Desi Biroul Permanent al PSD l-a nominalizat, luni, pe Ilie Sarbu drept candidat pentru functia de presedinte al Senatului, Doru Ioan Taracila nu vrea sa renunte la sefia Camerei Superioare. De mai bine de doua saptamani, in interiorul PSD se negociaza intens cine va aprelua scaunul lui Nicolae Vacaroiu. Liderul PSD, Mircea Geoana, sustinut de vicepresedintii partidului, l-a nominalizat pe Sarbu, in schimb, grupul senatorial, care reprezinta aripa veche a PSD, doreste sa-l impuna pe Taracila. Senatorii trebuie sa-si aleaga presedintele in urma plecarii lui Nicolae Vacaroiu la Curtea de Conturi.

UPDATE: Grupul senatorial al PSD l-a validat pe Ilie Sarbu drept candidat al partidului pentru preluarea functiei de presedinte al Senatului, anunta NewsIn. Ilie Sarbu a primit cu 5 voturi mai mult decat colegul sau de partid, Doru Ioan Taracila.

Mircea Geoana si-a impus vointa in cadrul Biroului Permanent al partidului si a supus la vot nominalizarea lui Ilie Sarbu pentru functia de presedinte al Senatului. Conform statutului formatiunii, Biroul Permanent este forul care nominalizeaza membri social-democrati pentru anumite functii de partid. Cu votul majoritatii vicepresedintilor PSD, Ilie Sarbu a primit unda verde din partea partidului pentru a fi numit la Senat.

"Nu mi-am dorit nominalizarea. A fost o recomandare a Biroului Permanent si am acceptat-o. S-a apreciat ca ar fi mai bine sa candidez eu, mai ales ca miza pentru ocuparea postului de presedinte al Senatului nu este una extraordinara, in conditiile in care actuala legislatura este pe final", a declarat Sarbu la finalul sedintei Biroului Permanent.

In schimb se pare ca senatorul si colegul sau, Doru Ioan Taracila, il contrazice. Si grupul senatorial PSD, condus de Ion Iliescu, pare sa aiba o parare diferita de cea a conducerii partidului care, conform unor surse parlamentare, vrea sa-l pastreze pe actulaul interimar Doru Ioan Taracila in scaunul de presedinte al Senatului.

De altfel, Taracila a declarat la finalul sedintei Biroului Permanent ca nu exclude posibilitatea sa-i fie sustinuta candidatura in grupul senatorial.

"Nu exclud posibilitatea ca nominalizarea mea sa fie o a doua optiune in cadrul grupului senatorial al PSD. Da, voi candida. In momentul in care o astfel de chestiune este prevazuta in statutul partidului si prevazuta in regulamentul Senatului, nu fac altceva decat sa exercit un drept al unui senator PSD... Consider ca nu am cedat la nimic. A fost o propunere pozitiva, nu negativa. Nu am intrat eu in competitia asta, m-au introdus colegii, jurnalistii, m-au sustinut si m-am trezit in aceasta competitie", a declarat Doru Ioan Taracila.

De altfel, grupul PSD din Senat va lua decizia finala in ceea ce priveste nominalizarea finala a celui care va prelua scaunul de presedinte.

Functia de vicepresedinte al Senatului a ramas vacanta in urma numirii lui Nicolae Vacaroiu in fruntea Curtii de Conturi. De altfel, Vacaroiu urmeaza sa-si anunte demisia oficial, luni, in plenul Senatului.