Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat, luni, la finalul Biroului Permanent, ca PSD a hotarat ca Ana Birchall sa candideze pentru un mandat de deputat in colegiul SUA-Canada. Dupa discutii in contradictoriu cu membrii BP, liderul PSD a reusit sa impuna candidatura lui Birchall pentru un colegiu din strainatate. Ana Birchall a fost implicata intr-un scandal public la sfarsitul lui septembrie, cand pe Internet a aparut un filmulet erotic in care se presupunea ca ea ar fi protagonista.

Conform unor surse din interiroul PSD, candidatura Anei Birchal a fost contestata in interiorul Biroului Permanent pe motiv ca aceasta ar dauna imaginii partidului si ar predispune candidatii la atacuri din partea adversarilor politici. Birchall isi dorea sa candideze in colegiul Murgeni, din Vaslui, insa, in sedinta de luni, vicepresedintii social-democrati l-au validat in acest colegiu pe fostul ministru al muncii, Marian Sarbu.

Aceleasi surse au declarat pentru Hotnews.ro ca Mircea Geoana a propus o solutie de compromis si a cerut Biroului Permenent ca Birchall sa fie nominalizata pentru colegiul SUA-Canada, propunere acceptata in principiu de catre vicepresedintii PSD.

De altfel, pentru a pecetelui candidatura lui Birchall, Geoana a anuntat, la finalul sedintei Biroului Permanent, ca aceasta va merge sa candideze in colegiul din America de Nord.

In septembrie, asupra Anei Birchall a planat suspiciunea ca ar fi protagonista unui filmulet porno postat pe internet. Saptamana trecuta, aceasta a dat publicitatii o expertiza legala care ar dovedi ca nu ea este personajul din respectiva inregistrare. Tot atunci, seful departamentului de educatie din PSD a anuntat ca nu renunta sa candideze la Vaslui si le-a cerut liderilor PSD sa o sprijine pentru aceasta candidatura.

Presa a relatat ca, in contextul acestui scandal, Birchall ar fi fost dispusa sa nu mai candideze in Romania, ci pentru un colegiu de deputat din diaspora care sa-i reprezinte pe romanii din SUA.