Presedintele Basescu a promulgat sambata legea prin care se majoreaza punctul de pensie pentru grupele unu si doi de munca, informeaza Administratia Prezidentiala printr-un comunicat.

Curtea Constitututionala a decis pe 15 octombrie ca nu se incalca legea fundamentala prin modificarile legislative care maresc salariile cu 50% pentru profesori si care cresc punctul de pensie pentru categoriile grele de munca.

Majorarea cu 50%, respectiv 25% a punctului de pensie la categoriile I si II de munca nu instituie discriminari sau privilegii, ci se justifica pentru motive de protectie sociala, a motivat Curtea Constitutionala. Mai mult, CCR nu retine ca lipsa precizarii exprese a sursei de finantare, aspect invocat de Guvern in sesizarea adresata CCR, presupune, implicit, inexistenta sursei de finantare, deoarece "aceasta ar echivala cu o prezumtie fara suport constitutional, ceea ce este inadmisibil".

Guvernul a sustinut ca, prin majorarea pensiilor pentru categoriile grele de munca, se incalca, printre altele, articolul 138, alineatul 5 din Constitutie, care prevede ca "nici o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare".