Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, nu este urmarit penal pentru mineriada din 1990, in dosarul in care era cercetat pentru decesul a patru persoane si ranirea altor trei prin impuscare, in ziua de 13 si in noaptea de13/14 iunie 1990, anunta Realitatea TV.

Procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, la data de 10 octombrie 2008, neinceperea urmaririi penale fata de Ion Iliescu "sub aspectul savarsirii, in forma participatiei improprii, a infractiunilor de omor calificat, omor deosebit de grav si a tentativelor la cele doua infractiuni, in cauza privind decesul a patru persoane si ranirea altor trei prin impuscare in ziua de 13 si in noaptea de13/14 iunie 1990".

Procurorii sustin ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor pentru care s-au facut cercetari: "Activitatea fostului Presedinte al Romaniei nu intruneste conditiile legale pentru a putea fi apreciata ca o determinare la savarsirea unei infractiuni si nu are legatura de cauzalitate de natura penala cu ceea ce s-a intamplat in dupa-amiaza zilei de 13 iunie 1990 si in noaptea de 13/14 iunie 1990, respectiv cu evenimentele in cadrul carora au decedat patru persoane si au fost ranite alte trei, prin impuscare", se arata in comunicatul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Initial, procurorii militari care au instrumentat acest dosar au stabilit ca Ion Iliescu este principalul vinovat pentru reprimarea manifestantilor, dar Curtea Constitutionala a stabilit, anul trecut, ca acest dosar nu este de competenta parchetelor militare.

Concret, Curtea Constitutionala a stabilit ca parchetele militare nu pot cerceta dosarele revolutiei si ale mineriadei, declarand neconstitutionala prevederea articolului III, alin. 2. din Legea 356/2006: "cauzele aflate in curs de urmarire penala sau de judecata la parchetele ori instantele militare la data intrarii in vigoare a prezentei legi, date in competenta parchetelor sau instantelor civile, vor continua sa fie urmarite ori judecate de parchetele sau instantele militare".

Drept urmare, o ancheta care priveste atat militari, cat si civili, va fi in competenta instantelor civile.

In acest fel, procurorii au fost nevoiti sa reia ancheta, dar solutia la care au ajuns este N.U.P pentru Ion Iliescu.

Ion Iliescu: Vinovati sunt cei care au provocat acte rebele, inclusiv minerii, la incitarea acestor forte nenorocite

Ion Iliescu sustine ca nu are nicio vina in dosarul Mineriadei, singurii vinovati fiind, in opinia fostului sef al statului, cei care "au provocat acte rebele si actiuni agresive impotriva institutiilor statului", "inclusiv minerii, la incitarea acestor forte nenorocite", relateaza NewsIn.

"Cine a aparat stabilitatea tarii actiona in interesul tarii, cine ataca institutiile statului, ei sunt responsabili de actiunile de atunci, inclusiv minerii, la incitarea acestor forte nenorocite", sustine presedintele de onoare social-democrat.

El a caracterizat decizia de inchidere a dosarului Mineriadei drept normala, adaugand ca anormal este sa-i treaca prin cap cuiva ca presedintele ar avea vreo vina.

"Nu pot decat sa apreciez ca e un lucru normal si firesc acest NUP. Nu exista motivatii ca un sef al statului, ales cu 85% de cetateni ca sef al statului (sa fie tras la raspundere, n.r), la trei saptamani dupa aceea institutii ale statului sunt atacate de grupuri rebele si in diverse imprejurari lucrurile se rezolva. Cu ce sa fie incriminat seful statului? Care era motivatia? Anormal a fost faptul ca a putut sa-i treaca cuiva prin cap sa invoce seful statului cu vreo raspundere in legatura cu ceea ce s-a petrecut in urma acestor acte rebele impotriva institutiilor statului", a declarat Iliescu, la aflarea deciziei.

"Mie mi se pare firesc sa nu se dea curs unor lucruri aberante care ar fi compromis justitia", a adaugat fostul presedinte, sugerand ca derularea in continuare a acestui dosar ar fi fost neoportuna.