Liderul PSD, Mircea Geoana, a acuzat, luni, cabinetul Tariceanu pentru emiterea unei hotariri de guvern prin care Comisia care administreaza Fondul Proprietatea a capatat puteri nelimitate si poate schimba inclusiv legislatia. " Fondul Proprietatea a devenit un fel de pusculita de partid pentru PNL", a declarat Geoana. Comisia coordonata de fostul ministru liberal, Sebastian Vladescu, va trebui sa desemneze in curind, in urma unei licitatii, managerul Fondului Proprietatea.

"Aceasta comisie primeste prin decizia Guvernului PNL dreptul de a taia si spinzura in ceea ce priveste cel mai important fond de active al Romanei in care intra toate marile intreprinderi aflate in proprietatea statului, adica banii romanilor", a declarat Mircea Geoana la conferinta de presa a partidului.

Printr-o hotarire de guvern de saptamina trecuta, Comisia care va selecta managerul Fondului Proprietatea a capatat puteri nelimitate, printre care si posibilitatea de modifica legislatia "daca asta se considera necesar". Acest lucru inseamna ca actuala organizare si componenta a Fondului Proprietatea nu sint definitive si pot fi modificate din motive incerte, neprecizate in hotarirea executivului.

Fondul si-a schimbat si parul si naravul

Fondul Proprietatea a fost creat in noiembrie 2005 in scopul despagubirii prin actiuni la diferite societati comerciale a romanilor carora le-au fost confiscate proprietatile in regimul comunist. Pina in momentul de fata legislatia s-a modificat deja de citeva ori, la fel si companiile care intra in componenta societatii. Conducerea Fondului a fost si ea schimbata, noua presedinta, Dana Lulache, ajungind sa aiba un salariu lunar de 17.000 de euro, iar cei 19 angajati sa totalizeze pe 2007 cistiguri de peste 600.000 de euro.

Despagubirile acordate fostilor proprietari sint insa invers proportionale cu salariile sefilor. Astfel, potrivit ultimelor date aproximativ 500 de persoane au fost efectiv despagubite in cei trei ani de functionare a Fondului.

Comisia liberala

Comisia condusa de Sebastian Vladescu are in componenta alti liberali de marca: Bogdan Dragoi, fost secretar de stat la finante, Catalin Doica, secretar de stat la finante si Nicolae Cinteza, seful directiei de supraveghere din BNR.