Mircea Geoana si Adrian Nastase au formulat o serie de modificari ale Constitutiei, majoritatea vizind limitarea prerogativelor presedintelui. Astfel, in viziunea celor doi, seful statului ar urma sa nu mai poata numi si demite ministrii, sa fie exclus complet din procedura de numire a procurorilor sefi si chiar din cea a judecatorilor Curtii Constitutionale. Mai mult, presedintele nu ar mai avea dreptul sa convoace referendumul, sa numeasca primul ministru sau sa dizolve Parlamentul.

Propunerile formulate, miercuri, de Geoana si Nastase in ce priveste modificarea Constitutiei, vizeaza reducerea puterilor prezidentiale la zero. Cei doi au lansat astfel discutia despre schimbarea legii fundamentale, pornind de la principiul unei republici "semi-parlamentare", cu un presedinte de decor.

Iata, pe scurt ideile lui Geoana si Nastase.

  • presedintele nu va mai avea niciun rol in procedura de numire in functii a procurorilor sefi.
  • nu va mai avea dreptul sa participe la sedintele CSM.
  •  premierul va putea sa numeasca sau sa demita ministrii fara aprobarea presedintelui.
  • presedintele nu va mai avea prerogativa numirii primului ministru.
  • nu va mai fi nevoie de avizul presedintelui pentru inceperea urmaririi penale a ministrilor anchetati de procurori.
  • excluderea presedintelui din activitatea legislativa (prezidarea sedintelor guvernului).
  • excluderea presedintelui din functia de reprezentare a statului in relatia cu Uniunea Europeana.

Geoana si Nastase considera ca una dintre prerogativele care pot ramine in zona prezidentiala este cea de numire in functie a sefilor serviciilor secrete.

Cit priveste Guvernul, sefii PSD considera ca:

  • adoptarea de catre Parlament a unei motiuni simple echivaleaza cu demiterea ministrului vizat.
  • limitarea zonelor in care Guvernul poate emite Ordonante de Urgenta.
  •  modificarea legii raspunderii ministeriale.

Mircea Geoana:

"Actualul model de republica semiprezidentiala permite aparitia unor blocaje intre institutii, mai ales atunci cind avem un presedinte de o culoare politica si un premier de alta culoare si acest lucru se va intimpla si in viitorul ciclu politic, cel putin in primul an al viitorului ciclu politic. Avem de rezolvat problema dreptului presedintelui de numire a primului-ministru, a dreptului presedintelui de a dizolva Parlamentul, dreptul presedintelui de a convoca un referendum (...) si dreptul Parlamentului de a suspenda si demite presedintele, eventual in absenta referendumului, in functie si de alegerea presedintelui, evident".

"Primul ministru trebuie sa numeasca si sa demita ministri fără acordul presedintelui. Nu are nimic de-a face presedintele cu modul in care premierul si un guvern isi ordoneaza resursele umane in functie de necesitatile politice si de guvernare".

Adrian Nastase:

"Din punctul meu de vedere rolul Parlamentului ar trebui sa creasca astfel incit derapajele de la nivelul institutiei prezidentiale sa fie blocate".

"Nici angajarea raspunderii Guvernului nu ar trebui sa mai intre in aceasta zonă, pentru ca se reduce din atributiile Parlamentului".