Parlamentarii au validat noile mandate la Curtea de Conturi cu 305 voturi pentru si doua impotriva. Astfel, Nicolae Vacaroiu a fost numit in functia de presedinte al Curtii de Conturi iar ca vicepresedinte a fost numita fina lui Dan Radu Rusan, Doina Dascalu. De asemenea, cu acelasi vot, parlamentarii au validat si restul mandatelor membriilor Curtii de Conturi. Presedinte al Autoritatii de Audit a fost numit senatorul liberal Aron Popa, iar una din functiile de consilier de conturi va fi ocupata de sotia lui Gheorghe Funar, Sabina Funar.

Vacaroiu a declarat, in timpul audierii la comisiile de specialitate, ca intentioneaza sa consolideze activitatea Curtii de Conturi.

"Nu ma duc intamplator, nu accept usor o functie, dar ma duc cu gandul de a consolida Curtea de Conturi, de a iesi cu o performanta care sa insemne preocupare permanenta pentru ca ordonatorii principali, secundari si tertiari de credite, inclusiv toti cei care folosesc sau beneficiaza intr-un fel sau altul de banul public, pe diferite formule, inclusiv pe subventii, sa fie bine supravegheati, in primul rand, si, in al doilea rand, controlati atat asupra formei de gestionare a fondurilor pe care le-au obtinut, dar si pentru a le folosi cu maxima eficienta", a declarat Vacaroiu.

Noii membrii ai Curtii de Conturi validati de Parlament:

PSD

Nicolae Vacaroiu, presedinte Senat - mandat de 9 ani

Marius Vorniceanu, fost secretar de stat in guvernul Nastase - mandat de 6 ani

Ioan Anton - mandat de trei ani

Gheorghe Neicutescu, fost director Curtea de Conturi Bacau - mandat de 3 ani

Anca Constanta Donovici - mandat de 6 ani

Gheorghe Oana, fost vicepresedinte CEC - mandat de 9 ani

PNL

Elena Doina Dascalu, secretar in ministerul Finatelor, fina lui Dan Radu Rusanu - mandat de 9 ani

Ioan Aron Popa, senator PNL, presedinte comsia buget finante Senat - mandat de 9 ani

Cristian Nicolae Stoina, director executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice, Bucuresti - mandat de 3 ani

Sandu Capra Mihai, deputat PNL, fost consilier la Curtea de Conturi - mandat de 3 ani

PDL

Domnica Baghina, actual consilier de conturi - mandat de 3 ani

Mircea Vasile Popescu, actual consilier de conturi - mandat de 6 ani

Dumitru Alamiie, actual consilier de conturi - mandat de 6 ani

PRM

Petre Popeanga, deputat - mandat de 3 ani

Verginia Vedinas, senator, vicepresedinte comisia juridica Senat - mandat de 9 ani

Sabina Marioara Funar, profesor de economie, sotia lui Gheorghe Funar - mandat de 6 ani

PC

Mihai Hura, director in ministerul de Finante - mandat de 6 ani

UDMR

Stefan Pete, senator - mandat de 9 ani

Taracila delegat provizoriu sa asigure sefia Senatului. Nicolae si Sarbu spera sa fie numiti

Noii membrii ai Curtii de Conturi au depus jurmantul in fata conducerii Parlamentului. Nicolae Vacaroiu a renuntat la functia de presedinte al Senatului si l-a delegat in locul sau, ca interimar pe senatorul PSD, Doru Ioan Taracila.De altfel nominalizarea acestuia este provizorie pana cand Biroul Permanent al PSD va propune o persoana care sa-i ia locul lui Vacaroiu.

Pentru fotoliul de presedinte al Senatului social-democratii au trei propuneri: Doru Ioan Taracila, Serban Nicolae si Ilie Sarbu. Fiecare din cei propusi sunt sustinuti de catre o persoana importanta de la conducerea PSD. Nicolae Vacaroiu il sustine pe Doru Ioan Taracila, Ion Iliescu pledeaza pentru fostul sau consilier, senatorul Serban Nicolae iar presedintele Mircea Geoana incearca sa-l impuna pe Ilie Sarbu. Conform statutului PSD, Biroul Permanent este forul care nominalizeaza o persoana in functia de presedinte al Senatului.

PD-L acuza ca s-a fraudat votul

Liderii celeor doua grupuri parlamentare ale PD-L au contestat votul acordat pentru numirea noilor mandate la Curtea de Conturi. Democrat-liberalii sustin ca votul a fost fraudat pentru ca parlamentarii PD-L au refuzat sa voteze, dar din procesul verbal intocmit in urma numaratorii reise ca acestia si-au exprimat votul.

"Ma surprinde neplacut ca, in semn de potest fata de acest aranjament politic si fortarea votului, marea parte a parlamentarilor PD-L n-au introdus in urna buletinul de vot privind Curtea de Conturi. Si, totusi, numarul de voturi este acelasi - 307. Ma vad nevoit sa contest acest vot care a fost dat', a declarat liderul senatorilor PD-L, Constantin Gheorghe.