Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, ar putea fi nominalizat pentru functia de presedinte al Curtii de Conturi. Surse parlamentare cu declarat pentru HotNews.ro ca PSD si PNL se afla in negocieri intense pentru posturile de conducere de la Curtea de Conturi. Aceleasi surse au declarat ca sefia Curtii de Conturi a revenit social-democratilor, care intentioneaza sa-l numeasca pe actualul presedinte al Senatului, Nicolae Vacaroiu. Institutia controleaza veniturile si cheltuielile si semnaleaza eventualele nereguli efectuate de catre stat, mai exact Guvern.

Mandatele actuale ale membrilor Curtii de Conturi expira la 30 septembrie, iar Senatul voteaza miercuri legea de organizare si functionare a institutiei. Reamintim ca mandatele au fost prelungite de trei ori, iar Parlamentul s-a angajat sa finalizeze legea pana la sfarsitul lunii septembrie.

Conform surselor Hotnews.ro, liberalii si social-democratii intentioneaza sa-l nominalizeze pe Nicoale Vacaroiu pentru functia de presedinte al Curtii de Conturi.

Presedintele Senatului mai are aproximativ o luna pana ii expira mandatul de senator, timp suficient pentru ca legea sa poata fie aplicata.

Vacaroiu intentioneaza sa candideze pentru un nou mandat de senator intr-un colegiu uninominal din judetul Arges, insa, in cazul in care va fi propus de catre PSD la sefia Curtii de Conturi ar putea renunta sa mai intre in cursa electorala.

Purtatorul de cuvant al lui Vacaroiu, Andrei Alexandru neaga nominalizarea acestuia pentru conducerea Curtii de Conturi si sustine ca sunt doar simple zvonuri.

Legea de organizare si functionare a Curtii de Conturi se afla la reexaminare la Senat. Mandatele membrilor institutiei au fost prelungite de trei ori, miza fiind pastrarea actualului presedintelui Andrei Saguna, omul social-democratiilor.

Legea a fost adoptata de Parlament in iunie 2008 dar a fost retrimisa inapoi Parlamentului de catre presedintele Traian Basescu pentru reexaminare pe motiv ca nu respecta Constitutia.

Senatorii au analizat cererea de reexaminare a presedintelui si urmeaza sa dea votul final in sedinta, miercuri, 16 septembrie. Daca este adoptata, legea merge la promulgare la presedinte si poate fi pusa in aplicare.

Cum mandatul prelungit al membriilor Curtii de Conturi expira pe 30 septembrie, Parlamentul are unda verde sa schimbe conducerea si sa faca nominalizariile pentru functii.

Curtea de Conturi controleaza veniturile si cheltuielile statului si semnaleaza neregulile savarsite de ministri in executia bugetului. In prezent, conducere institutiei este asigurata de omul propus si sustinut de social democrati , Dan Drosu Saguna.

Mandatul membrilor Curtii de Conturi a expirat in 2007 dar din cauza neintelegerilor politice, a fost prelungit de trei ori. Prima oara, mandatele au fost prelungite in decembrie 2007, dupa care a urmat a doua prelungire, in martie 2008iar ultima in iulie 2008.