Prima platforma online care cuprinde atat informatii despre candidati, cat si stiri si analize politice si electorale, a fost lansat oficial joi, de Centrul National pentru Dezvoltarea Durabila a Societatii, in parteneriat cu HotNews.ro. Presedintele CNDDS, Ionut Georgescu, a declarat ca ThinkoPolis este un portal menit sa monitorizeze activitatea politicienilor, sa compare candidatii din acelasi colegiu, sa dea ocazia alegatorilor sa propuna solutii pentru problemele din zona in care locuiesc, dar, in viitor, si sa faciliteze donatiile de bani catre candidatii preferati. In acest moment, pe langa informatiile despre o parte dintre candidati, utilizatorii pot afla colegiul in care vor vota pe 30 noiembrie si pot fi facute si simulari de vot pentru fiecare judet in parte.

ThinkoPolis.eu este:

  • primul site pe un portal web 2.0 ce ofera informatii profesioniste despre candidatii la alegerile parlamentare uninominale
  • primul site de pe care se poate afla colegiul in care voteaza fiecare roman
  • primul site in care pot fi comparati candidatii si promisiunile acestora
  • primul site care ofera posibilitatea de a simula rezultatele votului in timp real
  • primul site care va urmari activitatile alesilor
  • primul site in care cetatenii vor transmite alesilor cum sa se comporte din punct de vedere politic (Call your congresman)

Primii candidati care pot fi monitorizat prin intermediul ThinkoPolis sunt cei care au ocupat deja un mandat de parlamentar. Datele privind munca, activitatea politica si parlamentara au fost culese de pe site-urile camerelor legislative in care au activat.

Candidatii din intreaga tara isi pot publica pe site atat CV-urile, cat si comunicatele de presa, programele de campanie si promisiunile electorale. Alegatorii pot intra in dialog cu candidatii din colegiul propriu, le pot da note, le pot semnala probleme locale, dar si solutii.

Pentru viitor, Centrul National pentru Dezvoltarea Durabila a Societatii isi propune sa dezvolte un mecanism prin care simpatizantii unui candidat sa-i poata dona bani prin intermediul site-ului "pentru a incerca sa rupem firul invizibil care ii leaga pe alesi de anumite interese comerciale si sa-i facem se se simta responsabili fata de cetateni". De asemenea, Ionut Georgescu a declarat ca isi doreste sa introduca un sistem tip "call your congressman", prin care alegatorii dintr-un colegiu sa poata transmite deputatului si senatorului care-i reprezinta cum ar dori sa voteze in cazul unor legi concrete.

Proiectul ThinkoPolis nu consta doar in portalul lansat saptamana aceasta. CNDDS, in parteneriat cu HotNews.ro, va organiza cate o dezbatere in fiecare sector al municipiului Bucuresti, incepand cu 22 octombrie, la care vor participa atat candidatii din colegiile din zona, cat si alegatorii, reprezentantii organizatiilor nonguvernamentale si formatorii de opinie.

La lansarea portalului au fost prezenti si sase candidati la alegerile din luna noiembrie. Liberalii Alina Gorghiu, Bogdan Petre si Roxana Ionita (toti trei candidati in Bucuresti), social-democratii Titus Corlatean (Brasov) si Dan Mihalache (Maramures) si democrat-liberala Brandusa Novac (Bucuresti). Cu exceptia lui Dan Mihalache, restul de cinci politicieni s-au declarat sustinatori ai sistemului de vot uninominal. Ei au salutat ideea unui portal care sa ofere astfel de informatii, mai ales prin prisma faptului ca luna viitoare vor fi organizate primele alegeri pe noul sistem de votare.