Guvernul a publicat pe site-ul institutiei scrisorile trimise presedintelui Traian Basescu pe 16 si 22 octombrie, in care argumenteaza de ce se opune majorarii salariilor profesorilor: cheltuieile bugetare suplimentare vor incuraja consumul, vor creste importuile, vor fi afectate investitiile iar cresterea economica va incetini. Demonstratia Guvernului este insotita de cifre. In replica, presedintele Traian Basescu a declarat ca Guvernul a procedat foarte bine cand a dat publicitatii scrisorile, dar a spus ca evaluarile sunt apocaliptice si manipulatorii. In opinia sa, Guvernul are resurse explicand ca Ministerul Educatiei a cheltuit pana acum doar 43% din bugetul de investitii.

Update: Traian Basescu afirma ca ar fi nedemocratic ca Guvernul sa amane punerea in aplicare a legii si ca o eventuala Ordonanta de Urgenta privind amanarea majorarilor salariale nu justifica constitutional.

Cititorii Hotnews.ro sunt invitati sa consulte documentele atasate, sa evalueze calculele Guvernului si sa argumenteze daca ele sunt corecte sau nu.

  • 55% pentru profesorii preuniversitari si 37% pentru personalul didactic din invatamantul universitar ar insemna cheltuieli de 711 milioane de lei pentru lunile noiembrie si decembrie din 2008 (0,14% din PIB) si de 4.265 milioane lei pentru intreg anul 2009 (0,74% din PIB), se arata in analiza detaliata trimisa la Presedintie.
  • 514 milioane de lei vor proveni din bugetele locale (pentru salariile din sistemul preuniversitar de stat), iar pentru salariile din sistemul universitar de stat efortul bugetar va fi de 197 de milioane de lei, din bugetul Ministerului Educatiei (MEdC). In 2009, suma alocata de la bugetele locale va fi de 3.083 milioane de lei, iar cea de la bugetul MEdC - de 1.181 milioane de lei.
  • Consecintele majorarii salariilor profesorilor cu 50% ar fi urmate, potrivit Executivului, de presiuni din partea celorlalte categorii de bugetari si din partea personalului din sectorul privat, pentru alinierea nivelului salariului la cel aprobat pentru personalul din  invatamant.
  •  Astfel, in urma cresterii "inevitabile" a salariilor din sectorul bugetar cu 50%, se va deteriora raportul dintre salariul obtinut in sectorul privat si cel din sectorul bugetar (in prezent castigul mediu brut din sectorul public este cu 30% mai mare decat cel din sectorul privat). Se va ajunge ca veniturile salariale medii din sectorul bugetar sa fie aproape duble fata de cele din sectorul privat.
  • Vor creste importurile ca urmare a schimbarii structurii cererii de consum a populatiei si vor creste suplimentar pensiile ca urmare a majorarii salariului mediu brut, care sta la baza stabilirii punctului de pensie.
  • Castigul salarial mediu brut lunar din sectorul bugetar in anul 2009 va creste fata de media din anul 2008 cu circa 61%, iar cel din sectorul concurential va creste cu circa 48%. Prin urmare, castigul salarial mediu brut lunar in anul 2009 va ajunge la 2.568 de lei fata de 1.865 de lei in scenariul de baza (fara aplicarea legii).
  • Prin transferul sumei de 44 de miliarde de lei de la investitii catre consum, cresterea economica se reduce cu patru puncte procentuale (de la 6% la 2%), importurile cresc cu circa cinci miliarde de euro, ceea ce va conduce la cresterea ponderii deficitului comercial si de cont curent in PIB cu aproape patru puncte procentuale fata de scenariul de baza. 
  • Punctul de pensie ar urma sa creasca la 1 ianuarie 2009 cu inca 37,7% fata de proiectia bugetara pe anul 2009, ceea ce ar insemna cheltuieli suplimentare pentru bugetul asigurarilor sociale de stat de circa 15 miliarde de lei, respectiv 2,6% din PIB. 
  • Rata inflatiei se va deteriora cu circa cinci puncte procentuale, ca urmare a cresterii salariilor si a pensiilor, ceea ce inseamna ca rata inflatiei sa atinga un nivel de doua cifre. 
  • Companiile vor fi obligate sa recurga la disponibilizari de personal, impactul estimat de Guvern fiind de circa 300.000 de salariati.
  • Majorarea cu 50% a salariilor tuturor categoriilor de personal care se finanteaza din fonduri publice determina cheltuieli bugetare suplimentare in anul 2009 de circa 21 de miliarde de lei (aproape 4% din PIB), la care, daca s-ar adauga si influentele ce decurg din cresterea punctului de pensie, rezulta un efort bugetar total de 36 de miliarde de lei, respectiv 6,2% din PIB. 
  • In ceea ce priveste majorarea punctului de pensie pentru grupele I si II de munca cu 50%, respectiv cu 25%, documentul intocmit de reprezetantii Guvernului arata ca aplicarea legii genereaza cheltuieli cu pensiile de 2.754,6 milioane de lei si cheltuieli cu transmiterea pensiilor la domiciliu prin Posta Romana de 28,4 milioane de lei, respectiv 0,48% din PIB in total.
  • In ceea ce priveste acordarea indemnizatiei de crestere a copilului, documentul arata ca volumul cheltuielilor bugetare pe anul 2009 va creste cu 646 de milioane de lei, respectiv 0,11% din PIB. Potrivit legii, parintele care intrerupe serviciul pentru cresterea copilului beneficiaza de o indemnizatie care reprezinta 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.
  • "Aplicarea celor trei legi adoptate recent de Parlament (...) precum si toate consecintele ce decurg din acestea pot duce la majorarea deficitului bugetar in 2009 cu circa 5% din PIB si la o instabilitate economica cu grave consecinte asupra nivelului de trai si asupra evolutiei pe termen lung a tarii noastre, instabilitate pe care conditiile nefavorabile ale pietelor internationale nu vor face decat sa o agraveze", se arata in documentul trimis Presedintiei in 22 octombrie.

Replica presedintiei: Este o operatiune de manipulare a opiniei publice

  • Presedintele Traian Basescu a calificat declaratiile premierului Tariceanu privind criza economica la care s-ar ajunge daca ar creste salariile profesorilor drept "o operatiune de manipulare a opiniei publice" si spune ca acesta exagereaza, incercand sa creeze o imagine "apocaliptica"
  •  "Este regretabil si fara precedent ca insusi primul-ministru sa alimenteze nejustificat imaginea unei crize apocaliptice, in conditiile in care Romania are mijloace si resurse pentru a diminua efectele crizei economice mondiale", se arata intr-un comunicat al purtatorului de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, remis luni Agentiei NewsIn. 
  • Presedintele Basescu spune ca pozitia guvernului  "este o operatiune de manipulare a opiniei publice" si acuza guvernul ca "se foloseste si de omisiune, intrucat nu spune ca pana la 1 octombrie, Ministerul Educatiei a reusit sa cheltuiasca doar 43% din banii alocati pentru investitii.
  •  Pe parcursul ultimelor saptamani, presedintele a solicitat primului-ministru ca guvernul sa intre in legalitate si sa prezinte in termenul prevazut de lege, proiectul de buget pe anul 2009, se mai arata in comunicatul Presedintiei.
  • Traian Basescu precizeaza ca efectele crizei financiare internationale nu au legatura cu cresterea salariilor profesorilor: "Noile exagerari, de aceasta data apocaliptice, ale primului-ministru, contrasteaza puternic cu declaratiile sale de acum cateva saptamani, cand exagera efectele cresterii economice". 
  • Presedintele Traian Basescu a declarat, in comuna suceveana Udesti, ca ar fi "nedemocratic" ca Guvernul sa amane punerea in aplicare a legii privind salarizarea cadrelor didactice si ca o eventuala Ordonanta de Urgenta privind amanarea legii nu se justifica nici constitutional.
  • "Ar fi un gest nedemocratic. Dupa ce in Parlament legea a fost aprobata in unanimitate, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat legea constitutionala, dupa ce a fost promulgata de presedinte, nu se justifica nici macar constitutional o Ordonanta de Urgenta care sa suspende aplicarea legii", a declarat Basescu.