"In ultimii ani bugetul pentru educatie a crescut de la 3,8 la 5, apoi de la 5 la 6,1%. S-au facut investitii, dar nu s-a dat la salarii. Sistemul de salarizare descurajeaza tinerii care s-ar putea angaja in invatamant. Sistemul de salarizare descurajeaza absolventii de calitate sa se angajeze in educatie pentru 700 de lei pe luna", a afirmat marti presedintele Traian Basescu, dupa ce Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta ce prevede amanarea pana la 1 aprilie a aplicarii legii privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice.

Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu:

  • Nu vreau sa fac o declaratie polemica. Sistemul de educatie este o prioritate. Evaluarile internationale arata ca sistemul de educatie este intr-o depreciere continua".
  • "In ultimii ani bugetul pentru educatie a crescut de la 3,8 la 5, apoi de la 5 la 6. S-au facut investitii, dar nu s-au dat bani la salarii. Sistemul de salarizare descurajeaza tinerii care s-ar putea angaja in invatamant. Sistemul de salarizare descurajeaza absolventii de calitate sa se angajeze in educatie pentru 700 de lei pe luna".
  • "Pana acum in sistemul de educatie a fost o rezistenta teribila la reformare. Faptul ca acum avem o strategie de reformare este un castig enorm".
  • "Si in 2007, la majorarea pensiilor, premierul spunea ca economia se prabuseste. Acestor oameni li s-a facut dreptate in cele din urma. Aceleasi declaratii le auzim de la premier acum, cu privire la cresterea slariilor profesorilor. Banii exista, dar este vorba despre prioritati. Trebuie stabilite prioritatile".
  • "Pentru ca suntem la capitolul onestitate, sa va spun ce s-a aflat pe masa mea, pentru promulgare, la sfarsitul saptamanii trecute: legea de aprobare a ordonantei Guvernului, privind salarizarea in sectorul sanitar, care mareste salariile cu procente intre 21 si 37%. Nu acuz acest lucru, dar semnalez faptul ca daca a fost posibil in sanatate, trebuie sa fie posibil si la educatie. Legea majorarilor pentru sanatate am promulgat-o pe data de 23 octombrie, iar cea a majorarilor profesorilor, pe 24. "
  • "Exista resurse, dar ele nu merg catre prioritati, ci catre clientela politica."
  • "De ce nu s-a facut o lege a salarizarii acum doi ani si jumatate, cand am cerut eu?"
  • "Daca ni se prezinta de catre premier o apocalipsa a crizei economice, cum e posibil ca in octombrie sa nu fie posibila majorarea salariilor profesorilor cu 50%, iar in aprilie da?"
  • "Educatia si sanatatea sunt prioritare pentru Romania. Nu uitati ca este esentiala cresterea calitatii profesorilor care vin in sistem".

HotNews.ro a transmisLIVE TEXTdeclaratia presedintelui Traian Basescu.