La initiativa PNL si PSD, deputatii au dat drumul vanatorii in rezervatiile naturale protejate

de Luminita Parvu     HotNews.ro
Miercuri, 8 octombrie 2008, 11:25 Actualitate | Politic


Deputatii au votat astazi cu 205 voturi pentru, 5 abtineri si nici un vot impotriva, un proiect de lege al vanatorii initiat de patru deputati PSD si unul de la PNL, similar cu cel respins saptamana trecuta, prin care se permite vanatoarea in rezervatiile naturale si se ofera despagubiri pentru pagubele produse agricultorilor de animalele salbatice. Noua initiativa legislativa are doar numarul de inregistrare schimbat. Vechiul proiect a fost intors spre reexaminare de seful statului pe motiv ca Romania risca sa fie actionata in justitie de catre Comisia Europeana pentru ca prevederile legii incalca regulile comunitare. Noul proiect de lege mai asteapta promulgarea pentru a intra in vigoare.

Vanatorii au acces in rezervatiile naturale, dar nu pot vana in zonele strict protejate din aceste rezervatii. Noi am reglementat prin lege, in colaborare cu Ministerul Mediului si al Agriculturii ce specii pot fi vanate si in ce perioada”, a explicat unul dintre initiatori, liberalul Gheorghe Gabor.

In lege este specificat ca vanatoarea este permisa in anumite perioade ale anului  si la anumite specii salbatice chiar si cele protejate prin lege.

Speciile respective sunt trecute in anexele legii. De exemplu, ursul este ocrotit prin lege insa, anual se face o cota de recoltare care permite vanarea acestei specii in limitele si numarul impus de catre Ministerul Mediului”, a explicat Gheorghe Gabor. Legea mai prevede ca un proprietar care detine 51% din fondul de vanatoare poate decide singur carei asociatii poate sa inchirieze terenul. In aceste conditii  administratorii fondurilor de vanatoare, pot incheia contracte fara licitatie.

Liber la vanatoare in Delta Dunarii

Gheorghe Gabor a explicat ca numai daca un proprietar detine 51% dintr-un fond de vanatoare poate negocia un contract si ca este putin probabil sa existe astfel de cazuri.

Initiatorii sustin ca este o lege buna, imbunatatita fata de prima varianta, care tine cont si de proprietarul fondului de vanatoare, despagubeste si pe cei care le sunt atacate culturile de catre animalele salbatice, dar ca este o lege buna si pentru vanatori care au acces la o paleta mai larga de specii.

Noul proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic este semnat de patru deputati PSD si un deputat PNL (Florin Iordache, Eugen Nicolicea, George Baesu, Dumitru Bentu si liberalul Gheorghe Gabor).

Ca un exemplu de aplicare a legii in rezervatia Delta Dunarii: in ciuda faptului ca intreaga Delta constituie patrimoniu natural mondial UNESCO, prevederile initiativei exclud  vanatoarea doar pe 50.000 ha din cele 680.000 ha, cat cuprinde Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Basescu: Romania risca declansarea procedurii de infringement

Proiectul de lege a starnit numeroase proteste din partea organizatiilor ecologiste. Initial, legea a fost adoptata de ambele Camere ale Parlamentului insa a fost retrimisa la reexaminare de catre presedintele Traian Basescu.

Pana in 2007 vanarea carnivorelor mari, cum sunt ursul, lupul, rasul se facea pe baza unei cote acordate de Ministerul Mediului dupa o evaluare a numarului de exemplare facuta de Agentiile de Protectia Mediului. Romania, in calitate de membra a UE trebuie sa adopte reglementarile UE care interzic vanarea acestor specii, din cauza efectivelor extrem de reduse in rezervatiile din Europa.

Seful statului a intors proiectul de lege in Parlament, cu o serie de observatii. Proiectul votat astazi de deputati este identic cu cel intors spre revizuire. Iata principalele obiectii aduse de Traian Basescu:
 • Legea modifica acte normative care au transpus deja in mod corect si integral prevederile Directivei Habitatae 92/43 CEE si ale directivei Pasari 79/409 CEE si care deja au fost notificate Comisiei Europene, astfel ca intrarea sa in vigoare va duce la o implementare partiala a Directivelor Europene.
 • Utilizarea de termen precum "zone de protectie stricta" sau "zone cu protectie integrala ale ariilor nationale protejate", care nu sunt definiti corespunzator si nu isi gasesc corespondenta in legislatia specifica din domeniu, vor da nastere posibilitatii ca vanatoarea sa se realizeze, cel putin partial, pe suprafata ariilor naturale protejate, indiferent de categoria de management a acestora. 
 • Excluderea suprafetelor rezervatiilor stiintifice, a suprafetelor parcurilor nationale, suprafetele siturilor patrimoniului natural universal si suprafetelor strict protejate din cadrul zonelor de importanta internationala din perimietrele ce nu se includ in fondurile de vanatoare este inadmisibila, contravenind reglementarilor internationale si scopurilor pentru care aceste zone au fost create.
 • Pe langa impactul devastator pentru mediu si pentru biodiversitatea tarii noastre si a patrimoniului mondial, aspectele mentionate incalca acquis-ul comunitar, acquis transpus in legislatia nationala, ceea ce poate duce la declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de infringement prevazuta la articolul 226-228 din Tratatul CE .


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1695 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Parlamentari (Miercuri, 8 octombrie 2008, 12:47)

  DANIEL [anonim]

  Nu va trece, e o tampenie a unor parlamentari /// care cred ca totul li se cuvine. UE nu va lasa nesanctionata o idiotenie ca asta!
  • +1 (1 vot)    
   De ce nu? (Miercuri, 8 octombrie 2008, 13:38)

   Fuk'em [anonim] i-a raspuns lui DANIEL

   Bineinteles... cum sa nu... sa se dea drumul la vanatoare si in Rezervatia Naturala PNL-PSD. ///
  • +1 (1 vot)    
   Tocmai de aia (Miercuri, 8 octombrie 2008, 18:56)

   Gabi [anonim] i-a raspuns lui DANIEL

   Tocmai ca e o tampenie a unor Parlamentari va trece. O sa o tot intoarca pe toate partilesi tot cum vor ei va fi.
 • +1 (1 vot)    
  Parlamentarului roman (Miercuri, 8 octombrie 2008, 12:50)

  Gigell [anonim]

  nu-i ajunge ca ne duce batranii la moarte prin infometare si copii ne mor prin spitale. El vrea sa poata sa omoare tot ce misca-n tara asta.
 • +1 (1 vot)    
  ar trbui sa de liber (Miercuri, 8 octombrie 2008, 12:57)

  levi [anonim]

  la vanatoare in palatul parlamentului,folosind mitraliere,niste nenorociti!
  • +1 (1 vot)    
   Buna idee (Miercuri, 8 octombrie 2008, 13:19)

   Aneta [anonim] i-a raspuns lui levi

   Buna idee ; da cu gloante dum-dum , ca pentru fiare cu pielea groasa .
 • +1 (1 vot)    
  ????? (Miercuri, 8 octombrie 2008, 12:58)

  nemo [anonim]

  Doamne !! is cu capu??
  Nu-i mai satura nimic oare pe, sa zic? oamenii??.. oare is oamenii? ...bai frate zici ca suntem propii nostri dusmanii in tara asta!!!
 • +1 (1 vot)    
  N-are UE treaba (Miercuri, 8 octombrie 2008, 13:00)

  alin [anonim]

  aici suntem in Romania, nu in UE, impotriva tuturor evidentelor. Astia fac ce vor pe aici.
 • +1 (1 vot)    
  Adio Romania ! (Miercuri, 8 octombrie 2008, 13:13)

  bibi jean [anonim]

  Parlamentarul roman, animal de prada fara scrupule. daca s-ar putea sa dea si o lege cu libera vinatoare de oameni sau sclavie pe viata, ar face-o in secunda urmatoare. sunt niste jeguri. sa-i dam jos, dar romanul e fraier si suporta tot, nu ia atitudine in consecinta, doar se plange pe la colturi. asa ne trebuie
 • +1 (1 vot)    
  Rusine (Miercuri, 8 octombrie 2008, 13:17)

  Hubertus [anonim]

  Nenorocitii astia nu se mai satura sa devasteze .Huo !Oare chiar nu poate sa-i opreasca nimeni ?
 • +1 (1 vot)    
  ... (Miercuri, 8 octombrie 2008, 13:18)

  Vladutz [anonim]

  fara cuvinte...

  nimic nu-i mai satura... nimic.

  trist.
 • +1 (1 vot)    
  huooo!!! (Miercuri, 8 octombrie 2008, 13:19)

  Codruta N [utilizator]

  principiul parjolirii holdelor si al otravirii fantanilor - pai, voi credeti ca o sa va mai votam??? dar pe partidele voastre???
  • +1 (1 vot)    
   multumesc! :) (Miercuri, 8 octombrie 2008, 13:53)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   Stie el (sau ea) cine - si de ce ;)
 • -1 (1 vot)    
  legea vanatorii (Miercuri, 8 octombrie 2008, 13:38)

  raluca [anonim]

  Am cautat pe siteul Camerei Deputatilor, la sedinta de azi, sa vad daca e adevarat ce scrie mai sus. Nu am gasit nimic despre legea vanatorii. Daca voi vedeti ceva, puneti linkul aici, va rog. Multam!
  • +1 (1 vot)    
   nu isi dau seama ca vin alegerile? (Miercuri, 8 octombrie 2008, 16:08)

   ded [anonim] i-a raspuns lui raluca

   http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=8653
 • +2 (2 voturi)    
  FRATILOR!!! (Miercuri, 8 octombrie 2008, 13:43)

  MirceaA [anonim]

  Astia vor sa parjoleasca tot. Cred ca acest parlament vrea sa ne desfiinteze ca natiune. Tot ce a facut parlamentul in ultimul timp duce exact la aceasta concluzie.
 • 0 (0 voturi)    
  tara arde si baba se piaptana (Miercuri, 8 octombrie 2008, 13:52)

  nicubila [anonim]

  de treaba, nu? crezi ca daca-i prin in padure si-i vinez asa putin, dupa legea de-au votat-o, s-o supara?
  ca la ce dracu ne mai trebe ursi?
 • +1 (1 vot)    
  tara lor (Miercuri, 8 octombrie 2008, 13:53)

  No land [anonim]

  Din legile pe care le dau ca vor sa ne dea de inteles ca tara e doar a lor. Nu a noastra. A lor.Adica mosia lor.Si impusca unde vrea pusca lor!
 • +1 (1 vot)    
  Hai UE!!! (Miercuri, 8 octombrie 2008, 13:57)

  ursul trist [anonim]

  Sper sa fie intr-adevar o incalcare a tratatului comunitar, sper sa fim actionati in justitie si sa pierdem. Pentru ca alta sansa nu avem. Mi se pare o desconsiderare totala a Parlamentului fata de cetatenii pe care ii reprezinta. Pentru ca este absolut de neimaginat ca o astfel de lege nu a primit nici un vot impotriva, in conditiile in care a avut un puternic curent de opinie contra ei. Au fost peste 10000 de cetateni care au semnat o petitie impotriva acestui proiect.
  Si sper sa fie consecinte grave pentru Romania daca exista astfel de prevederi comunitare si aceasta lege le-a incalcat. Pentru ca nu meritam altceva.
 • +1 (1 vot)    
  NISTE INCAPABILI (Miercuri, 8 octombrie 2008, 14:02)

  anonim [anonim]

  niste /// in parlament ca si guvern , toti mosii , cum dr sa ii lasi sa vaneze in rezervatie naturala pai taiati si pomii dein rezervatie si gata macar strikati tot , domnilor deputati mai puneti mana si mai cititi lezgislatie europeana si internationala si armonizati lucrurile , nu va mai satura dumnezeu , maine poimine o sa ii lasati si pe pescari sa dea cu curent in delta dunarii in anumite perioade ,
 • +1 (1 vot)    
  ciudat (Miercuri, 8 octombrie 2008, 14:22)

  anacronicus [anonim]

  .., nici un vot impotriva! Ori legea e extraordinar de buna, ori iar e clica celor 322.
  La vot, dar cu capul, nu cu picioarele!
  Toti candidatii ar trebui sa iaba referinte si "cazier" sau mai bine zis istoric, daca au ma candidat, unde, ce fapte bune/rele au in spate. Asa numai pe imagini fabricate se ajunge la aberatii de legi ca mai sus.
  Alfel nu ne ramane dacat sa ne lamentam in van.
 • +1 (1 vot)    
  oricum se vana (Miercuri, 8 octombrie 2008, 15:02)

  maya [anonim]

  In realitate oricum vanatoarea este la intelegere si in parcuri naturale si in rezervatii, te intelegi cu padurarul, el poate sa-ti si organizeze traseul de vanatoare in schimbul unei sume, depinde cine esti si cat cotizezi.
 • +1 (1 vot)    
  ma doare capu!! (Miercuri, 8 octombrie 2008, 15:03)

  Dragos [anonim]

  pe voi nu va doare capu cand cititi chestii de genu? nici animalul salbatic pe cale de disparitie nu mai are drepturi.. sa luam atitudine!!!
 • +1 (1 vot)    
  Cheta (Miercuri, 8 octombrie 2008, 16:11)

  Vlad Dracul [anonim]

  Propun sa facem o cheta. Fiecare roman sa dea cate 1 euro ca sa angajam un ucigas profesionist sa se ocupe de domnii parlamentari. Doar asa cred ca mai scapam de mizeriile astea...
  • +1 (1 vot)    
   Cheta (Miercuri, 8 octombrie 2008, 16:28)

   ded [anonim] i-a raspuns lui Vlad Dracul

   Si cu restul de bani ce facem? Ca presimt ca o sa se stranga mai mult decat e nevoie. Propun sa-i pastram pentru urmatorii parlamentari
 • +1 (1 vot)    
  nivel (Miercuri, 8 octombrie 2008, 20:06)

  cristi [anonim]

  in politica intra toti ratatii, care nu au reusit sa-si castige existenta altfel, nu sunt in stare de nimic, NICI MACAR SA GANDEASCA IN FAVOAREA LOR. primatele astea care dau din maini in parlament, nu-si dau seama ca vila si jeep-ul lor cu A/C au nevoie de resurse naturale pt. a functiona la parametrii corespunzator. ce fac ei cu legea asta, este doar un simplu exemplu de praduire fara discernamant a resurselor naturale. daca ar fi dupa ei in 10 ani ar curata muntii de vanat. si dupa aia, ce ar mai vana???...iata de ce spun ca au capacitate mentala redusa.
 • 0 (0 voturi)    
  Nesimtire! (Joi, 9 octombrie 2008, 15:00)

  Emi Cristea [anonim]

  Oare de ce nu se prabuseste Casa Poporului peste ei, sa scapam odata de toti?
  Nu conteaza culoarea politica. Toti sunt doar niste ipocriti, parveniti, burtosi nesimtiti a caror ierarhie sociala se calculeaza in proportionalitate directa cu marimea spagii, diametrul burdihanului si dimensiunile SUV-ului.

  Nu-si cunosc decat interesul personal. Nu-s reprezentantii nostri. Sunt doar niste nesimtiti!

  Emi Cristea,
  Proiectul ALPINET,
  Asociatia de Turism "FLOARE DE COLT" din Brasov.
 • 0 (0 voturi)    
  Noua lege a vanatorii (Vineri, 10 octombrie 2008, 14:32)

  Raluca Serban Voinea [anonim]

  Alooooooooooooo!!!!!!!!! Legea ce a fost votata contine AMENDAMENTELE introduse la initiativa Asociatiei Kogayon, a Ministerului Mediului si a celor peste 80 de ONG si peste 12.000 de cetateni, inclusiv cel prin care se interzice vanatoarea in Parcurile Nationale.
  Din pacate, reportul ce a fost acolo nu a inteles ce e cu parcurile nationale, cu rezervatiile si alte chestii din astea protejate si a scris cum s-a priceput mai bine, neuitand desigur sa de un aer apocaliptic reportajului.
  Ca sa va convingeti cititi raportul Comisiei din Camera Deputailor ce contine noile amendamente:
  http://www.cdep.ro/pls/steno/eVot.Data?dat=20081008&cam=2&idl=1
  Legea interzice vanatoarea in Parcurile Nationale asa cum ne-am dorit si contine si alte
  amendamente ce dau castig de cauza ariilor protejate, fata de legea propusa initial.
  Cu privire la rezervatiile naturale si parcurile naturale: in acestea era permisa vanatoarea
  inca din 2006 prin fosta lege a vanatorii.


  Raluca SERBAN-VOINEA
  Director executiv
  ASOCIATIA KOGAYON


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by