PD-L se situeaza pe prima pozitie in preferintele electoratului cu 39%, urmat de PSD cu 25% si de PNL cu 20%, cu ceva mai mult de doua luni inaintea alegerilor parlamentare. La distanta foarte mare de primele trei clasate se afla PRM si UDMR, cu cate 4 procente. Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PNG ar aduna voturile a 3% dintre alegatori, iar Partidul Civic Maghiar si Partidul Conservator, cate 1%, arata un sondaj INSOMAR citat de Realitatea Tv si dat publicitatii duminica.

Comparativ cu un studiu similar dat publicitatii in iulie 2008, PD-L a castigat circa un procent, iar PSD a pierdut aproximativ 2% din electorat. in crestere a fost si PNL, cu 4%.

In ceea ce ii priveste pe candidatii la functia de premier, preferat este, potrivit sondajului, Teodor Stolojan, cu 41 de procente, urmat de Mircea Geoana, cu 33% ( cu 8 procente peste partidul pe care il conduce). Pe locul al treilea vine actualul premier, Calin Popescu Tariceanu, candidatul PNL la functia de prim ministru, cu 26% din preferinte (cu 6 procente peste PNL).

De altfel, votantii ar prefera ca viitorul prim-ministru sa fie de la PD-L - 38%. Doar 29% spun ca ar vrea un sef al executivului de la PSD si 23 de procente, de la PNL.

48% dintre cei intervievati s-au declarat multumiti de activitatea presedintelui Traian Basescu, in timp ce doar 31% sunt destul multumiti de Executiv.

In ceea ce priveste Guvernul, 39% dintre romani spun ca acesta ar trebui sa fie alcatuit de un singur partid. 30 la suta considera ca ar fi mai bun un Executiv format dintr-o alianta de partide, iar 31 la suta cred intr-un guvern de tehnocrati.

In cazul unei aliante, 34% dintre romani ar vedea la guvernare un cabinet format din PDL si PNL.

Sondajul mai arata ca 84% dintre cetatenii cu drept de vot isi doresc ca Romania sa ramana republica, iar presedintele sa fie ales direct de catre popor - 96%.

Studiul INSOMAR a fost realizat in perioada 12-17 septembrie 2008, pe un esantion reprezentativ de 1488 de persoane si are o marja de eroare de +/- 2,8%.