trebuie sa il valideze, dar, ori de cate ori s-ar repeta aceasta figura, litera si spiritul Constitutiei trebuie respectate", a spus Basescu.

El a subliniat ca, in cazul in care niciun partid nu obtine 51% la alegeri, presedintele decide referitor la premier.

"In aceste conditii, optiunile sunt deschise.

Este posibil sa nominalizez unul din cei trei, cum este foarte posibil sa nu-l nominalizez pe nici unul dintre cei trei care s-au anuntat a fi viitori prim-ministri

Traian Basescu

", a spus Basescu.

Basescu: Uneori reusesc sa fiu un adversar redutabil al lui Traian Basescu

Intrebat cum comenteaza faptul ca nu pare a avea, pentru 2009, un adversar in lupta pentru Cotroceni, presedintele Traian Basescu a declarat ca, uneori, chiar el reuseste sa fie un adversar redutabil pentru el insusi, prin comportament.

"Uneori eu reusesc sa fiu un adversar redutabil al lui Traian Basescu, stiti, prin comportament. Deci are adversar Traian Basescu, n-aveti nicio grija de asta", a spus Basescu, razand.

Diaconescu: Respectarea majoritatii parlamentare in desemnarea premierului, obligatorie

In replica, vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a declarat ca seful statului are, constitutional, optiunea desemnarii premierului, in urma consultarii cu partidele intrate in Parlament, dar respectarea majoritatii parlamentare, in urma rezultatului alegerilor, este obligatorie.

Diaconescu a afirmat ca ratiunea prevederii constitutionale care il obliga pe seful statului sa se consulte cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui premier, in eventualitatea in care niciun partid nu obtine majoritatea absoluta, este tocmai identificarea unei majoritati parlamentare pe care o pot forma partidele.

"Nu vad alta ratiune pentru care Constitutia prevede ca presedintele se consulta cu partidele parlamentare pentru desemnarea premierului, daca nu exista un partid care sa detina singur majoritatea absoluta", a adaugat el.

Vadim Tudor: Prefer varianta de premier a presedintelui decat pe Mircea Geoana

Liderul PRM Corneliu Vadim Tudor a declarat ca presedintele Traian Basescu are dreptul constitutional de a nominaliza primul-ministru si a precizat ca prefera varianta sefului statului, decat sa fie Mircea Geoana in aceasta functie.

"Intre varianta Traian Basescu si alternativa Mircea Geoana, sunt alaturi de Traian Basescu. El are dreptate. E dreptul lui (al sefului statului-n.r.) constitutional sa nominalizeze un prim-ministru. Visele de marire ale lui Geoana vor fi spulberate, nu apuca sa fie nimic", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, C.V.Tudor.