Liderul PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, sustine, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, ca Theodor Stolojan este un politician in care nu poti sa ai incredere, iar Mircea Geoana "a inceput sa faca si el politica de tip Golden Blitz". De asemenea, premierul Tariceanu ii cere liderului PDL, Emil Boc, "sa se disocieze public de gestul PRM de a contesta votul uninominal".

Citeste fragmente din interviul acordat de premierul Calin Popescu Tariceanu agentiei Mediafax:

Reporter: De ce considerati ca Partidul National Liberal ar trebui sa conduca Romania si in urmatorii 4 ani?

Calin Popescu Tariceanu: PNL este partidul economiei de piata, al prosperitatii. PNL si Guvernul liberal au reusit cea mai mare crestere economica din ultimii 18 ani si una dintre cele mai mari cresteri nu doar din Europa, ci din lume. Aceasta a insemnat dublarea salariilor, triplarea pensiilor, investitii in educatie. intr-un cuvant: o viata mai buna pentru fiecare roman. Ceea ce am facut pana acum este doar inceputul. Mesajul meu catre romani este ca, impreuna, putem sa promovam o Romanie mandra si prospera. impreuna vom reusi sa aducem Romania pe al saptelea loc din Europa ca forta a economiei.

Reporter: PSD si PDL si-au prezentat programele de guvernare, cu promisiuni mai consistente decat ale PNL. Ce va face sa credeti ca PNL va castiga increderea romanilor?

Calin Popescu Tariceanu: Pentru ca PNL a demonstrat romanilor ca atunci cand promite ceva se tine de cuvant. Altii vorbesc despre crestere economica, cresterea salariilor si pensiilor, noi, liberalii, le-am realizat.

Reporter: Ati prezentat un bilant al guvernarii din ultimii 4 ani. Ce le propuneti romanilor pentru viitor?

Calin Popescu Tariceanu: Ca, impreuna, sa aducem Romania pe al saptelea loc din Europa ca forta a economiei. Asta inseamna locuri de munca mai bune si mai bine platite, pensii mai mari, sanse mai multe pentru tineri. Pentru a atinge acest obiectiv le propunem romanilor un plan in sapte puncte. Sunt sapte prioritati pentru Romania europeana, o Romanie mandra si prospera. Vom investi in infrastructura pentru a putea continua cresterea economica record si vom continua investitiile majore in educatie. Vom actiona pentru a intari statul de drept si siguranta cetateanului. Vom crestere influenta Romaniei in Europa si in lume. Vom dezvolta mediului de afaceri - doresc sa incurajam investitorii autohtoni - astfel incat romanii sa beneficieze de locuri de munca mai bune si mai bine platite. Investitiile in economie ne vor permite sa crestem pensiile. Vom investi in proiecte de protejare a mediului, pentru ca fiecare roman sa aiba o viata mai buna.

Fiecare din aceste puncte are in spate un set de masuri concrete. Mai important, ceea ce am facut pana acum este o garantie ca atunci cand promitem ceva, ne tinem de cuvant.

Reporter: Este pregatit Partidul National Liberal pentru alegeri?

Calin Popescu Tariceanu: Da. Va fi o campanie dificila, dar suntem pregatiti sa castigam aceste alegeri. Eu si fiecare dintre candidatii PNL vom merge printre romani. Voi merge din casa in casa in colegiul unde voi candida. Voi vorbi cu votantii pentru a vedea care sunt sperantele lor, care sunt asteptarile. Le voi spune ce am facut pentru ei si mai ales ceea ce vom face. Candidatii liberali vor spune fiecarui roman ca PNL este partidul competentei economice. Noi, liberalii, vom continua sa promovam o Romanie mandra si prospera.

Reporter: PD-L sustine, in programul sau de guvernare, ca ati avut o guvernare mediocra. Cum raspundeti acestei acuzactii?

Calin Popescu Tariceanu: Inainte de a raspunde la intrebarea dumneavoastra, vreau sa mai fac o referire la demagogia ieftina a celor de la PD-L. In programul de guvernare, cei de la PD-L spun ca vor actualiza semestrial punctul de pensie. Mi se pare o nerusinare sa promiti asa ceva, cand in 2007 erai principalul adversar al cresterii pensiilor. In 2007, cei de la PD-L spuneau ca pensiile nu pot fi crescute, pentru ca nu sunt bani. Acum, in prag de campanie, si-au schimbat cu 180 de grade pozitia. Este genul de demagogie ieftina care nu mai are ce cauta in Romania europeana. Ii provoc pe cei de la PDL la o dezbatere pe temele legate de guvernare.

Romania are cea mai mare crestere economica din Europa. Am dublat salariul mediu. Daca luam in calcul si cresterea de la 1 noiembrie, valoarea pensiei medii aproape se va tripla fata de 2004. Companii ca Ford sau Nokia au investit si vor investi sute de milioane de euro. Romania este acum performera economica a Europei. Poate ca cei de la PDL trebuie sa caute intr-un dictionar sensul cuvantului mediocru.

Reporter: In acest moment se contureaza o lupta in trei - dumneavoastra, Mircea Geoana si Theodor Stolojan -, ca propuneri pentru functia de premier din partea PNL, PSD si PDL. Credeti ca veti castiga aceasta batalie electorala?

Calin Popescu Tariceanu: Se va duce o singura batalie. Batalia la nivelul programelor de guvernare si va pot spune de pe acum ca PNL castiga net. In ceea ce priveste competitia pentru functia de premier – pentru ca asa o privesc – ceea ce va pot spune este ca sunt mandru ca romanii mi-au dat mie si colegilor mei liberali sansa de a conduce Romania. Cred ca nu le-am inselat increderea si sper ca ne vor alege sa conducem Romania si in urmatorii 4 ani. Eu si colegii mei venim in fata romanilor cu solutiile noastre pentru ca Romania sa ajunga a saptea putere economica a Europei. Raportarea noastra este la romani, si mai putin la adversarii politici.

Reporter: Ce credeti despre adversarii dumneavoastra, Theodor Stolojan si Mircea Geoana?

Calin Popescu Tariceanu: Theodor Stolojan este un politician in care nu poti sa ai incredere. Eu si colegii mei liberali stim asta din proprie experienta. Romanii nu se pot baza pe Theodor Stolojan. Cand esti premier, nu poti sa te retragi de la o zi la alta pentru ca ti se pare ca esti santajat de cineva. Cat despre Mircea Geoana, regret ca a inceput sa faca si el politica de tip Golden Blitz. inca mai sper sa avem o campanie bazata pe idei, nu plina de injuraturi.

Reporter: Conform previziunilor, urmatorul guvern va fi format tot de o coalitie. E posibila o alianta a PNL cu PD-L sau cu PSD?

Calin Popescu Tariceanu: Orice alianta trebuie discutata dupa alegeri. Ce va pot spune este ca noi nu vom negocia principiile liberale de guvernare. Obiectivul PNL este de a castiga alegerile, pentru ca Romania sa fie condusa dupa principiile liberale si in urmatorii 4 ani, astfel incat sa putem continua cresterea economica, cresterea salariilor si pensiilor si sa oferim fiecarui roman o viata mai buna.

Reporter: Ce parere aveti despre contestarea votului uninominal de catre PRM?

Calin Popescu Tariceanu: PRM este cel mai mare adversar al uninominalului si incearca sa faca tot ce ii sta in puteri sa il blocheze. Ceea ce ma ingrijoreaza este ca, acum, PRM are un nou aliat politic: PDL. Ii cer lui Emil Boc sa iasa public si sa se disocieze de gestul PRM. Daca nu transmite acest mesaj, orice roman poate spune ca PDL are aceeasi pozitie ca in 2004, cand respingea uninominalul.

Reporter: Credeti ca vom vota in sistem uninominal in noiembrie?

Calin Popescu Tariceanu: Da. Cand 22 de milioane de romani vor acelasi lucru, nici un partid sau alianta nu au dreptul sa li se opuna.