Cu tot ajutorul deputatilor PRM, motiunea simpla pe termoficare a PD-L a fost respinsa marti cu 83 de voturi pentru, 76 impotriva si 4 abtineri. Desi in sala au fost prezenti 247 de deputati, reprezentantii PSD si PC au refuzat sa-si dea votul pe documentul initiat de PD-L. Parlamentarii nu scapa insa de "chinul votului" pe motiuni, si asta pentru ca democrat-liberalii au depus marti o a doua motiune simpla, de aceasta data pe educatie. Atat PD-L cat si PSD au anuntat ca in luna septembrie vor depune, in total, 9 motiuni simple la adresa Guvernului.

Pentru aprobarea motiunii pe termoficare era nevoie de votul favorabil a jumatate plus unu din numarul de 247 de deputati care au fost prezenti. Documentul solicita guvernului sa-si achite in termen foarte scurt obligatiile catre administratiile locale, pentru a impiedica oprirea furnizarii energiei termice si cresterea exploziva a preturilor pentru consumatori.

PRM, solidar cu PD-L la motiune

PRM si-a aratat solidaritatea fata de PD-L si a votat pentru motiunea simpla pe termoficare. Conform votului electronic, din cele 83 de voturi favorabile motiunii, 15 sunt ale deputatilor PRM, 57 ale deputatilor democrat-liberali, cinci voturi favorabile din partea PSD si unul din partea conservatorilor.

Restul deputatilor PSD si PC au refuzat sa voteze. De altfel, PSD si PC au boicotat votul asupra motiunii, procedura fiind amanata de doua ori, luni seara si marti dimineata, din lipsa de cvorum.

PSD si PD-L se bat in motiuni pe educatie

In luna septembrie, in Parlament va ploua cu motiuni simple. In prezent, la Camera Deputatilor urmeaza sa intre in dezbatere inca doua motiuni simple, ambele impotriva ministerului Educatiei.

PSD a depus luni motiunea simpla "Guvernarea de dreapta - un esec pentru educatie" prin care cere demisia ministrului Cristian Adomnitei. Marti, democrat-liberalii au depus un al doilea document, intitulat "Sansa invatamantului romanesc-guvernarea PNL si Cristian Adomnitei au adus educatia in pragul colapsului".

Ambele documente urmeaza sa fie dezbatute saptamana viitoare.

Alte 5 motiuni simple stau la coada

La Senat, PSD a anuntat ca depune miercuri motiunea pe agricultura prin care solicita Guvernului acordarea unei subventii de 700 lei/hectar pentru motorina, seminte si pesticide in vederea lucrarilor agricole si alocarea, in 2009, a 4% din PIB pentru acest sector.

Si ploaia de motiuni de abia incepe: PSD a anuntat, prin vocea presedintelui Mircea Geoana, ca intentioneaza ca, in luna septembrie, sa depuna patru motiuni pe domenii diferite: educatie, agricultura, sanatate si infrastructura.

La randul sau, liderul PD-L Emil Boc a spus ca formatiunea sa va depune cinci motiuni simple pe domenii care vizeaza crizei energiei, educatia, sanatatea, infrastructura si agricultura.

Motiunea - demers demagogic in prag de campanie electorala

O motiune simpla este un document prin care Parlamentul, daca il aproba, isi exprima dezacordul fata de Executiv pe un anumit domeniu. Guvernul nu este obligat sa ia in considerare solicitarile documentului respectiv. In prag de campanie electorala, atat PSD cat si PD-L se inghesuie sa atraga atentia opiniei publice, depunand documente care nu duc la niciun rezultat concret.