Asociatia Pro Democratia (APD) a anuntat, vineri, ca, toti cetatenii nemultumiti de candidatii din colegiul in care sunt arondati isi pot exprima protestul votand in alb. Mai exact, APD sustine ca, potrivit legii, este suficient ca cetatenii sa lase buletinul de vot nestampilat pentru ca votul lor sa fie inregistrat separat de voturile nule, transmitand, astfel, un mesaj de nemultumire fata de oferta de candidati din colegiul lor.

Pro Democratia aminteste ca in lege a fost introdus "votul alb" cunoscut ca si "vot de protest", care le permite cetatenilor sa isi exprime nemultumirea fata de candidatii propusi in colegiul lor.

De asemenea, ONG-ul solicita Guvernului sa anuleze ordonanta care exclude posibilitatea cetatenilor care sunt plecati din localitatea de resedinta de a vota. APD sustine ca modificarile legii aduse prin Ordonanta 97/2008 discrimineaza o parte importanta a cetatenilor cu drept de vot din Romania, privandu-i de participarea la alegerile din 30 noiembrie 2008.

"Mai exact, aceasta ordonanta exclude posibilitatea de a vota in localitatea de resedinta a cetatenilor din Romania, spre deosebire de cetatenii romani din strainatate, care pot vota atat conform domiciliului cat si resedintei", explica APD, intr-un comunicat remis Hotnews.ro.