Intr-un Apel semnat de peste 20 de ONG-uri si sindicate, i se cere premierului Tariceanu sa-l revoce din toate functiile publice pe Petre Roman, cercetat in dosarele "crimelor istoriei recente a Romaniei". Societatea civila ii reaminteste lui Tariceanu ca Petre Roman a fost implicat in reprimarea PNL in perioada 1989-1990 si ca a fost primul ministru al unei "perioade infractionale in care au fost comise crime tipic comuniste". " Consideram cinica si imorala promovarea lui Petre Roman", spun asociatiile semnatare.

Premierului Calin Popescu Tariceanu i se atrage atentia in Apelul semnat de peste 20 de asociatii si sindicate ca i se va cere demisia de onoare din fruntea PNL daca nu il va revoca pe Petre Roman din functiile recent primite din partea acestui partid.

In Apel se afirma ca Petre Roman este cercetat in dosarele "crimelor istoriei recente a Romaniei savirsite in perioada infractionala decembrie 1989-iunie 1990" si ca trebuie revocat atit din functia de consilier ca inalt reprezentant al guvernului, cit si din cea de candidat PNL pentru Senatul Romanei.

"Dl. Petre Roman a fost primul ministrul al acestei perioade infractionale in care au fost comise crime tipic comuniste. Opinia publica si majoritatea istoricilor il considera pe Petre Roman ca al doilea vinovat pentru acestea, primul fiind Ion Iliescu, urmarit penal pentru crime si diversiune", se spune in Apel.

Reprezentantii societatii civile ii cer premierului nu doar sa-l inlature pe Roman din functiile pe care i le-a conferit PNL, ci si sa faciliteze cercetarea lui si de catre Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania, infiintat chiar de el prin hotarire de guvern.

"Domnule presedinte al Partidului National Liberal, ati uitat vandalizarea sediilor PNL de catre securistii imbracati in mineri, in timpul guvernarii Petre Roman", intreaba retoric semnatarii.

Apelul este iscalit de peste 20 de ONG-uri si sindicate, in frunte cu Alianta Civila.