Sondajul realizat in luna septembrie de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie (ATLE) arata ca aproximativ 39% dintre cetateni ar vota cu Traian Basescu la urmatoarele alegeri si 15,3% cu Sorin Oprescu. In ce priveste partidele, ierarhia este schimbata, PSD ar obtine 33,1%, PD-L 30,2%, iar PNL 16%. Desi 26,5% dintre cei intervievati nu stiu sau nu vor sa raspunda, pe primul loc se situeaza formula de coalitie PSD-PNL cu 21,2%, urmata de cea PSD-PD-L cu 20,8% si PNL-PD-L cu 16%. Parlamentul si Guvernul se plaseaza in topul neincrederii cu 16% si, respectiv, 18%. La fel, Elena Udrea beneficiaza de doar 5% incredere, fiind pe ultima pozitie.

Sondajul realizat de ATLE in perioada 25 august-5 septembrie, trimis HotNews.ro, arata ca Traian Basescu se situeaza in continuare in topul increderii electoratului, cu 44%, urmat insa indeaproape de Sorin Oprescu-38% si de Mircea Geoana-35%. Pe locurile urmatoare se afla, la egalitate, Liviu Negoita si Theodor Stolojan cu cite 34%, Emil Boc si Gigi Becali cu cite 25%. Elena Udrea se bucura cea mai mica cota de incredere- 5%.

In ce priveste prezidentiabilii, Traian Basescu ar obtine 39%, Sorin Oprescu 15,3%, Mircea Geoana 13,1% si Adrian Nastase 10,8%.

Pentru prima oara intr-un sondaj, ierarhia partidelor este modificata, PSD conducind cu 33,1%, urmat de PD-L cu cu 30,2% si de PNL cu 16%.

Coalitia preferata: PSD-PNL

Cum respondenti nu cred ca vreun partid va putea face singur guvernul, coalitia preferata este cea dintre PSD si PNL-21,2%, urmata de cea PSD-PD-L cu 20,8% si PNL-PD-L cu 16%.

In topul premierilor favoriti se situeaza, contrar cotei de incredere, Mircea Geoana cu 19,8%, urmat strins de Theodor Stolojan-18,4% si Calin Popescu Tariceanu-8,5%.

Optimism scazut pentru alegerile din toamna

Sondajul ATLE remarca o doza moderata de optimism in legatura cu modul in care se va schimba viata dupa alegerile parlamentare din toamna. Astfel, 40,5% dintre respondenti sint optimisti, 20% pesimisti, in timp ce 33,5% considera ca viata lor va fi la fel.

Principala problema a electoratului pare sa fie cresterea preturilor-40%, nivelul salariilor- 19%, cel al pensiilor-16,3% si coruptia functionarilor-8,1%.

Uninominalul, inca o necunoscuta

Desi cei mai multi romani- 58%- stiu ca in toamna vor vota dupa sistemul uninominal, un procent destul de important-21,4% crede ca va vota tot pe lista, ca si pina acum, iar 20,1% nu stiu sa raspunda la aceasta intrebare.

Fara imunitati

O majoritate covirsitoare- 87,3%- apreciaza ca imunitatea demnitarilor trebuie eliminata din cauza ca genereaza o situatie de inegalitate intre cetateni. Doar 9,3% din cei intervievati sustin mentinerea imunitatii pentru a evita cazurile de hartuire politica in justitie.

Sondajul nu intra insa in detalii, pentru a vedea daca este vorba de imunitatea fata de declaratiile politice sau de cea penala, iar intrebarea nu face o departajare intre demnitari.

Parlamentul, cea mai scazuta incredere

Ca in toate sondajele de opinie, in topul increderii populatiei se plaseaza Biserica-68% si Armata-57%, in crestere usoara fata de sondajul din luna iunie. Tot ca de obicei, cea mai scazuta incredere o au Parlametul- 16% si Guvernul-18%.

Sondajul ATLE are o marja de eroare de +/-3% si a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat la domiciliul respondentilor. ATLE a realizat estimari exit-poll la alegerile europene si la cele locale.