Dupa ce au votat pe banda aproximativ 300 de legi, parlamentarii se pregatesc sa intre in "vacanta electorala". Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a hotarat miercuri ca, saptamana viitoare, deputatii sa plece in teritoriu, fara a stabili insa o data cand se vor si intoarce la munca. Mai modesti, senatorii au decis sa lucreze pana la 31 octombrie in regim de avarie - cate doua zile pe saptamana, restul timpului fiind alocat activitatilor in teritoriu.

Aproximativ 90% dintre parlamentari candideaza pentru un nou mandat, iar statul va plati, in luna noiembrie, 6,67 milioane RON pentru senatorii si deputatii care sunt implicati in campania electorala.

Deputatii au votat legi in ritm alert in ultima perioada ca sa poata pleca linistiti in teritoriu pentru campania electorala. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis ca, saptamana viitoare, alesii din camera inferioara sa se concentreze pe activitatea in teritoriu.

"Aproximativ 90% dintre deputati vor candida pentru un nou mandat de parlamentar si, din acest motiv, ei trebuie sa aiba timp sa-si depună candidaturile, pana in data de 21 octombrie", a explicat secretarul Camerei, Valeriu Zgonea.

Intrebat cand vor reveni deputatii la munca, Zgonea a spus doar ca Biroul Permanent urmeaza a stabili programul.

Conducerea Senatului a hotarat ca in programul de saptamana viitoare sa fie trecute doua sedinte de plen, luni dupa-amiaza si marti dimineata, iar comisiile de specialitate sa lucreze doar marti, in a doua parte a zilei.

"Am vrut sa decidem transparent ca avem activitate in circumscriptiile electorale, sa nu spunem ca lucram in comisii, dar in realitate suntem plecati in tara", a declarat vicepresedintele Senatului, Doru Ioan Taracila.

Cu alte cuvinte, in urmatoarele saptamani, parlamentarii vor avea activitate in circumscriptii. Pana la expirarea mandatului, mai exact la sfarsitul anului, cand se va numi noul Parlament, deputatii vor primi indemnizatiile intregi. Salariul net al unui deputat este de 43 milioane de lei vechi, plus suma forfetara neta de aproximativ 65 milioane de lei vechi.

Contribuabilii platesc 6,67milioane RON pe vacanta electorala

Potrivit Ordonantei de Guvern 10/2008 privind salarizarea bugetarilor, demnitarii publici, senatorii si deputatii sunt salarizati astfel:

  • Deputat/senator 6.343 RON
  • Presedinte de Camera 7.997 RON
  • Vicepresedinte 7.366 RON
  • Secretar 6.932 RON
  • Presedinte de comisie 6.932 RON

Pe langa indemnizatia lunara, un parlamentar primeste si suma forfetara ca sprijin financiar pentru activitatea de circumscriptie, mai precis pentru gestionarea biroului din teritoriu, in suma de o indemnizatie si jumatate: 9.514 RON brut lunar. Din suma forfetara se deconteaza si benzina, in proportie de 20%. Potrivit unor surse parlamentare, decontarea sumei forfetare se face doar in baza unei declaratii pe propria raspundere. Parlamentarii mai primesc, separat, si diurne.

Un parlamentar ne costa, lunar, 150 de milioane lei vechi, iar "activitatea in circumscriptii" a celor 312 de deputati ne costa, pe o singura luna, 46,8 miliarde lei vechi (4.680.000 RON).

In ceea ce priveste senatorii, 133 de mandate validate in prezent, inmultit cu 150 de milioane lei de senator fac 19,9 miliarde lei vechi (1.995.000 RON). Astfel, daca adunam numarul de deputati si senatori ajungem la o suma totala de 66,7 miliarde lei vechi (6.675.000) RON pe luna.

2008 - mai putina munca, aceleasi indemnizatii

Anul 2008 nu a fost unul prea productiv din punct de vedere legislativ. In cele doua sesiuni parlamentare ale anului, deputatii au avut parte de multe mini-vacante si activitati in teritoriu.

In sesiunea februarie-iunie 2008, din patru luni de activitate parlamentara, deputatii si senatorii au avut liber sase saptamani. Summit-ul NATO le-a schimbat programul si i-a trimis acasa doua saptamani (24 martie-6 aprilie). Dupa perioada de vacanta, senatorii si deputatii au sarit in alta vacanta.

Au urmat inca doua saptamani libere de Pasti si de 1 mai. Conducerea Parlamentului a stabilit in perioada 21 aprilie-5 mai activitati in circumscriptii. La vremea respectiva, secretarul Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu, a motivat decizia Biroului Permanent prin faptul ca nu sunt urgente.

In perioada 19 mai-2 iunie, deputatii au avut activitati in teritoriu din cauza campaniei electorale si a scrutinului alegerilor locale.

Sesiunea de toamna a inceput in septembrie. Deputatii au muncit o luna si jumatate si vor reveni la munca, cel mai probabil, dupa alegerile parlamentare, in decembrie, doar pentru validarea noilor mandate.