Presedintele Traian Basescu a contestat, vineri, la Curtea Constitutionala, mai multe articole din legea Curtii de Conturi. Seful statului nu este de acord ca institutia sa se organizeze dupa un regulament intern, contesta acordarea pensiei de serviciu pentru consilierii de conturi si conditiile in care acestia sunt numiti in functie. Contestatia presedintelui apare in contextul in care mandatele membrilor institutiei au expirat pe 30 septembrie, iar Parlamentul se pregateste sa faca, saptamana viitoare, noi propuneri.

Presedintele contesta articolul care face referire la organizarea activitatii Curtii de Conturi.

" ...prin articolul 12 alin. 2 din legea trimisa spre promulgare se permite Curtii de Conturi sa isi reglementeze, printr-un regulament adoptat de plenul Curtii, organizarea activitatii specifice, precum si modalitatea de valorificare a actelor rezultate din aceste activitati.

In felul acesta, Plenul Curtii de Conturi se substituie Parlamentului, institutia dobandind atributii de legiferare", se arata in comunicatul de presa al Presedintei, remis HotNews.ro.

Totodata, seful statului considera ca modalitatea in care se acorda pensia de serviciu a conslierilor de conturi este contrara prevederilor Constitutiei.

"Actul normativ creeaza o discriminare pozitiva inacceptabila, prin aceea ca vor beneficia de pensie de serviciu, in cuantumul prevazut de lege pentru magistrati, consilierii de conturi care au indeplinit functia pe durata unui mandat complet, respectiv 6 ani, in timp ce magistratii beneficiaza de pensie de serviciu, daca au indeplinit functia timp de 25 de ani"

Pe de alta parte, Traian Basescu nu este de acord cu articolul care prevede criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca, pentru numirea in functie, consilierii de conturi. Basescu considera ca restrangerea sferei studiilor absolvite, doar la cele economice sau juridice, excede textului constitutional, consilierii de conturi fiind numiti de catre Parlament, in urma negocierii dintre partidele politice.

Contestatia presedintelui la legea de organizare si functionare a Curtii de Conturi apare in contextul in care Parlamentul se pregateste sa numeasca saptamana viitoare o noua conducere a institutiei.

Parlamentul a programat pentru saptamana viitoare o sedinta comuna a ambelor Camere, in care intentioneaza sa il nominalizeze pe Nicolae Vacaroiu la sefia Curtii de Conturi in locul lui Dan Drosu Saguna, caruia i-a expirat mandatul. Reamintim ca in 30 septembrie, mandatele conducerii institutiei au expirat pentru a treia oara.

Parlamentul intentioneaza sa numeasca o noua conducere la Curtea de Conturi dupa noua lege care reglementeaza organizarea si functionarea institutiei. Pentru ca presedintele Traian Basescu a contestat noua legea, parlamentarii au doua varinate: fie sa astepte ca judecatorii de la Curtea Constitutionala sa dea un verdict, fie sa numeasca o noua conducere dupa vechea lege.

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea a declarat pentru HotNews.ro ca Parlamentul va nominaliza si va vota noua conducere a Curtii de Conturi, dupa vechea lege, asa cum este programat, saptamana viitoare.

Eugen Nicolicea, vicepresedinte Camera Deputatilor: "Faptul ca presedintele a contestat legea noua a Curtii de Conturi nu ne impiedica pe noi sa numim conducerea institutiei, saptamana viitoare, asa cum am programat. Si va explic si de ce: putem propune si numi oameni noi pentru mandatele care au expirat la Curtea de Conturi in baza legii vechi. Este constitutional si legal. Vom lua in discutie acest aspect la sedinta Birourilor Permanente de luni".